Hitelkiváltás költségei

Arra volnék kíváncsi, hogy meglévő hitelemt szeretném kiváltani és ilyenkor milyen költségeket számolhat fel a bank? A korábban megfizetett banki költségeket most újra ki kell fizetnem?
Tisztelettel. Sándor

Kedves Sándor!

Hitelkiváltás esetén mindazon költségek felmerülnek, amiket a kiváltandó hitel felvételekor egyszer már megfizettünk. Ilyen például a fedezeti ingatlan értékbecslése, a kölcsön közjegyzői okiratba foglalása, a folyósítási jutalék és a földhivatali költségek.

Mindezeket számszerűsítve az alábbi díjakat kapjuk:

  • Értékbecslés: kb. 30.000.- Ft
  • Közjegyzői okiratba foglalás díja: a hitelösszeg 0,5-1%-a
  • Folyósítási jutalék: a hitelösszeg 1-2%-a
  • Földhivatali díjak – Hiteles tulajdoni kap másolat: 6-250.- Ft, Térképmásolat: 3.000.- Ft, Jelzálogbejegyzés illetéke: 12.600.- Ft, Jelzálogtörlés illetéke: 6.600.- Ft.

Nem feltétlenül kell azonban ezeket a díjakat ismét megfizetni. Bankpartnereink ugyanis az év folyamán többször hirdetnek díjkedvezményt. Egy-egy ilyen díjelengedési akció során a fenti díjtételek jelentős része megspórolható. Hogy mely díjakra vonatkozik a kedvezmény és milyen módon érvényesül, az a pénzintézet adott akciójától függ.

Meghatározott díjtételeket egyáltalán nem kell megfizetni az igénylés során, mert azokat a bank átvállalja vagy elengedi, bizonyos költségek ugyan felmerülnek, de azokat folyósítást követően visszatéríti Önnek a hitelintézet.

Jóllehet a fennálló tartozás összegével együtt fizetendő, de mégis a hitelkiváltás költségeként kell megemlíteni a kiváltandó kölcsön végtörlesztéséből fakadó szerződésmódosítási díjat. Ennek pontos mértékét a pénzintézetek aktuális Hirdetménye tartalmazza.

Ha Ön deviza alapú hitelt vált ki, akkor számolnia kell árfolyam különbözettel is. Ez az eredeti kölcsön folyósításakor és jelenleg érvényes devizaárfolyam különbségéből adódik és a fennálló tőketartozást növeli.

Amennyiben Önnek most aktuális a hitelkiváltás, akkor javasoljuk, hogy küldje el ajánlatkérését és Hitelszakértőink személyre szabott díjmentes hitelajánlatban fogják Önt tájékoztatni az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő hitelkiváltó konstrukciókról, s egyben tételenként megismerheti a fizetendő járulékos költségeket is!
Ha a hitelkiváltás költségeivel kapcsolatban további kérdése lenne, tegye fel online Hitelszakértőinknek!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x