Az új lakások építéséhez kapcsolódó lakáscélú állami támogatások nyújtását szabályozó kormányrendelet 2018. március 15-ei módosítása érintette az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére vonatkozó előírásokat is.  Több könnyítés is történt, de felhívnánk a figyelmet egy új szabály pontos értelmezésére is!

Így változtak az ÁFA visszatérítés szabályai

 Első hallásra jelentős könnyítésnek tűnik, hogy két meghatározó szabály is kikerült a rendeletből az ÁFA visszatérítésre vonatkozóan. A sorok között olvasva azonban világossá válik, hogy nem könnyítés, sokkal inkább az ellenkezője történt az adó-visszatérítési támogatást illetően. Mutatjuk a részleteket!

Megszűnt szabályok

Adó-visszatérítési támogatás igénylése során két korábbi előírást már nem kell figyelembe venni. Ezek a következők:

(4) Nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre, valamint

(6) Az igénylő az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy nem kötött és az építési munkák befejezéséig nem köt olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.

Fenti két rendelkezés korábban kizárta a támogatásra való jogosultságot már akkor is, ha az építtető olyan vállalkozói szerződést kötött, amely akár szerkezetkész állapot kivitelezésére irányult.

Új szabályok

69.§ (4) Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A 44. § (2) bekezdése szerinti számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

FONTOS!

 Fentiek alapján hangsúlyozni kell, hogy adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél 5% ÁFA tartalmú számla tehát nem vehető figyelembe.

A visszatérítés eddig is csak 27% ÁFA tartalmú számla esetén volt lehetséges. Ám mivel az új szabály előírja, hogy a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél sem vehető figyelembe az 5%-os ÁFA mértékű számla, ezért a jogosultsághoz a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-áról benyújtásra kerülők számlák kizárólag 27% ÁFA tartamúak lehetnek.

Kikerült ugyan a rendeletből a korábbi termékértékesítésre vonatkozó tilalom, tehát akár szerkezetkész állapotú kivitelezői szerződés esetén is igényelhető lenne az ÁFA visszatérítés.

Kérdés az, hogyha a kivitelező a szerkezetkész állapotig végzett munkálatokról 5% ÁFA tartalmú számlát állít ki, akkor a fennmaradó munkálatok tekintetében teljesíthető-e a költségvetés 70%-ának erejéig a 27% ÁFA tartalmú számlabenyújtás.

A szerkezetkész állapot kb. 40%-os készültséget jelent. Erről 5% ÁFA tartalmú számla kerül kiállításra. Ha a fennmaradó munkálatokról már 27% ÁFA tartalmú számla kerül is kiállításra, az a bekerülési költségnek már eleve csak 60%-át fedi le, ami nem tesz eleget a rendelet előírásának, miszerint: bekerülési költség legalább 70%-áról benyújtásra kerülők számlák 27% ÁFA tartamúak.

Fentiekből következően továbbra sem érvényesíthető ez a támogatás már akkor sem, ha csak szerkezetkész állapotú kivitelezést vesz is igénybe az építtető.

Nyugdíjasok számára is elérhető az ÁFA visszatérítés

Az valóban könnyítés, hogy az adó-visszatérítés lehetőségével március 15-től már nyugdíjasok is élhetnek.

Az adó-visszatérítési támogatást az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik. Ezen ellátások esetén az adó-visszatérítési támogatás vonatkozásában a legalább 180 napos, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolásától el kell tekinteni. Ezen ellátások igénybevételét az igénylő − együttes igénylők esetén legalább az egyik fél − az ellátás megállapításáról rendelkező közigazgatási határozat hitelintézetnél történő bemutatásával igazolja.

Az ÁFA visszatérítés változatlan szabályai

Adó-visszatérítési támogatás igényelhető a

  • legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője azépítési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
  • az építési telek természetes személy tulajdonosa az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához.

A támogatás a telek vételárához és az építésibekerülési költséghez egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, a 2015. január 1-jén vagy azt követően, kizárólag 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla alapján 2019. december 31-ig igényelhető.

A támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és az igénylő nevére kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5.000.000 forint.

A támogatás építési telekre jutó részét az építési telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően egy összegben, a bekerülési költségre jutó részét az építkezés készültségi fokának megfelelően, utólagosan folyósítja a hitelintézet a támogatott személy fizetési számlájára.

FONTOS!

 Ha az igénylő az ÁFA visszatérítést csak az építési telek vételárának vonatkozásában kívánja igénybe venni, a jogosultság feltétele, hogy benyújtásra kerüljenek az alábbiak:

  • az építési engedély, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolása,
  • a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációk,
  • a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetés,

valamint az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is.

