A járványhelyzetre tekintettel a bankok egyszerűsítették jelzáloghitel igénylési folyamataikat. A rendkívüli eljárásrendnek köszönhetően gyorsabban, egyszerűbben, a személyes kontaktok minimalizálásával vehető fel jelenleg jelzáloghitel. Ennek egyik eleme, hogy a hiteligényléshez szükséges dokumentumok elektronikus formában, e-mail útján is eljuttathatók a bankfiókokba. Mutatjuk, hogyan tehető zökkenőmentessé a hitelfelvétel a jelenlegi helyzetben is.

Jelzáloghitel ügyintézése során többféle dokumentum benyújtása szükséges. Ezen iratok beszerzése - akár a munkahelyről, akár a földhivatalban vagy kormányhivatalban történik - problémát jelenthet a jelenlegi helyzetben A hivatalos ügyintézésben tapasztalható nehézségek miatt a hitelintézetek részéről egyszerűsödött a dokumentációs igény. Nézzük, mely dokumentumok esetében mit jelent az egyszerűsítés.

Földhivatali által érkeztetett adásvételi szerződés

Lakásvásárlási hitelek esetén a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés – a korábbi gyakorlattal ellentétben - nem feltétele a hitel befogadásának. Minősített Fogyasztóbarát Lakáskölcsön esetén továbbra sem elvárás az adásvételi szerződés befogadáskor, helyettesíthető vételi szándéknyilatkozattal vagy előszerződéssel, s az adásvételi szerződés elegendő a hiteldöntést megelőzően benyújtani.

Befogadáskor az adásvételi szerződés nem érkeztetett példánya azzal a feltétellel fogadható el, hogy a földhivatali benyújtást követően lekért tulajdoni lapon már látszik az adásvétel széljegyzett kérelme.

Az érkeztetett adásvételi szerződést később sem szükséges benyújtani abban az esetben, ha az adásvételt készítő ügyvéd nyilatkozik arról, hogy a bankba benyújtott szerződéses dokumentumok megegyeznek a földhivatalba benyújtott dokumentumokkal.

Ügyvédi nyilatkozattal minden elvárt, földhivatal által érkeztetett, földhivatalba benyújtott dokumentum kiváltható és érkeztetettnek megfeleltethető. Ilyen például az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat, módosított adásvételi szerződés is, stb.

Munkáltatói igazolás

Ha nem a hitelnyújtó bankhoz érkezik az igénylő jövedelme, akkor minden esetben szükséges munkáltatói igazolás kitöltése is, ami 30 napnál nem lehet régebbi a hitelkérelem benyújtásakor. Ezt eddig papír alapon kérték a bankok.

Jelen helyzetben – pénzintézettől függően – az alábbi feltételekkel fogadható el az elektronikusan kitöltött munkáltatói igazolás:

  • elektronikus vagy cégszerű aláírással
  • bankfüggő, hogy elfogadható az ügyfél által e-mailben küldött igazolás vagy annak PDF formátumban a munkáltató vagy a munkáltató által igénybe vett külsős könyvelő/bérszámfejtő cég e-mailjéről szükséges érkeznie a bankfiók részére

Szintén pénzintézettől függően elfogadható az úgynevezett „A munkáltatói, kifizetői havi adó- és járulékbevalláson alapuló elektronikus keresetkimutatás”, röviden eNAV jövedelemigazolás, az azon szereplő alkalmazotti jövedelem igazolásához az alábbi feltételekkel:

  • Az ügyfél a NAV-tól – ügyfélkapun keresztül – lekéri az eNAV jövedelemigazolást saját részére, „.PDF” formátumban. Ezt kell változatlan formában továbbítania a bankfióki hitelezési tanácsadó részére.

A már meglévő, papír alapú jövedelemigazolások e-mailben is elküldhetők a bankfiókba, melyekhez tartozó eredeti dokumentumokat szerződéskötési feltételként eredetiben is be kell mutatni.

TB jogviszony igazolás elfogadása

Babaváró hitelhez és támogatott lakáshitelhez, valamint lakáscélú állami támogatáshoz (CSOK, falusi CSOK, adó-visszatérítési támogatás) TB jogviszony igazolás benyújtását írja elő a kormányrendelet. Ezt az igazolást eddig minden hitelintézet papír alapon kérte benyújtani.

Jelen helyzetben azonban az elektronikus TB igazolás is elfogadható. Ezt Ügyfélkapun keresztül lehet igényelni, majd az Ügyfélkapuról letöltött PDF-et szükséges e-mailben továbbítani a bankfiók részére.

Nem elfogadható az Ügyfélkapun keresztül lekért és kinyomtatott, majd beszkennelt verzió. Ebben az esetben ugyanis már nem lehet ellenőrizni az elektronikus aláírást, s így az igazolás OEP-től való származását. Fontos, hogy az elektronikus aláírás és az időbélyegző szerepeljen az igazoláson.

Adóigazolás elfogadása

A NAV által elektronikusan kiadott adóigazolás szintén elfogadható, amennyiben az elektronikus aláírással ellátott.

Egyéb jogosultsági feltételek nyilatkozattal történő aláírása

Támogatott lakáshitelek, valamint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatások igénylésénél vannak olyan információk, jogosultsági feltételek – például büntetlen előélet, köztartozás mentesség – melyekről nem szükséges hivatalos dokumentum benyújtása, arról nyilatkozni is lehet a hitel- és támogatási kérelemben. Ezekről IDE kattintva részletes leírás olvasható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott tájékoztatás

Amennyiben Ön is hitelfelvétel előtt áll, kérje Szakértőink személyre szóló, díjmentes tájékoztatását. Ehhez csupán online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése