Tisztelt Hölgyem, Uram.

A következő problémával állok szemben.
Párommal együtt élünk és dolgozunk. Ő közalkalmazotti jogviszonyát most kezdte ápolónőként, én két éve egy külföldi érdekeltségű cégnél dolgozom. Gyermekünk nincs. Kettőnk havi nettó jövedelme 250e Ft + időközönként bónusz, kafeteria. Jelenleg albérletben lakunk, melyre 45emFt-ot fizetünk, ehhez még hozzá jön a rezsi + közös költség + net + étel és egyéb kiadás. Ez kb. 100e Ft. Így marad 150e. Találtunk egy lakást mely 9.600.000 Ft.

A kérdésem az lenne, hogy lenne-e lehetőségünk hitel felvételére a lakás megvásárlása céljából?

Mind ketten fiatalok 25, 26 évesek vagyunk, első lakásvételről lenne szó.

És itt jön a feketeleves. Nem rendelkezünk önerővel. Ingatlanfedezet nem vonható be még szülői részről sem, mivel a két lakóingatlan szerencsétlen elhelyezkedése miatt a vételár töredékét sem haladja meg. Mivel otthonról elköltöztünk, így ebben a régióban nem ismerünk senkit, aki kezességet vállalna, az otthoniaknak meg annyira kevés a jövedelmük, hogy erre nem képesek. Autóval, nyaralóval nem rendelkezünk, ami bevonható lenne fedezetként.

Az én munkahelyem semmilyen dolgozói kölcsönt sem folyósít az anyavállalat utasítására. Párom három év után tudna a kórháztól igényelni, de annak feltétele hogy X éves szerződést kell aláírnia. A mi esetünkben a határ közelsége miatt nem túl szerencsés, ugyanis külföld lenne az úti cél. De addig kénytelenek vagyunk valahol lakni. Mivel külföldre hajazunk, így nem tervezünk egyenlőre belátható időn belül gyermeket. Így a szocpol kilőve. Ez még olyan két-három év. Ez idő alatt inkább fizetnénk a sajátunkat, mint valaki másét. Hisz Pl. 10M Ft 10 évre max. 125e vagy 114e /hó.

Ezt még röhögve kibírnánk fizetni úgy, hogy az eddig albérletre fordított havi 45e-t rituálisan elégetném a kertben. Még ha ezt meg is tenném is ki tudnám magam tisztázni az előző években sajnos összegyűlt bankkártya hitelből. Mert hisz az albérlet váltogatás költséges, és ráadásul, ha valaki rossz főbérlőt fog ki, az nagyon sokba kerül. A következő hónapokban akarok ettől a tehertől is megszabadulni.

Ezek ismeretében tudna-e valamilyen alternatívát javasolni?

Válaszát előre is köszönöm.
Gábor

Kedves Gábor!

A pénzügyi válságot követő jogszabályi rendelkezések szigorították a hitelfelvételt, mely érintette az ingatlan fedezete mellett felvehető kölcsön összegét is. A jelenlegi előírások szerint a fedezetül bevont ingatlan piaci értékének maximum a 80%-a vehető fel. A tényleges finanszírozási arány azonban ennél alacsonyabb. A bankok az igénylők jövedelmi helyzetétől és a vásárolandó ingatlan területi elhelyezkedésétől függően fentinél alacsonyabb mértékeket határoztak meg, mely az ingatlan értékének kb. 50-70%-os finanszírozását teszi lehetővé.

Ebből kifolyólag önerő (készpénz) vagy plusz ingatlanfedezet bevonása nélkül sajnos nincs lehetőség lakáshitel felvételére. Kivéve talán azt az esetet, ha olyan lakást találnak, melyet tulajdonosa jóval a tényleges piaci ár alatt értékesít. Amennyiben lenne ilyen lakás, kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s Szakértőink ismertetni fogják az elérhető lakáshiteleket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése