Tisztelt szakértő!

Megvásárlásra kínálnak a 16. kerületben (Bp) egy házrészt. Az ingatlant jelzálog terheli. A jelzálog egy összegben történő törlesztését a vételárból kívánják fedezni. Ha a bank (nem tudom melyik ) hozzájárul az egy összegben történő visszafizetéshez, az általam átutalt vételár a bank számlájára kerül.

Mi a biztosíték arra, hogy a tulajdon ezek után az én nevemre lesz átírva?

Tisztelettel, Ernő

Kedves Ernő!

A gyakorlatban elég sokszor előfordul, hogy a megvásárolni kívánt lakás jelzáloghitellel terhelt, s az ingatlan tehermentesítése a vevő által felvett lakáshitelből történik. Ilyen esetben már az adásvételi szerződésben rögzítésre kerül, hogy a lakást terhelő kölcsön visszafizetése a vevő kölcsönéből történik. Az átutalt összeget zárolják, tehát az eladó nem fér hozzá. Az eladó tehermentesítési kötelezettséget az adásvételi szerződés szintén tartalmazza.

Amennyiben devizahitellel terhelt ingatlan vásárlásáról van szó, akkor az árfolyam ingadozása miatt különösen ügyelni kell arra, hogy a vételár, vagyis a vevő által felvett összeg valóban fedezi-e a fennálló tartozást. Ha nem, akkor a hiányzó összeget az eladónak kell pótolni, a lakás tehermentesítésére ugyanis a teljes tartozás megfizetését követően kerülhet sor. A teljes vételár megfizetése, adott esetben a tehermentesítés után az adásvételi szerződést készítő ügyvég az illetékes földhivatalhoz eljuttatja az eladó tulajdonjogról lemondó nyilatkozatát, s ez alapján bejegyzésre kerülhet a vevő tulajdonjoga.

A hitellel terhelt lakás vásárlásra elérhető legjobb ajánlatokat megtekintheti honlapunkon, konkrét tájékoztatást illetve hitelajánlatot Kollégáink a részletek ismeretében tudnak adni Önnek. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözletem.
Arra lennék kíváncsi, hogy kinéztünk egy házat, ami jelzáloghitellel terhelt, OTP Faktoringnál van.
Kérdésem a következő: mekkora lenne a vételára, ha 9,6 millió van rajta? Tényleges tartozás minket terhelne?
Várom válaszát.

Tisztelt Szakértő.
Szeretnék vásárolni egy házat, amin 500ezer forint jelzálog terhelt a tulajdon lapon.
Hogyan tudnám megvenni? Készpénzes vásárló vagyok.

Üdvözlöm!
A férjemmel hitelt szeretnénk felvenni használt lakás vásárlására (10 millió), azonban az ingatlanon is van hitel, amit meg szeretnénk vásárolni, hozzáteszem az ingatlan a szüleimé. Babaváró támogatást is igénybe vennénk.
Első kérdésem a következő lenne: használt lakás vásárlására fel lehet venni hitelt olyan ingatlanra, amin hitel van?
Második kérdésem az lenne, hogy nem zavaró tényező, hogy a szüleimtől vennénk meg?

Üdvözlöm.
Az első kérdésem az lenne, hogy egy olyan házat szeretnek vásárolni, ami 6 millió, de ebből 3,1 millió hiteltartozás van a házon és ezt én hogyan tudnám átvallani?
Második kérdésem pedig, hogy CSok eseteben lehetne-e úgy, hogy 2 gyerek vállalása mellé, ami 1,4 millió plusz hitelt kapnánk-e és, hogy CSok által a hitel kamatmentes-e?
Hogyan lehet-e úgy CSOKot intézni, hogy az ingatlan tulaja másik országban tartózkodik?
Köszönöm válaszát.

Üdv.
Kérdezném, hogyha én mint vevő szeretném az olyan ingatlant megvásárolni, aminek még nem járt le a 10 éves elidegenítési tilalma, ami még 4 év, ha átvállalnám, hogy a nevemre kerülhessen, akkor csak annyi összeget kell kifizetnem, amit akkor kapott, azaz a teljes összeget, vagy megy rá kamat is? Az összeg amit kapott a tulajdonos, 1.200.000 Ft. Ennyit kellene kifizetnem?
Válaszát előre is köszönöm.

Nos meg szeretném vásárolni az ingatlant, de mivel van rajta jelzálog, a tulaj át tudná-e terhelni egy másik ingatlanra?
Köszönöm a segítséget.

Jelzáloggal terhelt ingatlan eladásánál a foglalóból kell végtörleszteni vagy, ha a vevő megkapta a hitelt, akkor abból kerül kifizetésre?

T. Cím.
Én azután érdeklődnék, unokám nevére szeretnék jövőre készpénzért lakás vásárolni. Akár árverezett, akár használt lakást. Szeretném tudni, megvalósítható-e egy kiskorú gyereknek a lakásvásárlás vagy se. Talán ha magam haszonélvezetet akarnék rá bejegyeztetni, lehetséges volna-e.
Erről szeretnék kicsit többet tudni.
Tisztelettel.
Éva

Tisztelt Cím!
A napokban egyeztünk meg egy családi ház adásvételében. Előszerződést is kötöttünk, ezután a kialkudott vételár 10%-át foglalóként elutaltuk. A tulajdoni lap kikérésekor derült ki, hogy az ingatlan több mint 50.000 CHF hitellel terhelt, amit az eladó eddig nem tudatott velünk most nem tudjuk, hogy mihez kezdjünk?

Tisztelt Cím!
Devizahiteles lakást vennék nem hitelből, de az eladónak több a hiteltartozása mint a kialkudott vételár. Nincs módjában a különbözetet kipótolni és a teljes tartozását egyenlíteni.
Ilyenkor nem tudja a lakást eladni?
Üdvözlettel.
Csaba

Lakáshitelt szeretnék felvenni, ami olyan 1,5 millió forintnyi összeg lenne. Van egy kiskorú gyermekem és a szocpolt még nem használtam ki. Egy használt lakásról lenne szó, ami 2 szobás, konya, zuhanyzós, folyosós.
Az érdekelne, hogyan tudnám megvenni, mivel jelzálog van az ingatlanon.

Van egy devizahiteles házam kiskunfélegyházán – elmaradásom kb. 150.000 Ft, de van rajta adósság egymillió párszázezer. Eladhatom-e kb. 200.000 Ft-ért? Mi a megoldás? Nagyon fontos lenne.

Tisztelt Hitelnet!
Párommal kinéztünk egy használt lakást, melyben egy probléma van, jelzáloghitel van rajta. A kérdésem annyi lenne, hogy ha megveszem a házat, akkor a bank a vételárból tényleg azonnal lefogja a kölcsönt és az akitől a házat veszem, csak a különbözetet kapja meg?
Köszönettel.
Anna

A hiteles ingatlan tartozásáról a bank csak email igazolást közöl. Ez elfogadható-e? Ilyen esetben fizethető-e a vételár a banknak?