Az elszámoló levelek kézhezvétele után számos visszajelzés érkezett hozzánk. A legtöbb ügyfél arra kíváncsi, vajon jogosan járt-e el a pénzügyi szolgáltató, amikor elszámoló levelében arról tájékoztatta, hogy a 2004. május 1. és 2014. július 19. közötti időszakban felvett deviza alapú autóhitele után azért nem jár visszatérítés, mert haszongépjárművet vásárolt. Utánajártunk annak, hogy ez valóban jogos-e.

Haszongépjárműre magánszemélyként felvett hitel esetén jár visszatérítés vagy sem?

Törvényi előírás alapján visszatérítésre fogyasztói kölcsönszerződések esetében kerülhet sor. A hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény értelmében fogyasztónak minősül: „az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy”.

A fenti hitelügyleteknél a pénzügyi szolgáltató minden esetben arra hivatkozott, hogy „a finanszírozási szerződést az ügyfél ugyan magánszemélyként kötötte meg, de a finanszíroztatott eszköz jellegéből adódóan nem fogyasztói célt szolgál, hanem bevételszerző tevékenységet, amely kizárja a fogyasztói szerződésnek minősítést”.

Levélíróink hangsúlyozták, hogy nem vállalkozás részére vásárolták gépjárművüket, hanem mint magánszemély saját célra. Nem végeznek vele jövedelemszerző tevékenységet. S joggal tették fel a kérdést: „Vagy már a bank azt is eldönti, hogy mire használom?”

Jogos ez a döntés?

A törvényi előírás alapján nem az a meghatározó, hogy haszongépjármű vagy személyautó vásárlására vette fel az adós a kölcsönt, hanem az, hogy vállalkozói vagy fogyasztói kölcsönszerződést kötött.
Hivatkozással a fentiekre, a megkérdezett jogi szakértő véleménye szerint jogosultak lehetnek azok az ügyfelek visszatérítésre, akik magánszemélyként vették fel gépjárműhitelüket attól függetlenül, hogy az a haszongépjármű vagy a személy-gépjármű kategóriába tartozik.

Mi a teendő ebben a helyzetben? Hova fordulhatnak az ügyfelek annak érdekében, hogy megkapják a visszatérítést?

Azok az ügyfelek, akik nem értenek egyet a kapott tájékoztató levél tartalmával, annak kézhezvételét követő 30 napon belül, írásban panaszt nyújthatnak be az érintett hitelintézethez. Ezt javasolja elsődlegesen a megkérdezett jogi szakértő is. A panasz benyújtásának módjáról és menetéről IDE kattintva részletes tájékoztatást talál.

Az MNB is fellépett a devizahitelesek érdekében

Az MNB álláspontja szerint arra, aki fogyasztói kölcsönszerződést kötött, törvényi előírás alapján vonatkozik az elszámolás. A pénzügyi szolgáltató utólag nem vizsgálhatja felül, hogy a fogyasztó milyen célra használta fel a kölcsönt.
A jegybank megállapította továbbá, hogy az ügyfelek számára kiküldött tájékoztató levél nem tartalmazott jogorvoslatra vonatkozó információt, ezért az érintett pénzügyi szolgáltatót a hiányosság pótlására szólította fel, aminek a finanszírozó – honlapján adott tájékoztatás szerint – haladéktalanul eleget is tesz. Az érintett ügyfelek elektronikus formában vagy postai úton kiegészítő tájékoztatást fognak kapni a napokban.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Férjem 2008. évben lízingelt egy autót, egy használt, öreg Ford Tranzitot, 4 évre. A banktól azt a választ kaptuk, mivel igaz ő magánszemélyként vásárolta meg az autót, de mivel az haszongépjármű, és haszonszerzésre használja, rá nem vonatkozik az elszámolás! Az autó nem képezte, képezi a vállalkozás tulajdonát, nem lett elszámolva soha, sem km díj, sem egyéb javítási költség, kiadás utána. Nem a vállalkozás része, akkor milyen alapon írják le, hogy haszonszerzésre lett használva!
Akkor ezek szerint a bankok a haszongépjárműre vett hitel árfolyamszámításánál bármikor visszaélhettek/nek, mert nincs elszámolási kötelezettségük? Igaz ez? Tényleg nem jár visszatérítés haszongépjármű után, csak személygépjármű után?

Vásároltunk egy Fiat Ducato kistehergépjárművet, euró alapú hitelről van szó. Kaptunk egy levelet a lízingcégtől, hogy a finanszírozási szerződést ugyan természetes személyként kötöttem meg, azonban az általam vásárolt eszköz jellegéből adódóan nem fogyasztói célt szolgál, hanem bevételszerző tevékenységet, amely kizárja a fogyasztói szerződésnek minősítést. Nem értem honnan veszik, hogy mire használom az autót? Miért nem számol el?
Köszönöm az útbaigazítást.