Hitellel terhelt lakás vásárlása

Tisztelt szakértő!

Megvásárlásra kínálnak a 16. kerületben (Bp) egy házrészt. Az ingatlant jelzálog terheli. A jelzálog egy összegben történő törlesztését a vételárból kívánják fedezni. Ha a bank (nem tudom melyik ) hozzájárul az egy összegben történő visszafizetéshez, az általam átutalt vételár a bank számlájára kerül.

Mi a biztosíték arra, hogy a tulajdon ezek után az én nevemre lesz átírva?

Tisztelettel, Ernő

Kedves Ernő!

A gyakorlatban elég sokszor előfordul, hogy a megvásárolni kívánt lakás jelzáloghitellel terhelt, s az ingatlan tehermentesítése a vevő által felvett lakáshitelből történik. Ilyen esetben már az adásvételi szerződésben rögzítésre kerül, hogy a lakást terhelő kölcsön visszafizetése a vevő kölcsönéből történik. Az átutalt összeget zárolják, tehát az eladó nem fér hozzá. Az eladó tehermentesítési kötelezettséget az adásvételi szerződés szintén tartalmazza.

Amennyiben devizahitellel terhelt ingatlan vásárlásáról van szó, akkor az árfolyam ingadozása miatt különösen ügyelni kell arra, hogy a vételár, vagyis a vevő által felvett összeg valóban fedezi-e a fennálló tartozást. Ha nem, akkor a hiányzó összeget az eladónak kell pótolni, a lakás tehermentesítésére ugyanis a teljes tartozás megfizetését követően kerülhet sor. A teljes vételár megfizetése, adott esetben a tehermentesítés után az adásvételi szerződést készítő ügyvég az illetékes földhivatalhoz eljuttatja az eladó tulajdonjogról lemondó nyilatkozatát, s ez alapján bejegyzésre kerülhet a vevő tulajdonjoga.

A hitellel terhelt lakás vásárlásra elérhető legjobb ajánlatokat megtekintheti honlapunkon, konkrét tájékoztatást illetve hitelajánlatot Kollégáink a részletek ismeretében tudnak adni Önnek. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

 


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Az első kérdésem az lenne, hogy egy olyan házat szeretnek vásárolni, ami 6 millió, de ebből 3,1 millió hiteltartozás van a házon és ezt én hogyan tudnám átvallani?
Második kérdésem pedig, hogy CSok eseteben lehetne-e úgy, hogy 2 gyerek vállalása mellé, ami 1,4 millió plusz hitelt kapnánk-e és, hogy CSok által a hitel kamatmentes-e?
Hogyan lehet-e úgy CSOKot intézni, hogy az ingatlan tulaja másik országban tartózkodik?
Köszönöm válaszát.

Kedves Klaudia!
Ilyen esetben bevált gyakorlat, hogy a vásárolandó lakást terhelő hitel a vevő által felvételre kerülő lakáshitelből visszafizetésre kerül. Így nincs szükség a hitel átvállalására.
A CSOK mellé igényelhető kölcsön nem kamatmentes. Az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat!
Az adásvételi szerződést az eladónak is szükséges alárni. A CSOK ügyintézéshez nem szükésges az eladó jelenléte.

Üdv.
Kérdezném, hogyha én mint vevő szeretném az olyan ingatlant megvásárolni, aminek még nem járt le a 10 éves elidegenítési tilalma, ami még 4 év, ha átvállalnám, hogy a nevemre kerülhessen, akkor csak annyi összeget kell kifizetnem, amit akkor kapott, azaz a teljes összeget, vagy megy rá kamat is? Az összeg amit kapott a tulajdonos, 1.200.000 Ft. Ennyit kellene kifizetnem?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Helga!
Át nem tudja vállalni az eladó hitelét, de az Ön által átadott önerőből vagy az Ön által felvett hitelből tehermentesíthető a kölcsön. Mindezt rögzíteni kell az adásvételi szerződésben A fennálló tartozás összegéről az eladónak hivatalos igazolást kell kikérnie a banktól.

Nos meg szeretném vásárolni az ingatlant, de mivel van rajta jelzálog, a tulaj át tudná-e terhelni egy másik ingatlanra?
Köszönöm a segítséget.

Kedves Sándor!
A fennálló jelzáloghitel megfelelő ingatlanra átjegyeztethető. Ennek feltételeiről az érintett hitelintézet tud pontos tájékoztatást adni az ügylet részleteinek ismeretében.
Terhelt lakás vásárlása esetén megoldás lehet az is, hogy a kölcsön a vevő által átadott saját erőből vagy az általa felvett lakásvásárlási hitelből visszafizetésre kerül.

Jelzáloggal terhelt ingatlan eladásánál a foglalóból kell végtörleszteni vagy, ha a vevő megkapta a hitelt, akkor abból kerül kifizetésre?

