Nem is volt olyan túlságosan régen, amikor a magyar adósok még havi szinten több mint 70 milliárd forintnyi deviza alapú szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel. A válság előtti szinteknek a forint alapú folyósítások alig érték el a 200-300 millió forintot.

2010 novemberében a deviza alapú hitelfolyósítás gyakorlatilag nem kimutatható, a forint alapú folyósítás is alig éri a havi 10-11 milliárdot. Amellett, hogy hétből hat hitelfelvevő eltűnt a piacról, aki mégis úgy dönt, hogy hitelt igényel, az is csak jóval alacsonyabb összeget vesz csak fel.

A hazai bankok kínálatából a válság előtt egyeduralkodónak számító svájci frank alapú hitelezés mára teljesen eltűnt, az új folyósítások szinte kivétel nélkül forintban történnek.

Jelenleg az euró alapú hitelajánlatok átlagosan 1-1,5 százalékkal kedvezőbb THM szinteken érhetők el, mint a forint alapú termékek.

A hazai pénzintézetek által közölt adatok alapján az elmúlt három hónapban az átlagosan igényelt szabad felhasználású hitelek összege 4-6 millió forint körül alakult. Ez a szám áprilisban még 6-7 millió forint volt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése