Szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitel felvételét tervezi a közeljövőben, de a kölcsön fedezetéül felajánlott ingatlant haszonélvezeti jog terheli, és Ön nem tudja pontosan, hogy mire számíthat ilyen esetben a hitelügyintézés során?

Amennyiben a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló lakóingatlant haszonélvezeti jog terheli, két lehetséges megoldás közül választhat:

  • Kötelezően bevonandó adóstársként szerepelnie kell a kölcsönügyletben a haszonélvezeti jog jogosultjának. Jövedelemigazolás benyújtása a haszonélvező részéről nem előírás, valamint az életkorra vonatkozó követelményeknek sem kell megfelelnie.
  • Nem kötelező a haszonélvező bevonása a hitelügyletbe abban az esetben, amennyiben a kölcsön folyósítási feltételeként lemond haszonélvezeti jogáról. Ez azt jelenti, hogy a haszonélvezeti jogot véglegesen töröltetni kell a tulajdoni lapról a banki hitel folyósítását megelőzően.
  • Családon belül történő lakásvásárlási esetén csak akkor igényelhető jelzáloghitel, ha az eladó nem marad haszonélvező sem.

Amennyiben a haszonélvezeti jog jogosultja nem egyezik bele a kölcsönügyletben való részvételbe, valamint a haszonélvezeti jogáról sem hajlandó lemondani, akkor nincs lehetőség a jelzáloghitel felvételére sem.

A haszonélvezeti jog jogosultja a hitelfelvétel során csupán a személyes okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya) rendelkezésre bocsátására kötelezett, jövedelemigazolás benyújtása nem szükséges. Valamint a kölcsönszerződés aláírásakor, és a közjegyzői okirat elkészítésekor meg kell jelennie a bank, illetve a közjegyző által megadott helyen és időpontban.
Ha az Ön által fedezetül felajánlott ingatlanra özvegyi jog van bejegyezve, akkor az özvegyi jog jogosultjára ugyanezen feltételek vonatkoznak.

Amennyiben egyéb kérdése is felmerült a hitelügyletbe bevont ingatlant terhelő jogokkal kapcsolatban, keresse hitelezési Tanácsadóinkat a Hitelnet irodáiban vagy tegye fel kérdését Hitelszakértőnknek. Felmerült kérdésére választ kaphat az által is, ha elolvassa honlapunkon mások kérdéseit.

Ha a pénzügyi partnereink által kínált legkedvezőbb törlesztő részleteket szeretné megtudni, használja a honlapunkon található Hitelkalkulátort vagy kérjen személyre szóló díjmentes ajánlatot, melyet Kollégáink 1 munkanap alatt elkészítenek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
68 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Holtig tartó haszonélvezetem van egy ingatlanra és az a kérdésem, hogy vehetek-e fel hitelt a haszonélvezeti jogra?

Üdv.
Tulajdonrészem van a családi házban. Jelzáloghitelt szeretne felvenni a családtagom. Ha beleegyezem, ebben adóstárs leszek,
de később oda akarom adni a húgomnak a részem, az adósságom megmarad?
Köszönöm a választ.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy a lakást én lakom, mint haszonélvező! A tulajdonos nem lakja az ingatlant. Ha a tartozását ráterhelik az ingatlanra, én kifizetéssel leírathatom a nevéről, hogy többet ne terhelje meg adóssággal úgy, hogy nem is lakja az ingatlant?
Köszönöm.

Kérdésem. Az élettársam szabad felhasználású frank hitelt vett fel, én voltam a haszonélvező. A hitelt előtörlesztettük, a tulajdoni lapról lekerült az OTP zálogjoga, de az én haszonélvezeti jogom nem került újra bejegyzésre. Egészen biztos vagyok benne, hogy a földhivatalnál nem töröltettük, hanem a bank a zálogjog érvényesítése esetén írásban írta elő a haszonélvezeti jog semmissé válását.
A kérdésem a következő: ki mulasztott, a bank vagy a földhivatal?

