Hogyan kerülhető el a végrehajtás?

Tisztelt Hitelnet!

Elég bonyolult szituról lenne szó.
Édesanyám a nevét adta pár éve egy lakáshitelhez a páromnak és nekem, mert miatta nem voltam hitelképes. (BAR listára kerültem, mert előtte én vettem fel neki hitelt, amit persze nem fizetett.) Mindent mi fizetünk, természetesen.

Most derült ki, hogy a lakásunkon 2 végrehajtási eljárás is van. Megállapodtak, tehát megszakították az eljárást, de a jelzálog is rajta van a mi hitelünkön kívül. Kb. 2 millió. Nekünk még kb. 5 millió van a mi hitelünkből. Nagyon félünk, hogy elviszik a lakást, mert nagyon nagy rossz helyzetbe került (elhagyta az élettársa, így egyedül kellene fizetni a sok adósságot havi 70-ből), ha nem fizet, újra elindítják az eljárást.

Anyunak van egy 1/3 tulajdonrésze egy vidéki házban, amin özvegyi haszonélvezet van. Persze a mi lakásunkra rakták a végrehajtást és a jelzálogot, nem arra.
Tudtok esetleg valami megoldást, hogy tudnánk kimászni a párommal ebből?

Sajnos nem vagyunk még most se hitelképesek, én gyesen vagyok, párom minimálbéres, pedig gondoltam átvállalnánk a hitelt. Félünk megbolygatni a dolgot, nehogy az OTP “felébredjen”, hogy több jelzálog is van a lakáson.

Szerintetek hogy lehetne megoldani, hogy a lakás a miénk legyen valamilyen úton-módon?

Köszönöm, ha tudnak segíteni!
Magdi

Kedves Magdi!

Ha az a hitel, ami miatt Ön BAR listára került, azóta sem lett visszafizetve, tehát jelenleg is fennálló tartozásról van szó, akkor Ön még mindig nem hitelképes egyik pénzintézetnél sem, így sajnos nincs lehetőség a lakás hitelátvállalással történő megvásárlására, illetve egyéb kölcsön felvételére sem. Jelzáloghitel nem vehető fel olyan ingatlanra, amelyen már végrehajtási jog van.

A tulajdonosváltáshoz terhelt ingatlan esetén a hitelnyújtó bank hozzájárulása szükséges. Ez ügyben tehát az érintett pénzintézeteknél kérhetnek felvilágosítást. Hiába kerülne azonban az ingatlan az Önök nevére. A banki jelzálogjog, illetve végrehajtási jog addig nem töröltethető, amíg a fennálló tartozás kiegyenlítésre nem kerül. Mivel azonban Ön nem hitelképes, a visszafizetés csak saját erőből történhetne. Ha pedig a kölcsön törlesztő részlete a jövőben nem lenne fizetve, akkor végrehajtás során ugyanúgy elárverezheti a pénzintézet az ingatlant.

Ebben az esetben megoldást az jelenthet, ha megpróbálnak megegyezni egy vállalható részletfizetésről a hitelnyújtó bankokkal a végrehajtás elkerülése végett.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: Végrehajtás alatt van az ingatlanom. 2009 óta nem fizetek. K&H eladta az Interfaktornak. Bízom benne, hogy a következő gondolatmenet helyes. Ha nem fizetek a faktor cégnek, akkor azt évente leírja veszteségnek. Tehát neki az megtérülésnek számít. Ezt a leírást a végrehajtó felé köteles jelenteni. Valamint a forintosításnál tisztességtelenül felszámolt majd (állítólag) jóvá írt tételnek is szerepelni kellene a végrehajtó kimutatásában, befizetés, VH kérő jóváírás, vagy ilyesmi tételként. Ha nem látok ilyen tételt, mit tegyek? Van jogom betekintést kérni az eredeti szerződésükbe, hogy mennyiért vették meg a követelést? Valamint a könyvelésükbe, hogy történt-e leírás?… Továbbiak »

Kedves Erika!
A kérdésben irodánk nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Tisztelt Hitelnet!
Az ingatlan amiben élek fele édesanyám tulajdona, 1/6 rész van a két testvéremnek és nekem a másik feléből.
Az egyik testvérem 1/6 része már a végrehajtóé, amiről minket nem tájékoztattak.
Szeretném megvenni az ingatlant, de előtte a végrehajtást kellene megszüntetni, de a testvérem nem tudja fizetni. Szeretném a végrehajtót megkérni arra, hogy árverezzék el a részt, hogy megtudjam venni, de nem tudom hogy ez lehetséges-e. Félek, hogy rosszul jövök ki belőle, mert nem tudom, hogy zajlik az árverés, nem szeretném ha más venné meg a részt.
Ebben szeretnék segítséget kérni!
Előre is köszönöm a választ!