ÁFA visszatérítésre vonatkozó további információk

Ha további kérdése merült fel az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével kapcsolatban, kattintson ide és tegye fel Szakértőnknek online.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

55 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt uram!
Az imént azt írta, hogy nem vehetem igénybe az áfa visszatérítést, pedig saját költségből újítottam 6 millióig és visszakaptam 3 milliót. 27 százalékos számlám van. Legyen szíves írj már vissza, hogy mi az akadálya, hogy nem kapom meg az áfát.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Uram!
Magánszemélytől vásárolunk új 2 lakásos családi ház egyik felét szerkezetkész állapotban.
Kérdésem, hogy kaphatunk-e és áfa visszatérítési kedvezményt, csok igényelünk 1 meglévő gyermek után?
Köszönettel.
Ferenc

Üdvözlöm!
Lakhatási céllal, de üdülőövezetben építkezem, az építés alatt álló ház a besorolás típusa miatt a tartós lakhatás ellenére is várhatóan „hétvégi ház” lesz. Kérdésem, hogy ennek ellenére visszaigényelhető-e az építési áfa, ha a lakcímkártyán szereplő címem is ez lesz?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Uram!
Szeretném megkérdezni, ha most veszünk egy használt ingatlant, aminek a területe 120 nm. Adásvételt követően kb. 58-60 nm-nyi könnyűszerkezetes emeletet építünk rá, ilyen esetben a ráépítés költsége során felmerülő ÁFA visszaigényelhető lesz-e?
Köszönettel.
Krisztián

Tisztelt Szakértő!
Tájékoztatást szeretnék kérni a 27 %-os ÁFA visszatérítésével kapcsolatban. 2018. március hóban építési kérelmünket a helyi Hatóságnál megkértük, amit meg is kaptunk. Saját telkünkön egy 89 m2-es új építésű lakóházat építettünk. Az építési anyagokról ÁFÁ-s számlákat összegyűjtöttük és 2020. június hóban az APEH részére benyújtottuk. De a bank azt mondta, hogy nem kértük az ÁFA kérelmet, így nem jár vissza az ÁFA összege. Hitelt nem vettünk fel, így a bankkal nem találkoztunk, és azt nem mondta senki, hogy kérelmezni kell az ÁFÁT valamelyik banknál.
Mit lehet csinálni ebben az esetben?
Kérem szíves válaszát.

Ha a költségvetésben több összeg szerepel, mint amennyit ténylegesen ráfordítottunk az építkezésre, akkor lehet módosítani a költségvetést?

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy igaz-e az, hogy a visszatérítés önerőnek számít-e új lakás vásárlásánál?
Köszönöm Válaszát!

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy kinek és milyen formában jár vissza, az 5% Áfával épített lakás után visszaigényelt összeg? A kivitelező sajnos elzárkózik a tájékoztatástól.
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő!
2019-ben vásároltam üdülő övezeti besorolású építési ingatlant. 2020-ban szeretnénk építkezni. Életvitelszerűen fogunk ott lakni és kivitelezővel oldjuk meg az építkezést. A 27%-os Áfa kapcsán kérdezném. Csak akkor térítik vissza az ÁFAt, ha finanszírozás egy részét hitelből oldjuk meg? Tehát az Áfa visszatérítésnek a feltétele a hitelfelvétel?

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy a falusi CSOK keretében 2020. január 1-től érvénybe lépő Áfa visszatérítési támogatás részleteiről lehet-e már bővebb információkat tudni?

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy ha magánszemélyként építettem a saját családi házamat és nincs lakáshitelem, akkor is igényelhetem az ÁFA visszatérítést? Amennyiben az én nevemre vannak kiállítva a számlák (anyag költségekről).

Tisztelt Hitelnet!
2019 évben kezdtem a családi ház építést. Generálkivitelező került megbízásra. Hitelfelvétel nem történik.
Kérdésem annyi lenne, hogy mivel generálkivetelezésről van szó és a számlák így nem a saját nevemre szólnak, ebben az esetben vissza tudom igényelni az Áfát?

Hol kell benyújtani az igénylést az áfa visszaigényléshez?
Van-e valamilyen szervezet, aki foglalkozik ennek elkészítésével?

