Hogyan juthatunk saját lakáshoz önerő nélkül?

Tisztelt Hitelnet!

34 éves 4 éve élettársi kapcsolatban élő pár vagyunk. Van egy közös 2 éves gyermekünk illetve a páromnak van egy 11 éves gyermeke, akit együtt nevelünk.

Szeretnénk saját lakást vagy házat. Sajnos a családi körülményeink nem teszik lehetővé a saját önerőt, így keresünk megoldást. Mindketten dolgozunk, van rendszeres jövedelmünk. A párom 50%-ban tulajdonos egy Pest megyei ingatlanan, de ott a testvére lakik, így ő nem élvezi a tulajdont.

Kérem, ha tudnak segíteni vagy tanácsot adni, akkor várom megtisztelő válaszukat.
Tisztelettel.
István

Kedves István!

Lakásvásárlás esetén a vásárolandó ingatlan értékének maximum a 80%-át nyújthatják a bankok törvényi előírás alapján, emiatt saját erőre is szükség van. Így ha nincs készpénzben rendelkezésre álló önerejük, akkor egyetlen megoldást a plusz ingatlanfedezet bevonása jelenthet. Saját erőként ugyanis a vásárolandó ingatlanon kívül bevont egyéb lakóingatlan is elfogadható. Erre a célra akár a párja 50%-ban tulajdonolt Pest megyei ingatlana is megfelelő lehet. A fedezetként történő bevonáshoz azonban a testvérének is hozzá kell járulnia. Ahhoz, hogy a lakásvásárlási hitelt nyújtó bank jelzálogjogát be tudják jegyezni a plusz ingatlanra, zálogkötelezettként a testvérnek is részt kell vennie a hitelügyletben. Fél ingatlan terhelésére nincs lehetőség.

Az önerő pótlására egyéb megoldást az eltartásukban lévő gyermekek után igényelt egy összegű, vissza nem térítendő támogatás jelenthet, de szocpol csak újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez vehető igénybe, használt lakás megszerzéséhez nem jár. Amennyiben az új lakásszerzés is érdekli Önöket, akkor arra kell figyelni, hogy szocpol igénylésénél kizáró ok lehet a párja 50%-os lakástulajdona. Kivételek azonban vannak. Ezekről bővebben IDE kattintva olvashatnak.

Ha esetleg megoldható lehet a plusz ingatlan bevonása, akkor érdemes lenne kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványunkat. A vásárolni kívánt és a plusz fedezetként bevonható ingatlan legfontosabb adatainak, valamint az Önök igazolt jövedelmének ismeretében ugyanis Szakértőink tájékoztatni tudják Önöket a lehetőségeiknek megfelelő lakáshitelekről. A személyre szóló hitelajánlatot díjmentesen elkészítjük, s a hitelügyintézést szintén díjmentesen vállaljuk!

A lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletéről lakáshitel kalkulátor segítségével tájékozódhatnak előzetesen! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Nincs önerőnk. Gyeden vagyok, párom dolgozik. Nincs bevonható ingatlanunk, de szeretnénk saját használt házat. Van erre ezekkel a feltételekkel esélyünk?

Kedves Éva!
Készpénz vagy plusz ingatlanfedezet nélkül sajnos nincs lehetőségük lakásvásárlási hitel felvételére, mivel a vásárolandó lakás értékével megegyező összegű kölcsön felvételét a vonatkozó jogszabály nem teszi lehetővé. A plusz ingatlannak azonban nem kell az Önök nevén lenni. Hozzátartozói megkötés nélkül más személy ingatlana is elfogadható plusz fedezetként, ha az illető hozzájárul a jelzálogbejegyzéshez!

Tisztelt Szakértő!
Olvastam, hogy a szocpol új lakás vásárlása esetén beszámítható önerőnek. A kérdésem az lenne, hogy Pest megyében egy 10 milliót érő, új építésű családi ház vásárlásához lenne-e esélyem hitelt kapni úgy, hogy az önerő szocpol lenne 2 gyermek után és a párom és az én bruttó jövedelmem picivel több, mint a minimálbér?

Kedves Csilla!
Ennyi információ alapján sajnos nem tudjuk megmondani, hogy mekkora összegű lakáshitel és szocpol felvételére lehetnek jogosultak. Kérjük, töltse ki online ajánlatkérő űrlapunkat, s a szükséges információk ismeretében Szakértőink tájékoztatni fogják a lehetőségekről!


4
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x