Kedves Hitelnet!
Egy ingatlan 1/1 tulajdonosa vagyok. A 1/4 részét tartási szerződéssel kaptam meg a gondnokolt közeli rokonomtól, melynek keretében, hogy biztosítva legyen a lakhatása a negyed részére bejegyezték a holtig tartó elidegenítési jogot és haszonélvezeti jogot. Persze a bank visszautasította a hitelkérelmemet a fedezet miatt!
Ebben a szituációban, hogy tudok előrébb lépni?

A menyem a tulajdonos, a haszonélvező a fiam. Nem laknak egy lakásba.
Ráterhelhetik-e a feleség adósságát a haszonélvezőre?
Köszönöm válaszát.

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő lenne. Magántartozásból eredően bejegyezhető jelzálogjog arra az ingatlanra, amelyen az adós felesége holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik, ugyanakkor a tulajdonjog ajándékozás jogcímen átkerült a gyermekük nevére?
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm.
Ha egy telek tulajdonosa egy kiskorú, és 50-50%-bán a két elvált szülő, akkor a szülők építhetnek-e az ingatlanra egymás engedélye nélkül?
Ha igen, akkor az épített házra is kiterjed-e az 50-50% haszonélvezet?

Üdvözlöm!
Élettársamnak holtig tartó élvezeti joga van az ingatlanon, tulajdonos én vagyok.
Ráterhelhetik az ő adósságait az ingatlanra?
Köszönöm válaszát.

Gyermekem tudomásom és beleegyezésem nélkül terhelte meg jelzáloghitellel azt az ingatlant, melyen haszonélvezetem van. Hogyan tehette ezt meg a bank? Perelhetem-e a bankot?

Tisztelt Szakértő!
Hitelből vásároltunk ingatlant (én a tulajdonos mint adós, gyermekem a haszonélvező), azonban a földhivatal a haszonélvezetet elutasította.
A hitelfelvételnél a haszonélvezeti jog jogosultjaként gyermekem aláírta, hogy nemfizetés esetén automatikusan lemond erről a jogáról.
Szükséges-e hitelszerződést módosítani?
Köszönettel.
Erika

Lányunk saját tulajdonában lévő, jelzáloggal terhelt lakására haszonélvezeti jogot szeretne bejegyeztetni javunkra.
Kérdezzük, mi a teendőnk, hogy ez megtörténjen és milyen költségei vannak a bejegyzésnek?
Válaszár tisztelettel megköszönjük.

Házvásárlást tervezünk, amihez a kinézett ingatlanon kívül pótfedezeti ingatlant kellene bevonnunk. A kérdésem, hogy lehet-e és milyen módon pótfedezet egy olyan belterületi hétvégi ház, amely közös tulajdonunk a terstvéremmel és a szüleim haszonélvezete van rajta? A testvéremet és a szüleimet adóstársként kell bevonni vagy elég beleegyezniük?

Érdeklődni szeretnék. Férjem elhunyt, 4 családunk van, ők az örökösök. Haszonélvezet van rajtam.
Lehetne-e jelzáloghitelt kapnom?
Válaszukat előre is köszönöm.

Szeretném kérdezni, hogy haszonélvezeti joggal terhelt a tulajdonomban lévő családi ház, amire szeretnék felújítási, korszerűsítési hitelt felvenni.
Kérdésem: kaphatok-e erre hitelt vagy töröltetnem kell a haszonélvezeti jogot.
Köszönettel.
Zsuzsa

Tisztelt Szakértő!
Szeretnénk venni egy házat lakáshitelre. Ez ügyben eddig minden rendben.
A kérdésem az lenne, hogy tudnánk-e felvenni korszerűsítési kölcsönt amiből felújítanánk, a felvett lakáshitel mellett. Ha a nettó jövedelemből csak kb. 25% a lakáshitel törlesztője.
Köszönöm válaszát!

Üdvözlöm!
Kérdésem lenne. Sajnos a férjemmel nagyon sok hitelünk van össz-vissz 4 millió. Ez személyi hitel, stb. Anyósomnak van egy tehermentes ingatlana, amire lehetne jelzálogot felvenni, hogy kiváltanánk ezt a sok hitelt, de ugye anyósom bár listás, így hogy tudnánk rá felvenni hitelt? Én gyeden vagyok, a férjem pedig passzív báros. Novemberben szűnik meg neki, lejár az 1 év. Ha anyósom lemond a részéről, akkor mi vehetünk fel hitelt rá? Vagy elég, ha haszonélvező marad vagy ajándékozás is szoba jöhet?

