Hogyan kell a számlákat bemutatni építési hitel folyósításainál?

Üdvözletem!

Sikerült olcsón telekhez jutnunk, és nyáron szeretnénk elkezdeni építkezni. Arról szeretnék tájékoztatást kapni, hogy mennyi időt vesz igénybe a kérelmezéstől kezdve a folyósításig a hiteligénylés? Milyen papírok szükségesek ahhoz, hogy be tudjam nyújtani a hitelkérelmet? Nem feltétlen generálkivitelező cégben gondolkodunk, ugyanis jó szakemberekkel van kapcsolatom, és az ő megbízható munkájuk mellett döntenék.

Az is érdekelne még, hogy hogyan történik a bank felé a számlákkal való igazolás? Mindenről kell ilyet bemutatni? Elegendő az építkezés befejeztével, vagy folyamatosan igazolnom kell, hogy mire költöttem a pénzt?

Várom válaszukat.
András

Kedves András!

Az építési hitelkérelmek feldolgozása a kérelem benyújtásától a szerződéskötésig körülbelül 1 hónapot vesz igénybe. A folyósítás attól függ, hogy az adós a rendelkezésre álló saját erőt felhasználta-e már. A saját erő felhasználásának az építkezés készültségében kell megmutatkoznia, vagyis egy bizonyos készültségi fokot kell elérni. A folyósításhoz szükséges készültségi fokot a műszaki szakértő állapítja meg a költségvetés és a saját erő alapján. Ha a saját erőt a szerződéskötésig beépítik, akkor nem kell tovább várni a folyósításra. Az előírt folyósítási feltételek teljesítése esetén rögtön utalható az építési hitel első része. Ha azonban az önerőt még nem használták fel teljes egészében, akkor a folyósításra várni kell annak beépítéséig.

A hitelkérelem benyújtásához meg kell lenni a jogerős építési engedélynek és tervdokumentációnak, valamint a költségvetésnek. Emellett a hitelfelvevőnek jövedelemigazolást kell benyújtania, továbbá a személyes okmányok mellett szükség van az ingatlan tulajdoni lapjára és térképmásolatára.

Ha az építkezéshez államilag támogatott építési hitelt vesznek fel, akkor a költségvetés 70%-át le kell fedni számlával, illetőleg ha a kölcsön mértéke meghaladja a 70%-ot, akkor a teljes hitelösszeget számlával kell igazolni. Piaci kamatozású építési hitelnél nincsen jogszabályban előírt számlabemutatási kötelezettség. Ez esetben az egyes bankok előírása a mérvadó: legfeljebb a költségvetés 50%-áról kell számla. A számlákat az építkezés során folyamatosan kell bemutatni.

Ahhoz, hogy megtalálja a legkedvezőbb építési hitelt, kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatát! Az építési hitelek aktuális törlesztő részletének előzetesen hitel kalkulátor segítségével is utánanézhet .Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Hivatalos bejelentett munkahely szükséges, én uborkatermesztéssel foglalkozom, igénybe tudnám venni a hitelt? Építkezni szeretnék.
Köszönöm.

Kedves Nikoletta!
Jövedelemigazolás mindenképpen szükséges az építési hitel felvételéhez. Ha őstermelőként foglalkozik uborkatermesztéssel, akkor a jövedelemvizsgálatot bankparterünk az utolsó 2 éves adóbevallás alapján végzi, továbbá igazolni kell, hogy nincsen adótartozása a NAV felé. Személyre szabott tájékoztatáshoz további információkra lenne szükség, melyet online ajánlatkérő nyomtatványunkon adhat meg.


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x