Kedves Ágnes!
A kérdésben irodánk nem illetékes. Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a végrehajtóval.

Egy telefonos tartozás miatt végrehajtóhoz került az ügyem. Érdeklődnék, hogy az ingatlan amiben lakom, a Nemzeti Eszközkezelőhöz került, megvásárolták a bedőlt hitelem miatt. De lehetőségem van havi részletekben visszavásárolni tőlük az ingatlant, ami újra a nevemre került.
A kérdésem az volna, hogy a telefonos tartozás miatt végrehajtást indíthat-e a végrehajtó az ingatlanom iránt? Részletfizetést nem enged a behajtó cég, a végrehajtó pedig csak 12 részletet ad, amit nagysága miatt nem tudok befizetni.
Mit tehetek?

Kedves Gizella!
Az Ön tulajdonában lévő lakáson véleményünk szerint végrehajtható a tartozás. További információt erről jogi szakértő tud adni Önnek.

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy régi tartozásom, amelyet 2002 évben vettem fel, pontos kondícióira már nem emlékszem, különböző jogutódok által felvásárlásra került az évek során, így a mai napra nagy összeg lett belőle. A hitelt adó pénzintézet nem helyezett BAR listára, 2007-ben hitelfelvétel miatt kértem igazolást, tartozásnak nyoma sem volt. Az új hitelt azóta törlesztettem. Nemrégiben megkeresett egy behajtó cég azzal a felhívással, hogy másfél millió Ft-ot fizessek ki a 18 évvel ezelőtti tartozásra, mert különben KHR listára tesznek. A kérdésem az lenne, lehet-e előzetes értesítés nélkül listára tenni, illetve, hogy ez jogos-e, illetve, ha feltettek a KHR listára, eredményesen hivatkozhatok-e… Továbbiak »

Kedves Asszonyom!
Az ügyben az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ megkeresését javasoljuk.

Üdv.
Egy 9.684 Ft-os közüzemi tartozásból 10 év alatt lett 70.000 Ft járulékokkal együtt. Ezért jelzálog került a lakásra!
A kérdésem: mennyre jogos ez? Ez már több mint 10 éves tartozás. Nincs elévülési idő? És ha rendeztem a tartozást, leveszik a jelzálogot vagy nekem kell intézni?

Előre is köszönöm a választ!

Kedves István!
Információink szerint nem évül el a tartozás, amíg nem kerül kiegyenlítésre. A tartozás maradéktalan kifizetése után törlésre kerül a jelzálogjog.

Szép estét!
Szeretném tudni, hogy a páromnak van egy örökölt 1/2 rész tulajdona egy lerombolt összedőlt házban, van 4 örökös, de az egyik testvérnek ráterheltek 1 millió 5 százezer Ft gyerektartást, meg 1 millió 7 százezer Ft adótartozást. Az ingatlant most el akarják árverezni, de az ingatlan nem ér 50 ezret se.
Ilyenkor mi a teendőnk és neki se munkahelye nincsen és semmi vagyon, se ingatlanja, és nem tudja kifizetni a testvér ezt a nagy tartozást, de nem is akarja.
Szeretném mielőbbi válaszát.
Elöre is nagyon szépen köszönöm.

Kedves Szilvia!
Irodánk hitelközvetítéssel foglalkozik, végrehajtási ügyekben nem illetékes. Végrehajtási ügyekben illetékes szakértő megkeresését javasoljuk!

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnék információt vagy egy kis segítséget kérni. Van egy lakás, amit megvettünk, de sajnos elég rossz állapotban van. A vétel nem ügyvéd által készült, csak egy papíron két tanú jelenlétében.
Nos az lenne a kérdésem, mit tehetek, ha árverezik a házat és benne lakom? A tulaj sem tudta. Ez most derült ki, mert ugye 10-14 éve nem lakták.
Mit tehetek?
Mennyi idő míg árverés alatt áll egy ház?

Kedves Mária!
Végrehajtási ügyekben irodánk sajnos nem illetékes. Minél előbb jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben!

Jó napot.
Az lenne a kérdésem, ha bírósági végzésem van, hogy tiltják a fizetésemet, olyankor a faktoring követelés kezelő rakhat-e rá plusz ügyleti kamatot?

Kedves Kata!
Végrehajtást érintő kérdésekkel végrehajtási ügyekben illetékes szakértőhöz fordulhat. Irodánk ebben a kérdésben nem illetékes.