Tisztelt Hitelnet!
Van egy jelzáloghitellel terhelt házam, ahol édesanyámmal együtt éltem. Megnősültem és szeretném megkérdezni milyen módja van, hogy édesanyám haszonélvezeti jogot kapjon a házra? Vagy csak a feleségemnek kell nyilatkozni, hogy lemond a haszonélvezeti jogról?
Köszönöm válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy haszonélvezettel terhelt ingatlan bővítésére van-e lehetőség CSOK-ot igénybe venni, ha a többi feltétel adott.
Köszönöm.
H-né

Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megtudni, hogy már jelzáloghitellel terhelt ingatlan esetében alapíthaó-e haszonélvezeti jog?
Ha nem, de a Földhivatal mégis bejegyezte, kihez fordulhatok első körben jogorvoslatért?

Váalszát előre is köszönöm.

Tisztelet Szakértő!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy jelzálog kölcsönt szeretnék felvenni, de csak a ház háromnegyed része az enyém a negyed része a bátyám gyerekeié és feleségé. ( A bátyám és a szüleim már nem élnek)Kellenek ők a kölcsönhöz? Vagy nélkülük is fel vehetem? Válaszát köszönöm.

Két hitelem van személyi és á hitel még 4 évig be van jegyezve rá a szocpol. Nem tudjuk addig leadnia nevünkről , A bank elvehetíe . válaszát köszönöm.

Két hitelem van egy személyi és egy á hitel amit az otp már átt adott behajtásra .Elvehető e az ingatlan ha nincs rajta jelzálog. És még 4 évig be van jegyezve mert szocpolra épült. Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Szakértő!

A lányomék házat szeretnének venni,amit kéz pénzben ki tudnak fizetni,viszont a felújításra,átalakításra kölcsönt kellene felvenniük.Milyen kritériumoknak kell hogy megfeleljen az ingatlan?Azt hallották,hogy amennyiben nem éri el az ingatlan belmagassága a 2,45 métert,úgy nem kaphatnak rá semmilyen formában kölcsönt.Igaz ez?Valóban minimum ilyen belmagassággal kell hogy rendelkezzen a ház?Válaszát előre is köszönöm,üdvözlettel: Aranyos Piroska

Tisztelt szakértő !
A lakás amiben lakom a saját tulajdonom. A fiam szabadfelhasználású CHF hitelt vett fel rá, természetesen az én hozzájárulásommal. Sajnos fizetésképtelenné vált. Elvált, anyagilag teljes csődbe ment. A volt felesége rokkant nyugdíjas lett. Tartok tőle, idővel elveszítjük a lakást.
A tulajdoni lapon nincs bejegyezve a bank részére elidegenítési és terhelési tilalom. Az unokám részére bejegyeztethetek-e haszonélvezeti jogot ?? A földhivatal kérdésemre válaszolva azt mondta, igen. A közjegyzői okiratban benne van, hogy a Bank hozzájárulása szükséges ellenkező esetben felbontja a szerződést!
– tehát ha nem jegyezzük be, a bank árverez !
– ha bejegyezzük szintén árverez !
Kérdésem a következő: bejegyeztessem-e a haszonélvezeti jogot , és ha már a tulajdoni lapon szerepel, nem tud mit kezdeni vele a Bank ! Róka fogta csuka – csuka fogta róka !?
73 éves vagyok, félek hogy az utcára kerülünk.
Előre is köszönöm a válaszát.

Meghalt a férjem és igy eladosodtam nem tudom már egy éve fizetni a jelzálogkölcsönömet.2 kiskorum és egy nagykoru gyerekeim vannak akik örökölték ugye az apjuk részét,Arra lennék kiváncsi hogy ki e dobhatnak a házbol?A hitel csakis az én nevemen van.Elöre is köszönöm válaszát

Érdeklődni szeretnék hogy van mód e önöknél munkanélküliségre biztosítást kötni???Illetve milyen feltételei vannak mert mindenhol kérik hogy nem lehet az elmúlt 3 évben regisztrált munkanélküli.

Tisztelt szakértő!

