Hogyan igényelhetünk építési hitelt, ha nincs önerőnk, de van egy tehermentes házunk?

Tisztelt Ügyintéző!

Érdeklődöm, van-e mód az alábbi esetben hitelfelvételre:

Van egy tehermentes házunk, nagy telekkel, amelyre még egy házat fel lehet építeni. Az építkezést csak úgy tudnánk elkezdeni, ha jelenlegi házunkra vennénk fel építési hitelt, majd az abból szerkezetkészre elkészült házra is a befejezéshez, valamint a másik hitelt is ráterhelni arra. Elkészülte után a jelenlegi le lenne bontva.

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Szilvia

Kedves Szilvia!

Elgondolása alapján a meglévő tehermentes házra szabad felhasználású jelzáloghitelt tudnának felvenni. Ebből tudnák elkezdeni az építkezést. Ahhoz, hogy a meglévő házra jelzáloghitelt kapjanak, értékének el kell érni legalább a 4,5-5 millió forintot. Ennél alacsonyabb értékű ingatlant ugyanis nem fogadnak el a bankok fedezetként. Az, hogy mekkora összegű hitelt kaphatnak a jelenlegi házra, függ annak értékétől és az Önök jövedelmi helyzetétől. A szabad felhasználású jelzáloghitelhez egy összegben hozzájuthatnak és tetszés szerinti ütemben használhatják fel az építkezéshez.

Az építési hitel fedezete az épülő, szerkezetkész állapotú ház lenne. Erre építési hitel vehető fel. Ehhez a jogerős építési engedélyen és tervdokumentáción kívül költségvetés szükséges. Azt tudni kell, hogy az építési hitel elbírálásakor a bankok figyelembe fogják venni a meglévő házra kapott kölcsön havi törlesztő részletét, ami csökkenti az újabb hitel törlesztésére fordítható szabad jövedelmet. Az építési hitel összegét úgy kell majd meghatározni, hogy az elkészült munka értéke és a hitel összege lefedje a költségvetést. Az építési hitelt nem egy összegben, hanem szakaszosan, készültségi foknak megfelelően utalják a pénzintézetek.

Miután az elkészült ház használatbavételi engedélyt kap, elvileg van lehetőség arra, hogy a korábban felvett szabad felhasználású jelzáloghitelt átjegyezzék az új házra. A gyakorlatban ez attól függ, hogy milyen értékű lesz az új ház, mekkora összegű építési hitel fogja terhelni és mekkora összegű az átjegyezni kívánt jelzáloghitel. Törvény rögzíti ugyanis az ingatlanok maximális terhelhetőségét, mely szerint az ingatlanra bejegyzett terhek összege nem haladhatja meg a fedezet forgalmi értékének 80%-át. Ez a finanszírozás arány – banktól és jövedelmi helyzettől függően – kisebb mértékű is lehet.

Az építkezés finanszírozása tehát elvileg kivitelezhető a leírtak szerint. Konkrét tájékoztatást azonban csak a számok tükrében tudnak adni Szakértőink. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat, majd a részletek ismeretében személyre szabott, díjmentes hitelkalkulációt tudunk készíteni.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x