Hitelt szeretne igényelni és nincs tisztában azzal, hogy milyen életkori előírások vonatkoznak a hiteligénylővel vagy a hiteligénylésben résztvevőkkel kapcsolatban? Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni az ezzel kapocsolatos legfontosabb tudnivalókat:

Személyi hitel igénylése esetén az életkorhatárral kapcsolatban azt kell tudni, hogy 18 éves kortól csupán egyetlen bankpartnerünknél van lehetőség a hitelfelvételre. A legtöbb pénzintézet ugyanis fedezet nélküli személyi kölcsön igénylését 21, 23 vagy 25 éves életkorhoz köti.

Ami a személyi hitelek felső korhatárát illeti, pénzintézetenként szintén eltérő szabályokat találhatunk. Általában 65 és 70 év az a maximális életkorhatár, melyet meghatároznak a bankok a személyi hitel felvétele során. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön adósa nem lehet 65 vagy 70 évnél idősebb a hitel lejáratakor.

Ingatlanfedezet bevonása mellett igényelt jelzáloghitelek esetén a hitelfelvétel alsó korhatára 18 év. Ez általában minden pénzintézet esetében így van. Előfordulhat azonban az is, hogy a jelzáloghitel ügyletben részt vevő személy kiskorú. Ilyen esetre példa lehet szülők gyermek részére történő ingatlanvásárlása, vagy esetleg olyan lakóingatlan felújítása vagy korszerűsítése, amelyben kiskorúnak is van tulajdonrésze.

A kiskorú személy hitel-ügyeltbe való bevonása nem szintén nem jelent problémát egyik pénzintézetnél sem, ha az illetékes gyámügyi hivatal hozzájárulását adja a hitelfelvételhez. A gyámügyi hivatal gyakorlatát tekintve elmondható, hogy minden olyan hitelügylethez hozzájárulásukat adják, mely a kiskorú személy érdekeit szolgálja.

Jelzáloghitel felvételénél a felső életkorhatár ugyancsak bankfüggő: 65, 70, esetleg 75 évben van megállapítva. Minden hitelügylet esetén azt kell figyelembe venni, hogy a kölcsönigénylő életkora a hitel lejáratakor ne haladja meg a fenti életkorhatárokat.

Szintén előfordulhat olyan eset, amikor a fedezetül felajánlott ingatlanban tulajdoni hányaddal rendelkező személy életkora már meghaladja a fentiekben közölt életkorhatárokat. Ez ugyancsak nem jelent problémát, ha maga az adós megfelel az életkorral szemben támasztott követelményeknek. Hasonló eljárás érvényes haszonélvező vagy özvegyi jog jogosultja esetén is.

Ha azt szeretné megtudni, hogy az Ön életkora esetén milyen futamidőre igényelhető egy bizonyos hitelkonstrukció, akkor kérjük juttassa el hozzánk ajánlatkérést, s Szakértőink megkeresik az Önnek megfelelő hitelterméket.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
24 éves egyetemista vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy ingatlanhitelt esetleg tudnék-e fölvenni valamelyik banktól, mert jelenleg albérletben élek és szeretném megvásárolni. OTP folyószámlával rendelkezem, amire az árvaellátásom, diákhitelem érkezik havonta. Édesanyám jövedelme kb. 110.000.-Ft havonta.
Köszönettel: Éva

22 éves leszek januárban. 3 hónapos munkaviszonyom van a mostani munkahelyemen, havi 75000 Ft-os fizetéssel, melyet készpénzben kapok. A mostani munkaszerződésem 3 havonta van meghosszabbítva. Előzőleg szakmai gyakorlatomat töltöttem 9 hónapig, mely az akkori szerződésem szerint szintén számolható munkaviszony. 500000 Ft-ot szeretnék felvenni 3-4 éves futamidőre, lehetőleg kezes nélkül. Ha kezes mégis szükséges, 120000 Ft-os nettó jövedelme van, melyet folyószámlára utalnak neki, de 3 éve BAR-listán van.
Remélem van lehetőség a hitelősszeg felvételére.
Válaszukat előre is köszönöm.

Használt lakást szeretnénk vásárolni a férjemmel. Én 69 éves vagyok, férjem 83 éves. Szeretném megtudni, hogy kaphatunk-e hitelt /forint alaput/ kb. 3 max 5 évre. 1-1.5 millióra lenne szükségünk. A megvásárolandó ingatlan értéke 8-8.5 millió forint. Az én nyugdíjam: 67.305,-Ft, a férjemé 142.000,-Ft. mejik bankhoz fordulhatunk.