Kedves Zsuzsi!
Nem szükséges a foglalóból végtörleszteni. A vevő által felvenni kívánt hitelből is visszafizethető a kölcsön oly módon, hogy a hivatalos, fennálló tartozásról szóló igazolás alapján a hitelnyújtó bank elutalja a tartozást a jelzálog jogosultnak, majd a törlés után a fennmaradó összeget az eladónak.

T. Cím.
Én azután érdeklődnék, unokám nevére szeretnék jövőre készpénzért lakás vásárolni. Akár árverezett, akár használt lakást. Szeretném tudni, megvalósítható-e egy kiskorú gyereknek a lakásvásárlás vagy se. Talán ha magam haszonélvezetet akarnék rá bejegyeztetni, lehetséges volna-e.
Erről szeretnék kicsit többet tudni.
Tisztelettel.
Éva

Kedves Éva!
Irodánk hitelközvetítéssel, hitel tanácsadással foglalkozik. Kiskorú lakásvásárlásának ügyében ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd tud Önnek segíteni.

Tisztelt Cím!
A napokban egyeztünk meg egy családi ház adásvételében. Előszerződést is kötöttünk, ezután a kialkudott vételár 10%-át foglalóként elutaltuk. A tulajdoni lap kikérésekor derült ki, hogy az ingatlan több mint 50.000 CHF hitellel terhelt, amit az eladó eddig nem tudatott velünk most nem tudjuk, hogy mihez kezdjünk?

Kedves Szabolcs!
Hitellel terhelt ingatlan vásárlása esetén az eladó elsődleges kötelezettsége az ingatlan tehermentesítése, ami történhet a vevő által átadott önerőből vagy a vevő által felvenni kívánt lakáshitelből. A vételár fennmaradó részét csak a korábbi kölcsön törlésének igazolása után kaphatja meg az eladó.

Tisztelt Cím!
Devizahiteles lakást vennék nem hitelből, de az eladónak több a hiteltartozása mint a kialkudott vételár. Nincs módjában a különbözetet kipótolni és a teljes tartozását egyenlíteni.
Ilyenkor nem tudja a lakást eladni?
Üdvözlettel.
Csaba

Kedves Csaba!
Elvileg ilyen esetben is van lehetőség a lakás eladására. A fennálló tartozás törlesztésére vonatkozóan az adósnak a hitelnyújtó bankkal kellene egyeztetnie.

Lakáshitelt szeretnék felvenni, ami olyan 1,5 millió forintnyi összeg lenne. Van egy kiskorú gyermekem és a szocpolt még nem használtam ki. Egy használt lakásról lenne szó, ami 2 szobás, konya, zuhanyzós, folyosós.
Az érdekelne, hogyan tudnám megvenni, mivel jelzálog van az ingatlanon.

Kedves Szandra!
Hitellel terhelt lakás vásárlása esetén két lehetőség is van. Az egyik, hogy az átadott önerőből az eladó kötelezettsége tehermentesíteni az adott lakást vagy az Ön által felvenni kívánt kölcsönből lesz kiegyenlítve a fennálló tartozás oly módon, hogy az összeget nem az eladónak, hanem a jelzálogjog jogosultjának utalja a hitelnyújtó bank.
A lakásvásárláshoz szocpol nem vehető fel, mivel használt lakásra a támogatás jelenleg nem jár.
Javasoljuk, hogy küldje el online ajánlatkérését és Tanácsadóink díjmentes hitelajánlatban tájékoztatják az elérhető konstrukciókról!

Van egy devizahiteles házam kiskunfélegyházán – elmaradásom kb. 150.000 Ft, de van rajta adósság egymillió párszázezer. Eladhatom-e kb. 200.000 Ft-ért? Mi a megoldás? Nagyon fontos lenne.

Kedves Mária!
A ház akkor adható el, ha a teljes fennálló tartozást visszafizeti a banknak.

Tisztelt Hitelnet!
Párommal kinéztünk egy használt lakást, melyben egy probléma van, jelzáloghitel van rajta. A kérdésem annyi lenne, hogy ha megveszem a házat, akkor a bank a vételárból tényleg azonnal lefogja a kölcsönt és az akitől a házat veszem, csak a különbözetet kapja meg?
Köszönettel.
Anna

Kedves Anna!
Jelzáloghitellel terhelt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződésben – hivatalos banki igazolás alapján – rögzítésre kerül az ingatlant terhelő tartozás összege, s az eladó kötelezettséget vállal a lakás tehermentesítésére. Ha Ön is lakáshitelt vesz fel a vételár kifizetéséhez, akkor a hitelnyújtó bank először valóban a fennálló tartozás összegét utalja el a másik pénzintézetnek, s a jelzálogjog törlése után kapja csak meg az eladó a maradék összeget.

A hiteles ingatlan tartozásáról a bank csak email igazolást közöl. Ez elfogadható-e? Ilyen esetben fizethető-e a vételár a banknak?


22
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x