Korábban felvett jelzálog alapú hitelét szeretne másik ingatlanra átvinni? Fedezet szeretne cserélni meglévő hitele mögött, de nincs tisztában a lehetőségekkel?

Számos oka lehet annak, hogy a felvett lakáshitelünk vagy jelzálog alapú hitelünk mögött álló ingatlan fedezetet le szeretnénk cserélni, azaz a meglévő hitelünket át akarjuk vinni egy másik ingatlan fedezetre. A leggyakoribb indok általában egy ingatlan értékesítés szokott lenni, hiszen egy jelzáloggal terhelt ingatlan értékesítése a tévhitek miatt nehezebb feladat lehet.

Az alábbi dolgokkal mindenképpen tisztában kell lennünk jelzáloghitel átvitele esetén:

 • A hitel minden olyan ingatlanra átvihetőm melynek tulajdonosa ehhez hozzájárul, tehát nem kell kötelezően hozzátartozónak lennie.
 • Egy meglévő hitel csak olyan értékű ingatlanra vihető át, ami a bank aktuális szabályzata alapján elfogadható ingatlanok közé tartozik és legalább olyan értékű, ami az adósminősítés alapján szükséges.
  2010-től a terhelhetőségi szintet jogszabály is korlátozza. A bejegyzett jelzálogjog értéke nem lehet magasabb

  • Forint alapú hitelnél az ingatlan értékének 75 %-nál.
  • Euró alapú hitel esetén a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 60 %-nál
  • Svájci Frank alapú hitel esetében az ingatlan értékének 45 % – nál
 • A hitel törlesztésében nem lehet elmaradás. Egy rosszul fizetett vagy jelentős elmaradással rendelkező hitel esetében a bankok általában nem engedélyezik a fedezet cserét.
 • Fedezet csere esetén az új ingatlant fel kell értékeltetni, melynek díja általában 30-40 ezer forint körül mozog.
 • Fedezetcsere esetén általában a hirdetmény szerinti díjat kell fizetni. (szerződésmódosítási díj)
 • Hitel átvitele esetén a bank kérhet újabb adósminősítést és csak el is utasíthatja a kérelmet,

Jelzálog átvitellel kapcsolatban további kérdései lennének? Tegye fel vagy szóljon hozzá mások által feltett kérdésekhez!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
135 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A lányom 3 évvel ezelőtt vett egy lakást Pesten. Mivel ő nem volt hitelképes, így a mi lakásunkra lett terhelve a jelzálog és a bátyja lett az adóstársa.
Most a lányom eladná a lakást, amit ugye nem terhel a hitel és egy nagyobb értékesebb lakásba szeretne költözni, de a hitel maradna úgy, ahogy most van.
A kérdésem az lenne, hogy a bank felé jelent-e ez problémát vagy mennyi időbe telik az ügyintézés.
Köszönettel.

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, hogy van egy lakásom, amit kisebbre cserélnék. Hitel van rajt, a havi törlesztés nincs elmaradva. Át lehet-e vinni a másik lakásra, amit 26 millióért vennék, az enyémet meg kb. 29-ért vennék meg.

Tisztelt Szakértő!
Fiam 10 éve vásárolt egy lakást svájci frank alapú hitelre. Az én házam is fedezetként lett bejegyezve, azaz jelzálog van rajt, így kettő házon van jelzálog. Szeretném eladni a házamat. Lehetséges-e kivonni a házamat a hitelből és csak a Fiam lakásán maradjon jelzálog. Sajnos a Fiamnak jelenleg nincs munkahelye, vállalkozó volt és jelenleg szünetel a vállalkozása. A bank elutasíthatja-e a kérelmet ez miatt, vagy van-e valamilyen megoldás erre az esetre. A törlesztő részlet fizetve van mindig.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Péter

Tisztelt Szakértő!
4 éve vásároltunk ingatlant CSOK + támogatott hitel igénylésével. Szeretnénk nagyobbat venni helyette. A CSOK összegét visszafizetnénk.
Arra van lehetőség, hogy a kamattámogatott hitelünket viszont visszafizetés helyett fedezetcserével átvigyük egy olyan ingatlanra, amiben nekünk nincs tulajdonjogunk? Szüleim háza terhelhető lenne. Azért nem szeretnénk visszafizetni a hitelt, mert akkor nem maradna elég pénzünk a másik ingatlant megvásárolni.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdv.
A jelzáloghitelemet akarom másik házra rakni, akkor milyen papírokat kell vinnem az ügyintézéshez?

