A piaci kamatozású lakáshitelek mellett az állami kamattámogatású konstrukciók jelentik a lakáshitelek másik nagy csoportját, melynek keretében többféle támogatott lakáskölcsön is elérhető. Sokan nem tudják azonban, hogy e hitelkonstrukciók párhuzamos igénylésére is van lehetőség. Mutatjuk, milyen feltételekkel.

Államilag támogatott lakáshitelek

Állami kamattámogatással az alábbi termékek igényelhetők:

  • Otthonteremtési hitel (341/2011. XII.29. Kormányrendelet alapján)
  • Három vagy több gyermekes családok kamattámogatott hitele (16/2016. II.10. Kormányrendelet alapján)
  • Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott kölcsöne (134/2009. VI. 23. Kormányrendelet alapján)

A támogatott lakáshitelek lakáscél szerinti megbontásban

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy az állami kamattámogatással nyújtott, különböző típusú lakáshitelek mely lakáscélok esetében igényelhetők.

*NET: Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

Így kombinálhatók egymással a támogatott lakáshitelek

A köztudatban az a felfogás él, hogy a támogatott lakáshitelek nem vehetők igénybe együttesen. Ennek alapja az lehet, hogy a Fiatalok és többgyermekes családok kamattámogatott kölcsönének nyújtását szabályozó kormányrendelet valóban kimondja:

„5.§ (1) a) az adósnak, adóstársnak, ezek házastársának, élettársának, bejegyzett élettársának és szülői felügyelete alatt álló kiskorú gyermekeinek, valamint az együttköltöző családtagjainak írásban tett nyilatkozata alapján a 2009. július 1-jét megelőzően hatályos jogszabályok, illetve e rendelet alapján államilag támogatott lakásépítési, -vásárlási, -bővítési, -korszerűsítési, vagy az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján lakásépítési vagy – vásárlási célú fennálló kölcsönük nincs, vagy

  1. b) ha az a) pontban szereplő személyeknek államilag támogatott kölcsönük van,
  2. ba) együttes nyilatkozatukban vállalják, hogy azt a korábbi kölcsönt folyósító hitelintézetnek az új kölcsönszerződés aláírását követő 360 napon belül visszafizetik,”

Ezt a feltételt azonban csak a Fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott kölcsönére vonatkozóan kell teljesíteni.

Az Otthonteremtési kamattámogatás, valamint a Három és több gyermekesek támogatott hitelével összefüggésben ilyen előírás nincsen, vagyis:

A 16/2016 Kormányrendelet (Három vagy több gyermekes családok kamattámogatott hitele) és a 341/2011 Kormányrendelet (Otthonteremtési hitel) nem tiltja e hitelek egyszerre, vagy külön időpontban azonos vagy eltérő lakáscélokra ugyanazon jogosult általi igénybevételét, ezért az egyéb – állami és belső banki – szabályok betartása mellett a hitelek egymással párhuzamosan is igénybe vehetők.

<span style=”background-color:#1cc2d2;padding:12px;line-height:1.4;”><strong>FONTOS!</strong></span>

A 16/2016 Kormányrendelet szerinti életvitelszerű bentlakási kötelezettséget a 16/2016 Kormányrendelet szerinti támogatással épített, vásárolt lakásban kell teljesíteni. Ugyanakkor a 341/2011 Kormányrendelet vonatkozásában fennálló bentlakási kötelezettség alól nem mentesíthető a magánszemély. 

Aki tehát korábban – például egy használt lakás vásárlásához – már igénybe vette az otthonteremtési hitelt, annak az adott ingatlan vonatkozásában bentlakási kötelezettsége van a kölcsön futamidejének első öt évében. (Az állam a futamidő első 5 évében biztosítja a kamattámogatást.) Egy újabb lakáscél megvalósításakor – például új lakóingatlan építése esetén – a Három gyermekesek kamattámogatott hitele tehát csak akkor vehető igénybe jogszerűen, ha az 5 év már eltelt az Otthonteremtési hitelből, hiszen a támogatott személyt ekkor már nem köti ez előző lakás vonatkozásában a bentlakási kötelezettség, s azt az új lakásban tudja teljesíteni, amit a futamidő első 10 évében szintén előír a kormányrendelet.

(A Három gyermekesek kamattámogatott hitelénél nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás sem, így a támogatott személy jogosult új ház építéséhez vagy vásárlásához a kamattámogatott kölcsönre a meglévő lakástulajdona mellett is!) 

Aki pedig korábban még nem élt az otthonteremtési hitel nyújtotta lehetőséggel, az egy újépítésű lakás vásárlása vagy új családi ház építése esetén – akár a Három vagy többgyermekesek 10 milliós kamattámogatott hitelét kiegészítve – együttesen is igényelheti a két kölcsönt ugyanazon lakáscélra. (Az otthonteremtési kamattámogatás a támogatott személy által egy alkalommal vehető igénybe.) 

A kamattámogatott lakáshitelek további jogosultsági feltételei honlapunk olvashatók.

Támogatott lakáshitelek törlesztő részlete

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében nyújtott lakáshitelek, valamint a Három vagy több gyermekesek kamattámogatott hitelének aktuális havi törlesztő részletéről online Lakáshitel kalkulátorunk segítségével gyorsan és egyszerűen tájékozódhat! Online adatlapunk kitöltésével pedig Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatót is készítenek! Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Állami kamattámogatott hitelt vettem igénybe 4 évvel ezelőtt. Rendszeresen fizetem. Előtörleszteni szeretném a hitelt és eladni az ingatlant. Ez 5 éven belül lesz. A hitel felvételénél meg volt határozva, hogy 5 évig ott kell laknom. Ez a kitétel megszűnik a hitel visszafizetésével? Ezután CSOK-ot tudok igénybe venni, vagy probléma lesz a korábbi visszafizetés/eladás?