Legyen szó akár ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönről vagy jelzáloghitelről, minden esetben vannak a hitelfelvételnek bizonyos kockázatai a jövőbeni törlesztő részlet nagyságát illetően.

A megfelelő hitelkonstrukció kiválasztásakor jelentős befolyással van döntésünkre az adott hiteltermék aktuális kamata, mely összegszerűen a havi törlesztő részletben jelenik meg. A piacon elérhető legjobb törlesztő részleteket mindig elérheti hitelkalkulátorunkban. A havi törlesztés azonban a hiteltermék jelenleg érvényes kondíciója alapján kerül kiszámításra, s nincs garancia arra, hogy ez a törlesztés a teljes futamidő alatt változatlan marad. Sőt, deviza alapú kölcsönök esetén, kamatperióduson belül is havonta eltérő lehet a törlesztő részlet az árfolyamok napról napra történő változása miatt.

A törlesztő részlet emelkedésének az alábbi okai lehetnek tehát:

A kamat emelkedése
A pénzintézetek módosíthatják a kölcsönszerződés azon pontjárt, mely a kamat mértékét tartalmazza. A bankok egyoldalú szerződésmódosítására a Magatartási Kódexben meghatározott okok fellépése esetén kerülhet sor, amennyiben az adott bank él a kamatemelés érvényesítésének lehetőségével.

Az árfolyam változása
Deviza alapú kölcsön esetén amennyiben a hitel visszafizetése nem a felvett hitel devizanemében történik, akkor számolni kell az árfolyam változás kockázatával. Ha a folyósításkor érvényes deviza árfolyamhoz képest a hitelfelvevő számára kedvezőtlen irányban változik meg az adott deviza árfolyama, akkor már ez, önmagában, okozhatja a hitel havi törlesztő részletének változó összegű növekedését.

A választott törlesztési mód
Szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitel felvételekor lehetősége van az ügyfeleknek a számukra kedvező törlesztési mód kiválasztására. Abban az esetben, ha a hiteligénylő türelmi idős hitelkonstrukciót választ, akkor meghatározott idő eltelte után szintén a törlesztő részlet emelkedésére kell felkészülni. Ennek oka, hogy türelmi idős hiteltermék esetén a türelmi idő alatt – melynek hossza szabad felhasználás esetén maximum 3 év, lakáscélú felhasználáskor pedig legfeljebb 5 év – az ügyfél nem fizet tőketörlesztést, csak kamatot és esetleg kezelési költséget. A türelmi idő lejárta után azonban elkezdődik a tőketörlesztés, ami a törlesztő részlet nem kismértékű emelkedését jelenti.

A hitelügyintézés során tehát az adott hitelkonstrukció kiválasztásakor a fentiekben részletezett, esetleges törlesztő részlet változások figyelembe vételével kell meghoznia döntését.

A jelenleg aktuális törlesztő részletekről a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével tájékozódhat. Amennyiben pedig további kérdései merülnek fel hiteltémával kapcsolatban, keresse személyesen, telefonon vagy e-mailben a Hitelnet irodáit, ahol teljes körű hitelügyintézéssel várják Önt hitelezési Tanácsadóink.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése