Hitelátvállalás lakáseladás esetén?

Kedves Szakértő!

Forint alapú lakáshitellel terhelt lakásomat kell eladnom és egy kisebbet vennem helyette. A kérdésem az lenne, hogy vevői hitelátvállalással megoldható-e az ügylet önök szerint? Van-e arra mód, hogy esetleg csere esetén át lehessen vinni a jelzálogot?

Van egy házam ami tehermentes, de édesanyámmal fele-fele arányban vagyunk bejegyezve tulajdonosnak, arra esetleg át lehetne terheltetni a jelzálogot, hogy megkönnyítsük az adásvételt? Illetve új lakás vétele esetén általában előre kell kezdeni az egész hiteles hercehurcát? És ha kérdezik, van-e hiteltartozásom, azt el szokták fogadni, hogy folyamatban van a bezárása?

Nagyon köszönöm válaszait: Boglárka

Kedves Boglárka!

A vevő általi hitelátvállalásra általában nincsen lehetőség. A gyakorlatban két megoldás jellemző: vagy visszafizetésre kerül az ingatlant terhelő kölcsön a vevő által átadott saját erőből illetve az általa felvett lakáshitelből, vagy az eladó másik ingatlanra átjegyezteti a jelzálogjogot.

Amennyiben Édesanyja is hozzájárul a jelzálogbejegyzéshez és a banki elvárásoknak is megfelel az adott ingatlan, akkor átjegyeztethető rá az eladni kívánt lakást terhelő kölcsön. Erre pontos választ a hitelfolyósító bank tud Önnek adni.

Hitelből történő lakásvásárlás esetén a hitelügyintézést meg kell ismételni. A hitelügylet lebonyolítását azonban Hitelszakértőink díjmentes vállalják és megoldják Ön helyett, nem kevés időt és fáradtságot spórolva ezzel Önnek. Az újabb hitelfelvétel során tehát ismét várható értékbecslés, majd a kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalása, földhivatali jelzálogjog bejegyzés, stb.

Amennyiben visszafizetésre fog kerülni a meglévő kölcsöne, akkor annak havi törlesztő részletével nem kalkulál a bank az újabb hitelbírálat során.

Kérje személyre szóló lakásvásárlási hitelajánlatunkat! Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdekelne, hogy hitelátvállalással hogyan tudnám eladni a házamat. Mi kell hozzá? Nekem kell-e fizetnem valamire? Hova kell elmenni? Mennyi idő, mire lekerülne a nevemről?
Köszönöm szépen.

Kedves Margit!
A hitelátvállalás feltételeiről, költségeiről és átfutási idejéről a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos felvilágosítást adni. Javasoljuk, az érintett bankfiók személyes felkeresését!

Az ügyben szeretnék választ kapni, hogy az egyik barátom megvásárolt egy önkormányzati lakást kb. 7 éve önkormányzati hitellel fix törlesztőrészlettel. Mivel időközben az ingatlanból kiköltözött, ezért szeretné ha átvenném tőle az ingatlant és én fizetném tovább a törlesztőrészletet.
Ön szerint ez lehetséges? Ha igen, akkor milyen feltételei lehetnek?

Kedves Géza!
Vásárlás esetén az önkormányzati hitel átvállalásával kapcsolatban javasoljuk, hogy keresse fel az illetékes önkormányzatot!

Üdvözlöm!
Ha szeretném eladni az ingatlanomat, de sajnos ezt a jelenlegi magas ingatlanárak nem teszi lehetővé, van-e rá lehetőségem, hogy úgy adjam el az ingatlanomat, hogy valamennyi készpénz + hitelátvállalás? Ha igen, ez milyen feltételek mellett történhet és számomra ez milyen kiadásokkal jár?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Mónika

Kedves Mónika!
A hitelátvállalás lehetőségéről, feltételeiről és költségeiről a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni az ügylet részleteinek ismeretében. Javasoljuk, hogy ez ügyben keresse meg az érintett pénzintézetet!

T. szakértő!
Van egy szabad felhasználású jelzáloghitelem. A hitelből egy ingatlant vásároltam, ami tehermentes. Ezt az ingatlant szeretném átadni egy vevőnek oly módon, hogy átvállalja az én jelzáloghitelemet.
Kérdésem: van-e erre lehetőség?

Kedves Ferenc!
A hitelátvállalás feltételeiről a hitelt folyósító bank tud Önöknek felvilágosítást adni. Lakásszerzés esetén azonban célszerűbb a vevőnek lakáshitelt felvenni a vételár kiegyenlítéséhez, hiszen az kedvezőbb, mint a szabad felhasználású jelzáloghitel. A lakásvásárlási hitel összegét a bankok az eladónak utalják. A kapott összegből Ön visszafizetheti szabad felhasználású jelzáloghitelét.


8
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x