Üdvözlet.

Sajnos édesapám meghalt és örököltem egy házat. De már van egy saját, amit OTP jelzáloghitellel tudtam csak megvenni annó.
A kérdésem az lenne, hogy azt a házat, amin hitel van, milyen módon tudnám eladni? Mert az örökölt házban szeretnénk élni tovább.

Van-e olyan megoldás hogy a hitellel együtt venné meg az új tulaj?
Vagy ki fizeti a teljes árat és én egy összegben ki fizetem belőle a tartozást?
Szeretném, ha a hitel megszűnne, és nem kellene a ház eladása után többet törlesztenem.

Köszönöm a mihamarabbi választ.
Kérdést feltette: Sándor

Kedves Sándor!

Arra nincs lehetőség, hogy a vevő a hitellel együtt vásárolja meg a házat. A hitelezési gyakorlat szerint hitellel terhelt ingatlan eladása a következőképpen történik: Az adásvételi szerződésben – a bank által kiadott hivatalos igazolás alapján – rögzítik a fennálló tartozás összegét, s az eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a vevő által átadott összegből tehermentesíti az ingatlant. Amennyiben a vevő által átadott vételárrész nem fedezi a teljes fennálló tartozást, s a vevő hitelt igényel a vásárláshoz, akkor a hitelt folyósító pénzintézet fogja átutalni az OTP-nek a szükséges összeget. Az OTP ezt követően kiadja a jelzálogjog törlésére vonatkozó kérelmet, Ön pedig megkapja a vételár további részét.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Egy jelzáloggal terhelt ingatlan eladásakor a fennálló tartozás, kamat- és tőketartozás, milyen kamatkörnyezet szerint kerül számításra? Példa okán, a most tapasztalt megemelkedett kamatkörnyezettel kell számoljon az eladó vagy a szerződésben kötött értékek és tartozás alapján?

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék arról, hogy régi ingatlanomat el szeretném adni elég olcsó áron, de jelzáloghitel van rajta. Így is lehetséges? Hogy lenne a legegyszerűbb ugyanis rokonságnak adnám és azt szeretném, hogy az ő nevén legyen.
Köszönöm előre is válaszát.

Jó napot!
Olyan kérdésem lenne, hogy Apósomtól szeretném átvenni a házát.
Ilyenkor lehet felvenni csokot és babaváró hitelt rá?

Lakásomat el szeretném adni. Viszont van a Fundamentánál 3 milliós hitelem. Átvihető a tartozás? Banki tartozásom nincs.
Köszönöm a választ!
Tisztelettel: K-né

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hitel van a házon, de már a banké! Ha a bank eladja a házat, akkor a hiteltartozást leveszik róla, magyarul megszabadulok-e a hiteltől?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Jelzáloghitellel terhelt ingatlanomat el szeretném adni. 2019. decemberben jár le a hitel. A vevő Csok-ot szeretne felvenni rá.
Eladhatom-e neki? Igényelheti-e a vevő a Csok-ot?
Köszönöm szépen a tájékoztatást!
Üdvözlöm.