Tisztelt Szakértő!

Elválunk és van egy jelzáloghitellel terhelt lakásunk. A feleségem megvenné a részem és ezzel az ingatlan 100%-ban az ő tulajdonába kerülne. A hitel az én nevemen van, ő mint adóstárs van jelen. Kerekítve 6 500 000 Ft terheli még az ingatlant, plusz anno a félszocpolt is igénybe vettük 9 évvel ezelőtt. A gond az, hogy a feleségemnek munkabérből származó, leigazolható jövedelme csak 40 000 Ft, szerintem nem hitelképes, viszont én szeretném átadni a hitel törlesztését neki. A törlesztőrészlet havi 63 315 Ft havonta.

Szeretnék elköltözni és vásárolni magamnak egy lakást. Van 6 000 000 Ft-om önerőként, 300 000 Ft havi rendszeres jövedelmem, de így - szerintem - esélyem sincs 5 000 000 Ft hitelt felvenni, mert van ez a törlesztőrészlet és egy 25 000 Ft törlesztőrészletű gépjárműhitel. Ha a lakáshitel nem az én nevemen lenne, eséllyel pályázhatnék egy másik hitelre, de így...

Lenne erre valami megoldás?

A választ előre is köszönöm.
Imre

Kedves Imre!

Mivel a felesége igazolt jövedelme nem éri el a 8 órás minimálbér összegét, ezért egyedül valóban nem hitelképes. A bank részéről akkor volna lehetőség az Ön hitelből történő kiengedésére, ha az adott törlesztéshez megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstársat tudna bevonni a felesége. Elsőként tehát azt kellene megkérdezni a hitelnyújtó banktól, hogy mekkora igazolt jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonására lenne szükség.

Ami a félszocpolt illeti, amennyiben az elidegenítési és terhelési tilalom időszaka még nem járt le, de a házasság felbontásra kerül és az egyik fél a másik féltől megszerzi a támogatás igénybevételével szerzett lakás tulajdonjogát és a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat alapján - a nagykorúvá vált gyermek kivételével - valamennyi gyermek elhelyezésére, akikre tekintettel a támogatást igénybe vették, a lakás tulajdonjogát megszerző félnél kerül sor, úgy a
tulajdoni részét elidegenítő felet a támogatás tekintetében visszafizetési kötelezettség nem terheli.

Ami az Ön hitelképességét illeti, a jövedelemvizsgálat során a bankok figyelembe veszik az összes meglévő kölcsön, valamint a felvenni kívánt hitel havi törlesztő részletét, aminek - hitelkonstrukciótól függően - az igénylő igazolt nettó jövedelmének 40-50%-ába bele kell férni. Nem kizárt tehát, hogy a meglévő lakáshitel mellett is hitelképes lehet. Hitelképességéről pontos tájékoztatást az előzetes hitelbírálat elvégzése után tudnak adni Szakértőink. Ehhez első körben online adatlapunkat kellene kitöltenie.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése