Tisztelt Hölgyem/Uram!

Ház vásárlása esetén felvehető hitel elbírálásával kapcsolatban szeretnék feltenni pár kérdést.

Jelenleg egy hitelmentes lakás tulajdonosai vagyunk feleségemmel, feleségem gyeden van a kisfiúnkkal. Van egy közös Kft.-nk, amibe én bruttó 160.000 Ft-tal vagyok bejelentve, 8 órás munkaviszonnyal, a jövedelmem többi részét osztalékként veszem fel (a két forrásból összesen havi 300.000 Ft nettó jövedelem jelenik meg a számlámon ). Ebben a formában idén kezdtem el dolgozni, így még nincs olyan lezárt éve a kft-nek, ahol megjelennének az osztalék és a munkabér kifizetéseim.
Feleségem közalkalmazottként dolgozott (nettó 104.000 Ft-os fizetéssel) kisfiúnk születése előtt, onnan ment gyedre.

1-2 éven belül szeretnénk eladni a lakásunkat, aminek a piaci értéke (más hasonló lakáshirdetésekből tájékozódva) 17-20 millió Ft körül alakulhat. A lakáseladást követően szeretnénk egy családi házat venni körülbelül 35-40 millió Ft értékben.

Tehát egy használt ház vásárlására fordítható összegünk körülbelül így alakulna 1-2 év múlva:
- Eladott lakás vételára - 19.000.000 Ft (ideális esetben)
- Csok 2 gyerek esetén - 1.430.000 Ft (tervezünk további 1 gyereket)
- Önerő készpénzben - 3.000.000 Ft
Összesen: 23.430.000 Ft

A fenti összeget figyelembe véve egy 35 millió Ft-os ház vásárlása esetén szükség lenne még 11,5 millió Ft lakáshitelre.

A fő kérdéseim a következők lennének a fenti paramétereink figyelembevételével:
- Számíthatunk-e egyáltalán ekkora hitelösszeg megítélésére?
- A bankok elfogadják-e az osztalékkifizetésből származó jövedelmemet a hitelbírálat során? Ha igen, melyik bankoknál érdemes ezzel kapcsolatban érdeklődnöm?
- Ha az osztalékkifizetésből származó jövedelmemet elfogadják a bankok, akkor mekkora időszakot szükséges igazolni a bankok felé? Gondolom minimum 1 lezárt könyvelési év szükséges, valamint a NAV-tól jövedelemigazolás a bejelentett munkabérem után.
- Van esetleg egyéb olyan feltétel, szabályozás, információ, amit a fent megadott paramétereinkkel fontos lenne tudni, amire oda kellene a hitel igénylésig hátralévő 1-2 évben?

Köszönöm szépen előre is a válaszát.
Üdvözlettel: Tamás

Kedves Tamás!

A megadott jövedelmek és ingatlanfedezet értéke alapján - a jelenlegi hitelezési szabályokat alapul véve - megoldható a 11,5 millió forintos lakásvásárlási hitel felvétele.

Az osztalék elsődleges jövedelemként figyelembe vehető a munkabér mellett, a gyeddel kiegészítő jövedelemként szintén lehet számolni. Vállalkozás tulajdonosa esetén legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezni. A NAV jövedelemigazolás mellett szükség van NAV együttes adóigazolásra a közterhekre vonatkozóan az ügyfél, mint magánszemély nevére és a cég nevére is.

CSOK igénylés esetén fontos tudni, hogy a használt lakás vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot. A használt lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

A lakáshitelek aktuális törlesztő részletét és egyéb kondícióit online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerheti meg. A jelenlegi kondíciók alapján Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást, jóllehet azt nem lehet előre megjósolni, hogy 1-2 éven belül milyen feltételekkel és törlesztő részlettel lesznek elérhetők a lakáshitelek.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet munkatársa!
Új építésű lakásvásárlás előtt állunk, adásvételi szerződéssel rendelkezünk. Előleget is befizettünk már. Van olyan bank ma Magyarországon ahol figyelembe veszik az osztalékot, mint jövedelem?
A takarékbankban nem, a koronavírus helyzet miatt. Nekünk pedig fontos lenne, hogy figyelembe vegyék, állandó, egyenletes jövedelmet biztosít, amit papírokkal, banki kivonatokkal tudunk bizonyítani. A férjem cége nem tartozik a “tiltólistás” területek közé, könyvelő, szóval nem pl. vendéglátás.
Előre is köszönöm a választ!
Üdv: Vivien

Üdvözlöm!
Lakáshitelnél melyik bank fogadja el a NAV igazolt osztalékot 100%-ban jövedelemként?
Lakáshitelt vennék fel, Raiffeisen ügyfél vagyok, ők az osztalék jövedelmet csak 50%-on számítják a maximális havi törlesztőrészlet számításánál.
Van olyan bank, ahol az osztalékot 100%-on számítják? (Fundamentánál igen, ám ott az egyéb feltételek nem kedvezőek.)
Köszönöm a választ,
Tivadar