Tisztelt Tanácsadó!
Fiam 2020 februárjában 10M Ft szabad felhasználású jelzáloghitellel terhelte meg az ingatlanom. A szerződés aláírásakor közöltem, hogy szeretném lakásomat eladni és kisebbet venni, nem lesz-e akadálya a jelzáloghitel. Akkor azt a választ kaptam, hogy a jelzáloghitel átvihető a másik ingatlanra. Most megvételre kerülne az ingatlanom és én is találtam magamnak megfelelőt.
Milyen megoldás van a hitel átviteléhez a másik ingatlanra? Lakásomat hitel felvételével tudja az új tulajdonos megvenni, tehát a tulajdoni lapnak tisztának kell lenni ahhoz, hogy hitelhez jusson. Úgy tudom, hogy a másik ingatlanra a jelzáloghitel csak abban az esetben átvihető, ha az már a tulajdoni lapon a birtokomban van. Tehát nem tudom az ingatlanom eladni és másikat venni?
Milyen megoldás lehetséges az új ingatlan megvásárlásához? /Én már nem kaphatok hitelt, mivel 70 éves vagyok./
Köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel Sz-né

Tisztelt tanácsadó!
A megvásárolandó lakáson a tulajoni lapon jelzálog van bejegyezve CSOK, mely 10 évre adatott. 2016-ban történt a felvétel. Kérdésem a következő: Mi meg szertnénk venni az ő lakását, mi a teendő? Átvihető-e az eladó által választott másik lakásra úgy, hogy minket ne érjen semmi meglepetés a szerződéskötéskor és nevünkre jöjjön az ingatlan? Kinek kell utánajárni és mit kell intézni az eladónak, hogy zökkenőmentesen lebonyolódjon az adásvétel, minden rendben legyen és ez mennyi időt vesz igénybe?
Tisztelettel.

Kdb banktól szeretnénk hitelt áthozni értékesítés miatt most épülő lakásra. Finanszírozó bank az OTP. 10 évig elmaradás nélkül volt a törlesztés. 6.7 millió a meglévő hitel, 23 millió a vételár.
Albetétesítés augusztusban várható.

Édesanyámtól örököltem egy házat, amelyre az öcsém jelzáloghitelt vett fel. Van saját ingatlana.
Áttehető-e a hitel az ő házára? Egyedüli örökös vagyok.

A lakást, amiben most lakom szeretném kisebbre váltani. A mostani lakás értéke 26M Ft, amibe költözni szeretnék 19,9M Ft. A lakásomon 5,7M Ft jelzálog van.
Kérdezném, átvihető ez a jelzálog a másik lakásra, vagy egy nagy részét ki is tudnám fizetni, a maradék össze átihető?
Ilyen megoldás is lehetséges?

A kérdésem: 6M Ft értékű jelzáloghitelem van lakásomon, a lakás értéke 26M Ft. Most ezt el szeretném adni és kisebbet venni, aminek értéke 19M Ft.
Kérdezem: át lehet-e vinni a meglévő jelzálogot, vagy lehet ennek csak egy részét úgy, hogy ki is fizetem az egyik részét?

Kettő éve eladtam a családi házamat. Szeretném visszavásárolni, de nem tudom lehet-e? Szocpolt vették igénybe a vevők. 2 gyerek után 1 millió 400 ezret + hitelt. A vevők átvihetik-e másik használt házra a szocpolt és a hitelt? Ha mindez átvihető, akkor milyen kötelezettséggel jár az ő részükről anyagiakban? Milyen ügyintézésekkel jár?
Köszönöm a választ!
Marika

Tisztelt Hitelnet!
2017-ben eladtam családi házamat, amit a vevők CSOK-ra és hitelre vásároltak meg. Szeretném visszavásárolni a házat. Eladhatják-e a házat? Ha igen, átvihetik-e a hitelt és a CSOK-ot másik ingatlanra? Ha igen, akkor milyen feltételekkel? Milyen költségek terhelnék az eladót? Ők másik ingatlant vennének.
Köszönöm a választ!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 10 millió CSOK és a hozzátartozó 10 milliós államilag támogatott lakáshitel átvihető-e egy új építésű ingatlanra, és ha igen, milyen feltételekkel, és mi a módja? 2016 szeptemberében vettük fel.
Válaszukat előre is köszönöm.

