A hitelbiztosítéki érték számítása előtt azt kell meghatározni, hogy mit is jelent maga a hitelbiztosítéki érték fogalma. Jelzáloghitelek fedezeteként felajánlott ingatlan hitelbiztosítéki értéke alatt az óvatos becslés alapján megállapított értéket értjük. A hitelbiztosítéki érték tehát azt a minimális ingatlanértéket jelenti, amennyiért az ingatlan értékesíthető az adós nemfizetése illetve végrehajtás esetén.

A hitelbiztosítéki érték számításának alapja a forgalmi érték, annak bizonyos százaléka adja a hitelbiztosítéki értéket. A HBÉ (hitelbiztosítéki érték) jellemzően a forgalmi érték 70-90%-a. Mértékét befolyásolja az adott ingatlan földrajzi elhelyezkedése, műszaki állapota, típusa, értékesíthetősége.

A hitelbiztosítéki értéket az értékbecslő állapítja meg. A HBÉ számításakor az értékbecslőnek mindazon kockázatokat figyelembe kell vennie, melyek az ingatlan értékét befolyásolhatják a jövőben.

Megyei jogú városban vagy megyeszékhelyen található ingatlan esetében általában 10%-ot von le az ingatlanszakértő a forgalmi értékből. Ha kisebb városról van szó, akkor 15-20%, egyéb települések esetében pedig 25-30% kerül levonásra.

A legtöbb bank az ingatlan hitelbiztosítéki értéke alapján hagyja jóvá a maximálisan felvehető kölcsön összegét. A jelzáloghitel típusától függ, hogy a HBÉ hány százaléka vehető fel. Lakáscélú jelzáloghitelek esetén a hitelbiztosítéki érték 70-80%-a, míg szabad felhasználású jelzáloghitelek igénylésekor általában a hitelbiztosítéki érték 60-70%-a nyújtható.

A hitelbiztosítéki érték alapján meghatározott hitelösszegtől függetlenül be kell tartani azt a jogszabály által kimondott előírást, amely a jelzáloghitelek finanszírozási arányát szabályozza:

A maximálisan felvehető kölcsön összege azonban nemcsak a jogszabályi előírástól és a fedezetül felajánlott ingatlan hitelbiztosítéki értékétől függ, hanem az adós igazolt jövedelmétől is. A hitelbírálat során a pénzintézetek az ügyfelekre vonatkozóan úgynevezett hitelezhetőségi limitet határoznak meg. Ez a rendszeres bevételek és kiadások alapján történik, majd az így kapott összegbe bele kell férni az igényelt forint alapú kölcsön törlesztő részletének és az adós egyéb meglévő hiteltörlesztéseinek.

A hitelbiztosítéki érték megállapításának, vagyis az értékbecslésnek van díja, ami általában 30 ezer forintot tesz ki. Pénzügyi partnereink díjelengedési akcióinak köszönhetően azonban számos esetben nem kerül felszámításra ez a díj.

Ha Ön kíváncsi az aktuális hiteltörlesztésekre, akkor kérjük, használja Hitelkalkulátorunkat! Bankpartnereink kamat-, és díjelengedési akcióiról a Hitelnet irodáiban és Partnereinél érdeklődhet!

A hitelbiztosítéki érték számításával kapcsolatos kérdéseit tegye fel Hitelszakértőnknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
23 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Az OTP Budapesten belül a HBÉ 100%-áig tényleg nyújt hitelt? Mitől függ ez? A hirdetményben a következőt írják, de itt feltételes mód szerepel, mi a garancia erre? “területileg differenciált, a
nyújtható kölcsön összege a hitelbiztosítéki érték 100%-át is elérheti”.
Köszönöm előre a választ.

Tisztelt Hitelnet!
Dunapataj Szeliden nyaralót szeretnénk venni lakáscélú jelzáloghitelből. Ezen a településen milyen HBÉ-vel lehet számolni és a HBÉ mekkora százalékát adja meg az OTP Bank?
Üdv: Judit

Kedves Hitelnet!
Fertőszéplakon lehet tudni, hogy megadják-e HBÉ maximumot az OTP Banknál?
Előre is köszönöm a válaszát.

Jó Estét!
Kérdésem, ha egy ház forgalmi értéke 15,9M Ft és a HBÉ 12,7M Ft és a fizetésem nettó 312.000 Ft (semmi tartozás, semmi KHR) és csak én szeretném fölvenni a hitelt, de csak másfél éve dolgozom az új munkahelyemen (ez is közalkalmazott, mint az előzőek és 1 nap volt a munkahely váltás között, a fizetésem előtte is jó volt, annyi, hogy két munkahely), akkor van rá esély, hogy az OTP Bank ad rá 12,5M Ft hitelt?
Köszönöm válaszát!
Üdv.
Erzsébet

Tisztelt Szakértő!
Szabad felhasználású jelzáloghitelt szeretnénk felvenni. Az ingatlan, amely fedezetül szolgál jelenleg bővítés alatt áll, (egyszerű bejelentés). A bővítményre még nincs használatba vételi engedély. Kérdésem, hogy ebben az esetben fedezetül szolgálhat-e az ingatlan?
Természetesen a meglevő épületrészre van használatba vételi engedély, jelenleg is lakjuk.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel, Tibor!

Tisztelt SZAKÉRTŐ!
Építéshez vennénk fel kölcsönt, de az előttünk levő telek előtti terület mint kiderült, kivett saját használati út. Ez által mennyit esik a hitelbiztosítéki értékünk? Pomáz a város. Amennyiben megszerezzük a szolgalmi jogos áthaladást, kb. mennyi lehet ez az érték? Előttünk levő telken hogyan kaphattak hitelt ilyen feltételekkel?
Várom válaszát.
Üdvözlettel: Mónika

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan vételára 25.000.000 Ft. Az értékbecslő 22.100.000 Ft-ra értékelte föl. Ekkor nekem most még a különbözetet meg kell fizetnem? Vagy ebből még nem derül ki, hogy mennyi hitelt kapok. Nekem 17.500.000 Ft lenne a hitelkérelmem.

Tisztelt Hitelnet!
Ha egy ~5 M Ft értékű vidéki ingatlanra komolyabb felújítást/korszerűsítést szeretnénk végezni ~10-11 M Ft értékben. Az ingatlan tehermentes és saját néven van. A hitelbiztosítéki érték alapja ebben az esetben is az ingatlan jelenlegi értéke, vagy pedig a már felújított/korszerűsített ingatlan értéke lesz? (hitelcél: tetőfelújítás, teljes belső felújítás, fűtéskorszerűsítés, szigetelés, nyílászárók cseréje).
Köszönöm.

Én pont az ellenkezőjét nem értem. Egy Ongai könnyűszerkezetes háznak hogy lehet ma a forgalmi értéke 15 M 100 ezer Ft, amikor a felvett szabad felhasználású hitelem 2008-ban 9 Millió 300 ezer volt és a hitelszerződésemben a hitelbiztosítási érték 14 Millió Ft. Ezt hogy számolták ki? Emiatt a 100 ezer Ft miatt nem kerülhetek bele az eszközkezelői programba.