Tisztelt Szakértő!

Párommal házkeresésben vagyunk, még nem jutottunk el bankig, de úgy tűnik megtaláltuk az ideális házat. Viszont nem tudom, hogy kaphatunk-e hitelt.

Páromnak bruttó jövedelme minimum 250.000 Ft, nekem pedig bruttó 140.000 Ft. Ugyanarra a számlára megy a fizetésünk. Ezen a számlán van egy bankkártyahitel, aminek a kerete 250.000 Ft, ami teljesen mínuszban van. Páromnak van egy hitel a nevén, ami még két évig megy, ez havi 13.000 Ft. Nekem pedig egy diákhitelem van. Én most váltottam munkahelyet, úgy tudom 3 hónapig ugyanannál a cégnél kell dolgozni, hogy hitelt kaphassak. Vonatkozik az adóstársra is?
A ház 5 millió forint. Ezen adatok alapján van esélyünk lakáshitelre?
Az önerő megvan. Valamint egy másik hitelt fel lehet még venni lakásfelújításra, úgy 3-4 millió forintot, ha megkaptam az 5 milliós lakáshitelt?

A választ előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Renáta

Kedves Renáta!

Használt lakás vásárlásához kétfajta lakáshitel is igényelhető. Az egyik piaci kamatozású, a másik állami kamattámogatású. Az elsőnél az igényléshez elegendő 3 havi munkaviszony a jelenlegi munkahelyen, míg utóbbi esetben az igénylőnek - házastársak, élettársak esetén legalább az egyik félnek - minimum 180 napos biztosítási jogviszonyt kell igazolnia, vagyis összességében legalább féléves folyamatos munkaviszonnyal kell rendelkeznie. Nem feltétlenül szükséges ennek egy munkahelyen meglenni, de a jelenlegin itt is feltétel a 3 hónap. A folyamatos jogviszonyban legfeljebb 15 nap megszakítás lehet.

Ha párja lesz az adós és ő megfelel a fenti feltételeknek, akkor Önnek fizetőképességet javító adóstársként mindkét hiteltípus esetén elegendő, ha legalább a 3 hónapos munkaviszonya meglesz. A jelenlegi helyzetben is lenne lehetőségük lakáshitel igénylésére, de amíg Önnek nincs meg a szükséges munkaviszonya, addig jövedelmét sem veszik figyelembe hitelbírálat során, ami csökkenti a maximálisan adható hitelösszeget.

A meglévő hitelek és hitelkeret után fizetendő törlesztő részlet csökkenti a lakáshitel felvételére fordítható szabad jövedelmet. Azt, hogy nettó jövedelmük és rendszeres hiteltörlesztéseik alapján mekkora összegű hitel felvételére lennének jogosultak Szakértőink előzetes hitelbírálat során tudják kiszámolni. Ehhez elsőként online ajánlatkérésüket kellene elküldeniük. Az, hogy az 5 millió forintos házra mennyi hitelt kaphatnak, nemcsak a jövedelmi helyzetüktől függ, hanem az ingatlan területi elhelyezkedésétől és állapotától is. Mindezek függvényében határozható meg a hitelfelvételhez szükséges minimális önerő is. (A teljes vételár felvételére plusz fedezet nélkül nincs lehetőség.)

Ha a vételár kifizetéséhez felveszik a maximális hitelösszeget, amit az ingatlan elbír, akkor már nem lesz lehetőségük további kölcsönt felvenni a célingatlanra, annak felújítására.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése