Hitel futamidejének hosszabbítása elsősorban akkor merül fel, ha az adósnak az eredetileg felvett futamidőre vonatkozó törlesztő részlet pontos fizetése gondot okoz. A bajba jutott lakáshiteleseket megsegítő banki intézkedések között megtalálható tehát a hitel futamidő hosszabbítás lehetősége is.

Futamidő hosszabbítás esetén azonban két dologra is figyelni kell. Az egyik kérdés, hogy az adott hiteltípusnak mennyi a maximális futamideje. Hiszen ha egy szabad felhasználású kölcsönt az adott bank maximum 25 évre nyújt, s a hitelfelvevő ezt a kölcsön felvételekor ki is használta, akkor nem tudni élni a futamidő hosszabbítás lehetőségével.

A másik szabály, amit be kell tartani az, hogy az adós életkora nem haladhatja meg az adott pénzintézet által előírt maximális életkorhatárt. Ekkor is ugyanaz a helyzet, mint az előző esetben, amennyiben az adós a hitelfelvételkor az életkorának megfelelő maximális futamidőt választotta, akkor szintén nem jelent megoldást ez a lehetőség.

A lakáshitelek maximális futamideje a legtöbb banknál 35 év, s általában az ügyfelek 20-25 éves futamidőt választanak, így, ha Önnek 25 évre felvett lakáskölcsöne van, akkor – ha az életkorhatárra vonatkozó előírás teljesül – megoldható a futamidő hosszabbítás. Ekkor a futamidő akár 10 évvel is kitolható. Azt azonban tudni kell, hogy hosszabb futamidő esetén összességében magasabb összeg kerül visszafizetésre. Ha azonban nincs más lehetőség a szerződésszerű teljesítés fenntartására, akkor a kölcsönfelvevő kénytelen élni ezzel a lehetőséggel. Egy svájci frank alapú hitel esetén ugyanis – a jelentős árfolyam ingadozás miatt – nagy segítséget jelent az adós számára a futamidő hosszabbítás által elérhető törlesztő részlet csökkenés.

A szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek futamideje pénzintézetenként változó, csak úgy, mint az életkorra vonatkozó előírás, tehát, ha Ön szeretné meghosszabbítani hitelének futamidejét, akkor lehetőségeiről az adott banknál kell érdeklődnie.

A hitel futamidő hosszabbítás szerződésmódosítással jár, aminek van költsége. A szerződésmódosítás aktuális díjtételeit a banki hirdetmények tartalmazzák.

Ha törlesztési gondjaira keres megoldást, akkor a futamidő hosszabbítás lehetőségén kívül meg kell vizsgálni az egyéb alternatívákat is. A pénzügyi partnereink által nyújtott adósságrendező hitelek révén akár kedvezőbb megoldást is találhat. Nézzen utána, mennyi a fennálló tartozás összege és a végtörlesztés díja, majd számoljon Hitelkalkulátorunk segítségével. Adósságrendező kalkulátorunk megjeleníti a bankpiac legkedvezőbb hitelkiváltó kölcsöneinek várható törlesztését.

Hitelkiváltáshoz kérheti Szakértőink személyre szóló ajánlatát is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kitolhatom a futamidőt 65 éves koromig, mint adóstárs?

Üdv.
Kitolhatják a 8 éves futamidőmet 20 évesre szerződésmódosítás nélkül?