Tiszteletem!
Az lenne a kérdésem, hogy van a páromnak egy ingatlana, amin OTP hitel van. Szeretné elcserélni egy másik ingatlanra és a meglévő hitelt átvinni az újba. Az új értéke nagyobb a jelenleginél, amit készpénzzel egészít ki.
A kérdésem az, hogy a régi képzések maradhatnak-e, kell-e nekik új kereseti, munkáltatói igazolás, vagy új kezes kell?
Köszönöm a választ!

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, van egy tanya ingatlan, amire rá van rakva kb. 6-7éve 1,5 millió jelzálog. A kamatot nem tudjuk. Az ott élő tulajdonos felesége ment el kezesnek a lányának, akinek van egy háza, de azon is hitel van. Ez a 1,5 millió forint nem lett törlesztve. Át lehet-e rakni az ő lakására?

Jó napot!
Az iránt érdeklődnék, hogy van-e lehetőségem jelzáloghitelem fedezetcseréjére? Nagyobb értékű ingatlanra történne a fedezetcsere, viszont sajnos kb. 300.000 Ft-os hátralék miatt aktív státuszban vagyok a KHR listán. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben lehet fedezetcserét végrehajtani? A jelzáloghitel rendben fizetve van, a hitel az Unicredit Banknál van. Sajnos a munkám miatt nagyon nehezen tudnék a bankfiókban érdeklődni, telefonos ügyfélszolgálaton nem tudtak pontos információt adni.
Válaszukat előre is köszönöm!

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség egy jelzáloggal terhelt lakás hitelét ráterhelni egy hasonló értékű telekre, amin ház nincs, de a telek önmaga ér annyit, mint a jelzáloggal terhelt lakás.

Üdvözlöm.
Mi most szeretnénk hitelre venni lakást, de nem készpénz lenne az önerő, hanem egy másik ingatlan. Ez iránt érdeklődnék, ha mind a 2 ingatlan bele van vonva a hitelbe, de a meglévő lakást jelzálogtalanítani (amit belerakunk) egy 4 éves betörlesztés után lehetséges lenne?

Jó napot!
Elég szorult helyzetben vagyunk. Van egy lakáshitelünk, amit rendesen fizetünk. Viszont egyéb okok miatt szerepelünk a KHR-ben. Tehát, esetünkben nem kapnánk meg az újabb hitelt egy másik ház vásárlása esetén, illetve nem működne a szerződésmódosítás sem!? Meg vagyunk lőve? Nem adhatunk túl a házon még 15 évig, amíg a hitel tart?

Üdvözlöm!
11 éve az FHB Banknál vettünk fel állami támogatású, forint alapú építési hitelt, illetve egy kisebb összegű svájci frank alapú, szabad felhasználású jelzálog hitelt, melyet azóta is rendesen fizetünk. A futamidő még tart, de szeretnénk eladni az ingatlanunkat, viszont egyidejűleg CSOK-os hitelt szeretnénk felvenni.
Az volna a kérdésem, hogy kivitelezhető-e az, hogy egyszerűen a meglévő hiteltartozást, megtoldva azzal, ami még szükséges, átterhelik a vásárolni kívánt ingatlanra?
Előre is köszönöm a választ!
Péter

Tisztelt hitelnet!
Szüleim és testvérem 16 milliós hitelt vettek fel még évekkel ezelőtt, a szüleim házára így jelzálog került. Jelenleg 20 millió tartozás van még. Közben 2 éve meghalt édesapám, így én is adóstárs lettem (örökrészem 12 800 000 Ft 1/3-a). A szülői házon lévő jelzálogot át szeretnénk tetetni testvérem jelenlegi házára. Ha ebbe a bank belemegy, akkor én továbbra is adóstárs maradok-e, tehát felelek a tartozásért örökrészemmel, vagy akkor már csak a testvérem és a bank között jön létre a szerződés (ő lesz e az egyedüli adós)?

