Tisztelt Hitelnet!

Adott egy svájci frank alapú szabad felhasználású kölcsön, ami végrehajtóhoz került. A feleség előző házassága alatt lett felvéve. Ez a hitel a magas törlesztő részletek miatt felmondásra került és minden résztvevő KHR listára került. Értelemszerűen a feleség magánvagyonához tartozik. Az új férj szeretné újra hiteleztetni mint lakáshitel, a feleségtől venné meg az ingatlant (amiben lakna, és a pénzintézet végrehajtási jogot jegyzett be rá) ami szintén a feleség magánvagyonát képezi (ezzel mentené meg az otthonukat).

A pénzintézetek arra hivatkoznak, hogy adóstárnak kellene lenni a feleségnek, aki azért nem lehet, mert KHR listás. De ha megkapná a kölcsönt, kiváltaná vele az előző hitelt és mindjárt nem lenne KHR listás.

Erre mi a megoldás, mert a bank vinné az ingatlant? Ha valaki hitelt szeretne kiváltani, akkor feltételezhetően KHR listás, nem?

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Norbert

Kedves Norbert!

A hitelezésre vonatkozó rendelkezések szerint a házastársat minden esetben kötelező bevonni a jelzáloghitel ügyletbe. Nem követelmény ugyan, hogy megfeleljen mindazon feltételeknek mint az adós - például jövedelemigazolás, életkor - de szerepelnie kell a hitelben.

Abban az esetben nem kötelező a kölcsönigénylő házastársát vagy élettársát adóstársként bevonni az ügyletbe, ha közjegyző által hitelesített vagy ügyvéd által ellenjegyzett okirattal igazolják, hogy a kölcsönigénylő és házastársa, élettársa között vagyonközösség nem áll fenn. Jóllehet korábban ebben az esetben nem vizsgálták a pénzintézetek a hitelügyletbe be nem vont házastárs, élettárs esetében a KHR státuszt, azóta ez a rendelkezés változott és jelenleg már akkor is lekérdezi a házastárs, élettárs adatait a bank a Központi Hitelinformációs Rendszerben, ha vagyonmegosztási szerződéssel rendelkeznek. E szabály bevezetésével éppen az volt a cél, hogy KHR listás házastárs, élettárs esetén ne legyen megkerülhető a banki előírás, miszerint azon személyek, akiknek adatai negatív információval szerepelnek a rendszerben, nem hitelképesek.

Fenti, szigorú szabályok miatt sajnos nem tudunk olyan megoldást javasolni, amivel Önök jelenleg hitelt kaphatnának. A lakásvásárlásra akkor lenne lehetőség, ha esetleg családon belül más személy venné meg az ingatlant és venné fel a hitelt.

Hitelkiváltó konstrukciót nemcsak KHR listás személyek igényelnek. Számos olyan, korábban felvett hitel van, amely ma már nem túl kedvező, s ilyen esetben a jól fizető adósoknak van lehetőségük kedvezőbb hitelkonstrukcióra váltani.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Aktív Bar listán szerepelek, a férjemmel lakást szeretnénk vásárolni. Az ő nettó jövedelme 78.000 Ft. Én gyesen vagyok, van 3 gyerekünk, amit kapok családi pótlékkal és árvaságival összesen 92.000 Ft. Kaphatunk-e hitelt, ha én leszek az adóstárs?