A megfelelő lakáshitel kiválasztásánál nem csak a járulékos költségek minimalizálásával spórolhatunk, de a futamidő alatt jelentős összeget takaríthatunk meg, ha a bankok által kínált kamatkedvezmények alapján mérlegelünk. Mutatjuk, hogyan érhetünk el jelentős kamatkedvezményt!

Hogyan érhetünk el minél nagyobb kamatkedvezményt egy-egy konstrukción belül?

Szinte minden bank kamatkedvezménnyel jutalmazza, ha az adós munkabére a lakáshitelt nyújtó banknál vezetett számlára érkezik. Nem minden pénzintézet írja elő, hogy a számlára érkező jóváírás munkabér legyen, egyéb jogcímen, átutalással érkezett jóváírás is elfogadható. A kamatkedvezmény mértékét nagyban befolyásolhatja a számlára érkező pénzösszeg. Minél magasabb összegű jóváírás érkezik a számlára, annál nagyobb kamatkedvezmény érvényesíthető. Az sem feltétel, hogy a jóváírásnak egy összegűnek kell lenni. Ha tehát több tételből áll össze a bank által előírt jóváírás, az is elfogadható.

Kamatkedvezmény számlára érkező rendszeres jóváírás által

Ha tehát hitelfelvétel előtt állunk, érdemes végiggondolnunk, hogy mely bevételeink számlára történő utalását tudjuk megoldani. Kétkeresős család esetén érdemes mindkét félnek a jövedelmét – legyen az munkabér vagy családtámogatási juttatás – bankszámlára kérni. Ha esetleg egyéb bevételünk is van – például: lakás bérbeadásából adódóan – akkor annak pénzügyi teljesítését is kérhetjük az érintett számlára, ami szintén növeli a jóváírások összegét.

Kamatkedvezmény egyéb feltételek teljesítésével

Havi 300.000 Ft-ot elérő jóváírás esetén már jelentős kamatkedvezményben részesülhetünk, ami tovább növelhető, ha a lakásra vonatkozó biztosítást az adott pénzintézetnél kötjük meg, valamint hitelfedezeti biztosítást is igénylünk.

Fenti feltételek teljesülését azonban a pénzintézet – a futamidő első 2 hónapjának kivételével – havonta ellenőrzi, s amennyiben a feltételek valamelyik egymást követő 3 hónap egyikében sem teljesülnek, akkor a vizsgált hónap törlesztési napjától kezdve a teljes hátralévő futamidőre elesik az adós a kamatkedvezményre való jogosultságtól.

Példa

Egy példán keresztül megmutatjuk, hogy mekkora különbséget jelent havi szinten a törlesztő részletben, ha kihasználjuk az adott hitelintézet nyújtotta lehetőséget.

Példánkban 7 millió forint összegű lakáshitel törlesztő részletét hasonlítjuk össze 15 éves futamidő esetén. „A” esetben nem érvényesítünk semmilyen kamatkedvezményt. „B” esetben élünk a havi 300.000 Ft-ot elérő jóváírás, a lakásbiztosítás és a hitelfedezeti biztosítás által elérhető kamatkedvezménnyel. Első példában 1 éves kamatperiódusú, második példában 15 évig fix lakáshiteleket hasonlítunk össze.

1 éves kamatperiódus esetén

torleszto-reszlet

Fenti konstrukció esetén havonta 6.151 Ft-tal fizetünk kevesebbet a kamatkedvezmény érvényesítésével, ami az első évben 73.812 Ft megtakarítást eredményez a normál konstrukcióhoz képest. Adott esetben a referenciakamat évente változhat, aminek következtében a havi törlesztő részlet összege is évente módosulhat. A futamidő végégig változatlan referenciakamatot feltételezve „A”’ esetben 9.749.700 Ft-ot, míg „B” esetben 8.642.520 Ft-ot fizetünk vissza, ami 1.107.180 Ft különbséget jelent.

„A” esetben érvényes kamat 2016.10.10.-én: 4,55%.

„B” esetben érvényes kamat 2016.10.10.-én: 2,8%.

15 éves kamatperiódus esetén

torleszto-reszlet2

E konstrukció esetén havonta 6.749 Ft-tal fizetünk kevesebbet a kamatkedvezmény érvényesítésével, ami éves szinten 80.988 Ft megtakarítást eredményez a normál konstrukcióhoz képest. Az ügyfél által fizetendő kamat mértéke a teljes futamidő alatt fix, tehát a havi törlesztő részlet összege 15 éven keresztül változatlan. Így „A”’ esetben 11.422.440 Ft-ot, míg „B” esetben 10.207.620 Ft-ot fizetünk vissza, ami 1.214.820 Ft különbséget jelent.

„A” esetben érvényes kamat 2016.10.10.-én: 6,99%.

„B” esetben érvényes kamat 2016.10.10.-én: 5,24%.

Ha Ön is lakáshitel felvétele előtt áll, javasoljuk online adatlapunk kitöltését vagy Hitelnet irodáink egyikének személyes felkeresését, ahol Szakértőink az igényeknek és lehetőségeknek megfelelően tudják kiválasztani a legkedvezőbb konstrukciót a maximális kamatkedvezmény érvényesítésével!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

5 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A havi rendszeres jóváírás csakis átutalásos módon történhet? Példának okán az automatán történő készpénz befizetéssel történő jóváírás nem tekinthető jóváírásnak a kamatkedvezmény szempontjából, amikor havi 200 000 Ft-os kedvezménycsoport vállalása történt, így például 100 000 Ft átutalásos úton érkező és 100 000 Ft-os készpénz befizetéses módon történő jóváírás ellenére sem számít ez a kettő együttesen havi 200 000 Ft-os összegnek?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
A folyószámlára történő vállalt havi jóváírásba jellemzően jelenleg a pénzintézeteknél beleszámít-e a bankautomatán keresztül történő pénzbefizetés vagy ez kimondottan csakis átutalásos módon történhet, más egyéb semmisnek számít?
Előre is köszönöm!