4 gyermekes apa vagyok és lakást vennék.Havi nettó keresetem 115000-125000 ezer forint.Inkább a saját lakás fizetném mint albérletet.Milyen megoldást tud javasolni?

Tisztelt szakértő!

1998-ban vettünk egy családi házat.
Családi házunkban holtig tartó haszonélvezeti jogunk van a párommal. A tulajdon jogot a gyerekeinkre irattuk. Akkor két gyerek még kiskoru volt egy pedig 20 éves.
3 évvel ezelőtt az egyik gyerek aki a vételkor még kiskoru volt, hitelt vett fel ingatlan vásárlás céljából, és arra kért bennünket engedjük meg hogy jelzáloggal terhelje meg a házat.
Megengedtük.Az otp-ben kellett aláírni a papírokat.
Buták voltunk és nem kérdeztük meg hogy mit írunk alá.-Úgy tudtuk hogy a haszonélvezeti jog bejegyzését.
Nem tájékoztattak bennünket a szerződés tartalmáról.Annyit mondott az ügyintéző hogy 5-ször 17 oldalt kell aláírni, majd ő mondja melyiket kell rendesen aláírni, melyiket kell szignózva.
Tehát aláírtuk és vártuk hogy majd kapunk a szerződésből egy-egy példányt, de a mai napig nem kaptunk.
A fiúnak gondjai lettek és úgy döntött hogy kéri a tulajdon részének az értékét a házból.Vagyis vegye meg tőle valaki mert nem tudja fizetni a hitelét.
A másik két gyerek nem akarja megvenni, nekünk haszonélvezőknek sincs annyi pénzünk ( 4 600 000) kér.Bírósághoz fordult hogy neki kell a pénz vagy elárverezteti a házunkat.
A földhivatalból kikértük a kölcsön szerződést, amit az otp a mai napig nem adott oda.
A bíróságon kiderült hogy aláírtuk a hitel szerződést amiben a saját vagyonunkkal felelünk az ő hiteléért.
Ez a ház amiről szó van a mi munkahelyünk, telephelyünk.Ha nekünk valaki elmondta volna hogy mit is írunk alá, soha nem írjuk alá neki és nem kockáztatjuk a létünket.
Két hete a bíróságon bele egyeztünk hogy adjuk el a házat,ezért 6 hónapig szünetel a tárgyalás.Tulajdonképpen nem jó ez a döntés.
A hszonélvezetünk ára olyan kevés hogy nem tudunk másik ingatlant venni.Mert a gyerek ragszkodik az őt megillető részhez nem hajlandó osztozkodni.
Koszoru és virágkötő vagyok nekem fontos a munkámhoz ez a hely.
Most időt nyertünk de nem tudom mi legyen.Ha nem kapja meg a pénzt a gyerek nem fizeti a törlesztést már kettővel el is maradt, akkor elárverezteti a bank.Van saját ingatlana,a hitel másig fele arra van terhelve.Azt fizeti de ezt nem akarja mert azt mondja mi lakunk itt vegyük át tőle.
Mi lessz velünk? 55-57 évesek vagyunk,mit tegyünk?

Tisztelt szakértő

Az alábbi dologban szeretném a tanácsát kérni. Nekem van magyarországon 3 szemelyi kolcsonom. Mivel fizetés képtelenné váltam jelenleg vegrehajtonal van az ügyem. Amirol félek van egy ház a nevemen amiben nagyszüleim élnek, viszont velük együtt van.3 haszonélvező a házon. Mivel ez tanácsi lakás volt anno meg van rajt kb50 ezer forint hitel a tanács felé. En már külföldön élek és nagyszüleim mondták hogy múlt héten volt kinn a végrehajtó érdeklodni de ok nem voltak otthon. A kolcsoneim személyi kölcsönök nem jelzálog alapnak, illetve mikor a hitelt vettem fel a haszonelvezok nem írtak alá semmiféle papírt hogy ha esetleg nem fizetnem akkor viszik a házat. A kérdésem milyen jogai vannak ilyenkor a vegrehajtonak, mit csinálhat a házzal illetv egyáltalán beengedjek e a házba. Ez ügyben szeretnék információt kérni válaszát elore is köszönöm.