Tisztelt Hitelét!

2008-ban vettünk a férjemmel házat hitelre (18M-t ér most kb, 9M még a hitel) és 2 gyerekre 2,4M szocpolt. Időközben örököltem egy lakást (2,5 éve), amit eladok, abból lesz kb. 6M-m. A férjem nevén is van (4 éve) még az anyukája házának 75%-a, aki benne lakik (nem adjuk el).

Útban a 3. Gyerkőc és vennénk egy új nagyobbat (30M). Igényelnénk 7,6M CSOK-ot. Meg új hitelt. A jelenlegit meg eladnánk, azt a hitelt kifizetnénk.

Kérdéseim:
Kizáró ok-e ennyi ingatlan a nevünkön?
Az eladott ingatlanok vételárát kötelező-e az újba fektetni?
Ha igen, a hiteles ház árából a teljes összeget vagy csak a hirtelen felül eső részét?
Fogunk vajon hitelt kapni az újra, ha még fut a régi? Bár igyekszünk gyorsan eladni, de lehet lesz néhány hónap átmenet, a fizetésünk fogja bírni, jól keresünk.

Üdvözlettel.
Ági

Kedves Ági!

Sem a korábban szocpolra vásárolt ház, sem az örökölt lakás, sem a férje nevén lévő 75%-os tulajdoni hányad nem zárja ki a CSOK jogosultságukat, ha újépítésű lakóingatlant vásárolnak (vagy építenek). A vonatkozó CSOK rendelet értelmében ugyanis új lakás vásárlásához (vagy építéséhez) igényelt CSOK esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás és nincsen továbbforgatási kötelezettség sem. Ebből következően az eladott ingatlanok vételárát sem kötelező továbbforgatniuk a CSOK igénybevételével vásárolandó új lakás vételárába. (Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás és eladási árra vonatkozó továbbforgatási kötelezettség csak használt lakásra igényelt CSOK esetén merül fel.)

Amennyiben az új hitelkérelem benyújtásakor még meglesz a régi hitelük, akkor a jövedelemvizsgálat során annak havi törlesztő részletét is figyelembe fogják venni a bankok. Ha azonban igazolt nettó jövedelmük 40-50%-ába (hitelintézettől függően) belefér a jelenlegi és a felvenni kívánt hitelek havi törlesztő részlete, akkor hitelképesek lesznek.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre! Személyre szóló, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Arra lennék kíváncsi, hogy Tesco hitelkártya törlesztés mellett lehetséges lakáshitelt felvenni, ha azt a Budapest Bankhoz törlesztem? Plusz OTP-nél van laptop törlesztőrészletem.
Ezek mennyire okoznak problémát?