Hogyan kerülhetek aktív bárlistáról passzívra?

Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha aktív bárlistán vagyok, átkerülhetek-e passzív bárlistára. Diákhitelt vettem igénybe, amit nem tudtam fizetni és tavaly május óta vonják a fizetésem 33%-át. Nem lehetek lakástulajdonos sem és adóstárs sem a lakáshitelnél, csak akkor, ha passzív lennék.

Ebben szeretném, hogy kérdésemre válaszoljanak, hogy van-e ilyenre lehetőség?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Diána

Kedves Diána!

Aktív státuszban kerülnek rögzítésre azon személyek adatai, akik hitelszerződésükben vállalt kötelezettségüknek a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben, folyamatosan több mint kilencven napon át nem tettek eleget. Ebben az esetben élő mulasztásról beszélünk. A hitelmulasztást akkor zárja le a pénzintézet, ha a hátralékos tartozás rendezésre kerül vagy veszteségleírás történik. A lezárást követően beszélhetünk passzív KHR státuszról.

Késedelmes tartozását Ön az alábbi módokon valamelyikén rendezheti megnyugtatóan:
– Kiegyenlíti a hátralékot. A hátralék kiegyenlítéséhez azonban – BAR listásként – adósságrendező hitelt nem tud igénybe venni. A hitel esetleges egyösszegű visszafizetését tehát más anyagi forrásból kell megoldani.
– Kezes vagy fedezet közreműködésével egyenlíti ki a késedelmes tartozást.
– A hitelszerződést átütemezik vagy közös megállapodással – veszteségleírás nélkül – egyéb módon kerül rendezésre.

A hitelmulasztások teljesítéssel történő lezárása esetén a KHR a mulasztást annak teljesítésétől számított 1 évig tartja nyilván a rendszerben. Ha veszteséggel kerül lezárásra egy hitelmulasztás, akkor a lezárás időpontjától számítva további 5 évig, az eredeti adatátadástól számítva pedig 10 évig látható a KHR-ben.

Akinek adatai negatív információval szerepelnek a KHR-ben, vagyis a BAR listán, az nem hitelképes a hazai pénzintézeteknél, ezért nem lehet Ön adóstárs vagy lakástulajdonos egy esetleges lakásvásárlási hitel felvételénél. A fizetésletiltás önmagában is már a hitelkérelem elutasítását vonja maga után. A bankok többsége még a lezárt, passzív KHR státuszt sem fogadja el hiteligénylésnél. Egyetlen bankpartnerünk kivétel ez alól, ahol passzív BAR listás személy igényelhet lakáshitelt akkor, ha a mulasztás lezárása óta legalább 6 hónap eltelt. A többi pénzintézetnél akkor nyílik lehetőség a vásárolandó lakás vételárának hitelezésére, ha a passzív státusz is megszűnik.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x