A hitelügyintézés folyamán az ügyfelek tájékoztatásakor fontos kitérni a felvenni kívánt hitel lehetséges törlesztési módjaira.

Ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön esetén csupán egyféle törlesztési lehetőség kínálkozik, vagyis a havi egyenlő összegű törlesztő részlet. Ebben az esetben a törlesztő részlet a tőke visszafizetése mellett a kamat összegét is tartalmazza. A törlesztő részlettel egy időpontban fizetendő az esetleges kezelési költség is. A havi törlesztés kiegyenlítésére azonban többféle lehetőség van: csekk vagy folyószámláról történő csoportos beszedési megbízás.

Ingatlanfedezet bevonása mellett nyújtott jelzáloghitelek esetén többféle törlesztési mód közül választhat az ügyfél:

Egyenletes törlesztésű

Ennél a törlesztési módnál a havi részlet megfizetése a folyósítástól kezdődően – kamatperióduson belül - egyenlő részletekben történik. A törlesztő részlet a havonta változó összegű kamat, kezelési költség és tőketörlesztést finanszírozza, tehát nem egyenlő mértékben. A havonta azonos összegű befizetések nagy része a futamidő elején a kamatot és az esetleges kezelési költséget csökkenti, majd a futamidő második felében fordul meg ez az arány. Azt követően a befizetett összegből nagyobb rész fordítódik a tőke törlesztésére és kevesebb a kamatra és esetleges kezelési költségre.

Lineáris törlesztésű

Ebben az esetben a törlesztő részlet kiegyenlítése havonta változó összegű – csökkenő – törlesztő részletekben történik. A törlesztő részlet magába foglalja a havi azonos összegű tőketörlesztést és a változó összegű kamatot és esetleges kezelési költséget.

Halasztott tőketörlesztés – türelmi idővel

A halasztott tőketörlesztés a türelmi idős konstrukciók jellemzője. Ebben az esetben a türelmi idő alatt nem kerül sor tőketörlesztésre, a befizetett törlesztő részlet csak a kamatot és kezelési költséget fedezi. A türelmi idő lejárta után a hitel egyenletes törlesztésűvé válik, tehát elkezdődik a tőke törlesztése is. A türelmi idő hossza pénzintézetenként eltérő. Szabad felhasználású konstrukció esetén általában maximum 3 év, lakáscélú kölcsön igénybe vételekor pedig legtöbbször 5, egyes esetekben 10 év.

Halasztott tőketörlesztés – rendelkezésre tartási idővel

Rendelkezésre tartási időszak alatt az ügyfél csak kamat és esetleges kezelési költség fizetésére kötelezett. A rendelkezésre tartási idő lejárta után egyenlő részletekben fizetendő a havi törlesztő részlet, amely már a tőketörlesztést is finanszírozza. Rendelkezésre tartási idő igénybe vételére általában csak lakáscélú hitelek esetén van lehetőség. A rendelkezésre tartási idő hossza vásárlás és építkezés esetén legfeljebb 12 hónap, korszerűsítéskor maximum 6 hónap lehet.

Jelzáloghitelek törlesztő részletének fizetése minden esetben csak folyószámláról történhet, csekkes fizetésre nincs lehetőség.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Hogyan tudom törleszteni online a hitelrészletemet? Netbankom nincs.
Segítségüket előre is köszönöm.

munkanélküli fizetésképtelenség állapota