Hogyan csökkenthető a hiteltörlesztésre fordított havi kiadásunk?

Tisztelt Hitelnet!

L. István vagyok. Olyan gondunk van, hogy sajnos nagyon elúsztunk a hitelekkel és ott tartunk, hogy már végrehajtással fenyeget az egyik hitelintézet. Jelzáloghitelünk 26.000 Ft/hó, személyi hitelek pedig kb. 114.000 Ft/hó. Az egyik ilyen személyi hitelbe 150.000 Ft-os elmaradásom van, amire a behajtást akarják. A feleségemnek ugyanennél a hitelintézetnél kb. 30-40.000 Ft-os elmaradása van, amit még nem adtak behajtásra.

Sajnos a fent említett 150.000 Ft-os összeget nem tudjuk kifizetni, de még az aktuális heti 17.000 Ft-os törlesztő részletet sem. A többi hitelt eddig rendesen, időben tudtuk fizetni. De amint látják, a hitelek havonta 140.000Ft-ot tesznek ki összesen, az aktuális fennálló törlesztő részlet tartozáson felül. Ezeket természetesen már nem tudjuk fizetni, hiszen a család összes jövedelmének kb. a felét teszik ki. Ezért szeretnénk az önök segítségét kérni abban, hogy össze tudjuk vonni ezeknek a hiteleknek egy részét.

Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: István

Kedves István!

Az adósságrendező hiteleknek alapfeltétele, hogy a kiváltandó kölcsönöket az adós problémamentesen fizesse. Egy rosszul vagy egyáltalán nem törlesztett hitel az adósságrendező kölcsönkérelem elutasítását vonja maga után. Tehát nemcsak a végrehajtás megindítása vagy a felmondott hitel kizáró ok, hanem már az is, ha az ügyfélnek hátraléka van. Ennek rendezése nélkül egyik pénzintézet sem nyújt adósságrendező hitelt.

Ha azonban a összegét meghaladó tartozás 90 napon túl folyamatosan fennáll, akkor a hitelfelvevő adatait BAR listára teszi a pénzintézet. Ez szintén meggátolja a hitelfelvételt. Negatív esetén egyik pénzügyi partnerünknél sem lehetséges a hitelhez jutás.

Mivel az adósságrendezésre adott feltételek mellett nincs lehetőség, ezért megoldás csak az lehet, ha az egyes hitelnyújtó bankoknál megpróbálnak fizetéskönnyítést kérni. Ez lehet a futamidő meghosszabbítása, illetve átmenetileg kérhető törlesztő részlet csökkentés is. Minderről pontos felvilágosítást az érintett pénzintézetek tudnak adni.

Bizonyára Önök is hallottak a lakossági deviza és forint alapú hiteleket érintő visszatérítésről. A hitelek újraszámolása folyamatban van. Amennyiben 2004. május 1. után vették fel a fent említett hiteleket, akkor az árfolyamrés, valamint a tisztességtelen egyoldalú szerződésmódosítás kapcsán Önöket is megilletheti a visszatérítés. Erről a hitelnyújtó bankoktól fognak elszámolást kapni. Élő hitelek esetén a fennálló tőketartozás összege fog csökkenni az újraszámolt összegnek megfelelően, ami a havi törlesztő részletek mérséklődését eredményezi. Minderre az elkövetkezendő hónapokban fog sor kerülni.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt "Hitelnet csoport"
Adósság kiváltásra keresek valós megoldást. Jó ideje szereplek a KHR listában. Állami munkahelyen dolgozom kb. 140.000 Ft nettó fizetésem van. 3 kiskorú gyermekem van, feleségem 4 órás bejelentett munkahellyel rendelkezik. Problémám, hogy több pénzintézet felé is tartozom és így nem tudok sehova megfelelő összeget törleszteni. A hitel felvételekor a mostani fizetésem duplája volt még, de mára ennyi van.
K&H, Lombard, OTP faktoring irányába 2 törlesztés, Provident, főtáv. Kb. havi 100.000 Ft kellene. Így mindenhol jelentős elmaradásom van.
Köszönettel: Robi


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x