Van egy devizahitellel vásárolt ingatlanom, amelyben nem én lakom, hanem a volt élettársam és nem fizette a hitelt, így megszüntette az OTP Bank a szerződést és így én felkerültem a BAR listára és én a kislányommal, aki 9 éves albérletben lakunk.
Kérdésem, hogy hogyan tudnék kiszállni ebből, mert fundamentát is fizettem, de mivel BAR listás vagyok, így nem tudom igénybe venni, hogy vegyek magamnak egy ingatlant. A volt élettársam nem hajlandó eladni az ingatlant, hanem megegyezett a végrehajtóval 20 évre 59.000 Ft-ban.
Előre is köszönöm válaszukat.

Kedves Kinga!
Irodánk ebben a kérdésben nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk a volt élettársával való megegyezés ügyében.

Üdv,
A kérdésem az lenne, hogy édesanyám mint adóstárs szerepel egy szerződésben plusz 3 személlyel együtt. Az adós nem fizette a hitelt, így most behajtás indult.
Kérdésem az lenne, hogy az édesanyám tulajdonában lévő házat hogyan lehetne megóvni az elől, hogy terhelésre kerüljön? Ha elajándékozza a saját ingatlan tulajdonát számomra, azaz a fiának, akkor, nekem mint új tulajdonosnak az adóssághoz lesz valami közöm? Rajtam is követelhetik az összeget?

Kedves László!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, ezért kérjük, hogy ebben a kérdésben forduljon végrehajtási ügyekben illetékes jogi szakértőhöz!

Lakáshitelnél (deviza) adóstárs vagyok, de enyém a lakás haszonélvezeti joga. A tulaj csak a nevét adta az ingatlanvásárláshoz, én fizettem a hitelt. Január óta nem tudom fizetni, szeretnék lemondani a haszonélvezetről, szeretnék kiköltözni a lakásból. A tartozást mindig rajtam hajtották be, gondolom ha lemondok a haszonélvezetről, akkor is rajtam fogják. Hogy tudom én ezt elkerülni?
Üdvözlettel: Bernadett
Ui: elég nagy bajban vagyok, egyedül egy egyetemre készülő gyerekkel

Kedves Bernadett!
Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes, ezért sajnos nem tudunk Önnek tanácsot adni az ügyben. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk!

Miért nem akar senki segíteni? Végrehajtás alatt vagyok, már az autót is elvitték, ami a lábam volt, hiszen mozgáskorlátozott vagyok, anélkül meg sem tudok mozdulni. Tízmillió forintra lenne szükségem ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön, mégis mindenhonnan elutasítanak. Miért írják akkor, hogy segítenek, amikor az ember megpróbálja hátha ez jó lesz, mégsem sikerül. MIÉRT?

Kedves Asszonyom!
Végrehajtás esetén egyik pénzintézetnél sem vehető fel adósságrendező hitel. A honlapunkon is olvasható, hogy ilyen esetekben sajnos nem tudunk segíteni.

Tisztelt Cím! Érdeklődnék, hogy miként tudnék megszabadulni örökrészemtől. 8 éve megörököltük húgommal a szülői házat fele-fele részben. Mivel nem tudtuk eladni az évek során, az ingatlanra az APEH, Tigáz, valamint egy tartozás is bejegyzésre került, ami mind a húgom részéről keletkezett. Mivel a sok tartozásuk már a ház értékét is szerintem túllépi és az évek során csak tovább romlik az ingatlan, kérdezném, mit tudnák tenni, illetve eladhatom, átadhatom vagy elajándékozhatom-e tulajdoni részem másnak, hogy ne örököljék a gyerekeim ezt a problémát tőlem. Vagy ez az örökség részem már elveszett ezáltal? Nem is az én adósságom. Az ingatlan lakatlan. Ha egyszer… Továbbiak »

Kedves István!
Ebben a kérdésben irodánk nem illetékes, mivel hitelügyintézéssel, hiteltanácsadással foglalkozunk. Javasoljuk, hogy ez ügyben jogi szakértőhöz forduljon!

Köszönöm!!!
6 éve kifizettem anyu sarát, tiszta vagyok. Azóta egy folyószámlahitelem van csak, meg a férjemnek egy autóhitele.
Át tudnánk vállalni a hitelt valahogy így?
Vagy fedezetcsere? Amit ráraktak végrehajtást azt kellene kicseréltetni anyu tulajdonával. Azt lehet?
Köszönöm!

Kedves Magdi!
A hitelátvállalás lehetőségéről és feltételeiről az érintett pénzintézetek tudnak felvilágosítást adni.
Fedezetcserére a bejegyzett végrehajtási jog miatt véleményünk szerint egyik banknál sincs lehetőség.


28
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x