Előfordulhat, hogy Ön úgy kíván szabad felhasználású jelzáloghitelt felvenni, hogy jelenleg nem rendelkezik sem ingatlanfedezettel, sem megfelelő jövedelemmel, mert még nappali vagy levelező tagozaton tanuló huszonéves diák?

Ez esetben a megoldást a szülői ingatlanfedezetre történő hitelnyújtás jelentheti, amennyiben a szülők hozzájárulásukat adják a hitelügyletben adósként való szerepléshez. Ilyenkor az Ön hitelügyletbe való bevonására nincs szükség, hiszen sem a jövedelmével, sem ingatlannal nem tudja elősegíteni a pozitív hitelbírálatot.

A hitel felvételéhez már elegendő, ha az egyik szülő rendelkezik a bank számára elfogadható jövedelemmel. A munkaviszony tekintetében legalább 3-6 hónappal kell rendelkezni a jelenlegi munkahelyen. A hitelbírálat során a bank megvizsgálja a szülők elmúlt havi folyószámla kivonatait, az esetleges meglévő hitelek esetén tanúsított fizetési fegyelmet, valamint a havi törlesztési kötelezettségek nagyságát.

A maximálisan nyújtható hitelösszeget a jövedelmek vizsgálatán kívül az ingatlan - értékbecslő által meghatározott – hitelbiztosítéki értéke szabja meg. A hitelbiztosítéki érték meghatározott százalékáig nyújtható hitel.

A felvenni kívánt hitel futamidejét ez esetben a szülők életkora határozza meg. A hitelezési gyakorlat szerint az adós életkora a hitel lejáratakor nem lehet több 70 évnél. Amennyiben az egyik szülő idősebb, de a szükséges összeg felvételéhez egy jövedelem is elegendő, akkor célszerű a fiatalabb személyt adósként bevonni. A másik szülő kötelezően bevonandó adóstárs lesz, az ő jövedelmét és életkorát ez esetben a bank nem vizsgálja.

A felvett kölcsön korábbi visszafizetésére minden pénzintézetnél van lehetőség, így ha Ön időközben elhelyezkedik, és a szülőket szeretné mielőbb tehermentesíteni, akkor megoldható az elő-, vagy végtörlesztés is. Továbbá az is lehetséges, hogy a szülők adós/adóstársi szerepét átvegye egy újabb hitelbírálatot és szerződésmódosítást követően. Ekkor a szülők a továbbiakban zálogkötelezettként, vagyis ingatlantulajdonosként szerepelnének az ügyletben, jövedelmükkel azonban nem felelnének. A kölcsönszerződés módosításával egyidejűleg a közjegyzői okirat módosítása is szükséges.

Ha a felmerült témával kapcsolatban további kérdései vannak, keresse Hitelszakértőinket személyesen, telefonon vagy e-mailben. A törlesztő részletekről a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével tájékozódhat, vagy kérheti Kollégáink személyre szóló díjmentes ajánlatát is minden kötelezettség nélkül. Irodáink az ország egye több pontján megtalálhatók, ahol teljes körű hitelügyintézéssel várjuk Ügyfeleinket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jo napot!
Azt szeretnem kerdetni ha fedezetkent lakashitelnel nagymamam hazat bevonnank akkor meg rajta van a jelzalog eladhato e a haz?
Elore is koszonom valaszuket
Tisztelettel. Okros barbara