Tisztelt Címzett!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha van egy lakásom, amin van még 2,5 millió hitel, (OTP) akkor az a lakás eladása után tovább vihető-e egy újonnan vásárolt lakás esetén.
Kérdésem, ilyenkor az adás-vételnél az ügyvéd rendezi a bankot, és az említett hitelt a banknak ki kell fizetni, és azt a bank addig tartja, amíg az új lakást meg nem vettük, majd akkor adja meg újból ezt az összegű hitelt, és a vásárolt lakás lesz a fedezet?
Tehát mi ilyen esetben az eljárás?
Tehát ilyen esetben a vevő csak a hitel összeggel kevesebbet fizet?
Előre is köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel: Károly

Tisztelt hitelnet!
Lakáshitelem van az Erste Banknál, amit 2005-ben vettem fel, (5.000.000) van még belőle olyan 3,5. Az lenne a kérdésem, h ha a mostani panel lakásomat szeretném egy kertesre lecserélni, mit kell tennem? Készpénzem nincs. Valahogy megoldható, hogy ezt amiben lakunk eladjam és vegyek egy kertest? Mit lehet a mostani hitelemmel csinálni, hogy ez megoldható legyen?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
2002-ben forint alapú, államilag támogatott jelzáloghitelt (4 millió Ft-ot) vettünk fel használt lakásra, amelyet el szeretnénk adni és nagyobb – értékében is – lakást vásárolnánk. A hitel fedezete ez a lakásunk és anyósom a mienkkel azonos értékű lakása. A hitel életbiztosítással van kombinálva, amelyet 2000-ben fizettem először, 20 éves futamidejű és a bank (FHB) a kedvezményezett.
A kérdésem az lenne, át kell/lehet vinnem a jelzálogot az új lakásra (természetesen, ha már a tulajdonomba lesz, azaz kifizettem a vételárat), vagy a fennmaradó hitelt, amely viszonylag kis összeg (kb. 600 e Ft) fizessem ki az eladási árból? Esetleg elég lenne a fennmaradó hitel fedezetéül anyósom lakása vagy az életbiztosítás összege? Melyik konstrukció lenne számunkra a legelőnyösebb?
Köszönöm!

Szülőkkel élünk tetőtérben, 10 milliós hitelünk van Unicredit Banknál. Milyen lehetőségeink lennének, ha szeretnénk saját kis házat venni, de nem rendelkezünk tőkével.
Kérdésem az, hogy átvihető-e a hitelünk kis családi házra, esetleg ha veszünk fel mellé hitelt vagy kiváltjuk másik házzal?
Köszönöm szépen!

Tisztel Hitelnet!
Kérdésem a következő lenne: 2009-ben hitelre vettük meg családi házunkat. Szeretnénk venni egy másik házat, de valószínű hogy az drágább lenne mint jelenlegi ingatlanunk.
Lehetséges CSOK felvétel is ebben az esetben? Ugyanis az az összeg már elegendő lenne megvásárolni az újabb házat.

Tisztelt Hitelnet,
Kérdésem az lenne, hogy szeretnénk ingatlan cserét lebonyolítani, de mindkét félnek hitel van az ingatlanán.
Lehetséges-e így is, illetve milyen buktatók jelentkezhetnek hiteltörlesztés szempontjából?
Megtarthatjuk-e a korábbi hitelünket?
Köszönöm válaszukat: Beáta

Tisztelt Hitelnet!
Olyan kérdésem van, hogy a testvérem nevén van szabad felhasználású lakáshitel az örökölt ingatlanunkon, ahol 25%-ban tulajdonos. Én fizetem a hitelt, hogy a lakás el ne ússzon. De van neki egy háza, ahol 50%-ban tulajdonos és ott él. Gyesen van. Polgári peres eljárásba rátettethetjük az ő jelzáloghitelét arra a házára, hogy a lakás tehermentesítve legyen?!
Válaszát előre is köszönöm.

Én egy 30 nm-es III. emeleti lakásom szeretném eladni, amely 1 millió Ft svájci frank alapú hitellel rendelkezik, amely már forintosított, amely októberben lehet kifizetőképes. Betegségem miatt egy megüresedett földszinti lakást szeretnék vásárolni, amely 39 nm. Át szeretném vinni a hitelt októberig az újonnan vásárolt lakásra. Hogyan lehet ezt megtenni?