Tisztelt Hiteltnet.
A párommal könnyűszerkezetes ház építésén gondolkodunk, kaptunk is árajánlatot. Ott mondta a kivitelező cég munkatársa az ÁFA visszaigénylést.
A telek már meg van, Fundamenta + szeretnénk csok-ot felvenni az építkezéshez.
Kérdésem az volna, hogy jogosultak lennénk az ÁFA visszaigénylésre?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt szakértő.
Kerítés építtetése előtt állok. Kb 1,5 M lesz a teljes kivitelezés.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőségem valamilyen áfa visszaigénylésre mint magánszemély. /Kivitelező az építőanyagot és a munkadíjat is 27% áfával terheli./

Tisztelt hitelnet.
Ha a telket 27%-os áfás számlával vettem, de már a számlám 120 napnál régebbi (nem sokkal, kb. 15-20 nappal), akkor is vissza tudom igényelni az áfa tartalmát?
Előre is köszönöm.

T.cím!
Mivel a társasházak magánszemélyek, a felújítási alap+Fundamenta előtakarékosság+ hitel onnan, igénybe vételével pl. tetőfelújításra került sor 15M Ft értékben. Visszaigényelhetik-e az ÁFÁT?
Köszönettel: B-né

Tisztelt Szakértő!
Tavaly kezdett építkezésemre igényeltem az 5 milliós ÁFA visszatérítést és CSOK-ot, és elkezdődtek a munkálatok. Közben az iden külföldre kellett költöznöm, így váltanék magánerőből történő építkezésről generál kivitelezőre. Az 5 milliós ÁFA visszatérítésből még nem kaptam semmit.
Kérdésem, hogy ha a szerződést megkötöttem a hitelintézettel, és a szerződésben benne van, hogy nem köthetek generál kivitelezővel kiviteli szerződést, de közben a jogszabály megváltozott, akkor melyik érvényes rám? Az új jogszabály, vagy a régi, ami a hitelintézettel kötött szerződésben benne van?
Megtehetem-e azt, hogy a hitelintézethez benyújtott költségvetés 70%-ról kérek a vállalkozótól 27% ÁFA tartalmú számlát, amit benyújtok a bank felé és visszaigénylem az áfá-t, és a fennmaradó részről meg 5%-os ÁFA tartalmú számlát kérek, ami viszont nem kerül benyújtásra, hiszen nem is fogadnak el azt.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!
Feleségemmel házépíttetés előtt állunk. A telekvásárlás pár héten belül megvalósul, utána kötünk szerződést egy kivitelező Kft-vel a ház építésére. Ők kulcsrakész házakat csinálnak, de úgy állapodtunk meg, hogy néhány munkafolyamatot saját szakemberrel (vállalkozóval) végeztetnénk (víz-fűtésszerelés, burkolás). A kivitelező Kft. tájékoztatása szerint idén nyáron tudnak nekiállni, az építkezés biztos, hogy áthúzódik 2020-ra, és már minden részteljesítéskor 27 %-os áfás számlát fog adni részünkre.
A kérdésem az lenne, hogy működik-e ez esetben a 27% Áfa visszaigénylés 5 millió forintig (a kivitelező Kft. részünkre adott számláit is beleértve), illetve a majd csak 2020-ban kiállított számlák esetében is szóba jöhet ez? Vagy csak 2019.12.31-ig lévő számláknál?
A telek adásvételijével visszaigényelhető az Áfa?
Válaszukat köszönöm!

Üdv, hát azt hiszem akkor ez rám nézve gáz. Az építettőnek nem jó sehogy sem… Cserben hagyott a kivitelezőm. Sajnos már több, mint 50%-ról 5%-os számlát adott, viszont vele már nem tudom folytatni, szerződésbontás stb. Most akkor mehetek tovább 27%-os áfával? Azt már nem is mondom, hogy új enapló, új FMV, új tervezői szerződés és ezek ára természetesen, meg még az áfa is. Csőd, mert ugye nekem elvileg 5%-kal kulcsrakész házamnak kellene lenni, jó, ha 50% megvan, a határidő rég lejárt… Honnan veszem elő a plusz pénzt? Ez a kisebbik gond, a nagyobb, hogy vissza se kapom, minden oldalról enyém a saller, pedig nem én vagyok a hunyó! Röhej.

Tisztelt Szakértő!
Új (társasházi) lakás vásárlásához magánszemélytől vásároltunk telekhányadot 3.700.000 Ft-ért (adásvételi szerződés van, számla nincs). A hitelintézethez benyújtani kívánt költségvetés 27.900.000 Ft, mely tartalmazza a telekhányadot. Jól értelmezem, hogy amennyiben a fennmaradó 24.200.000 Ft-ról 27% ÁFA-kulcsú számlát nyújtok be (19.055.118+5.144.882 ÁFA), akkor a teljes 5.000.000 Ft-ot visszaigényelhetem?
És ha a 24.200.000 Ft-nyi számla közé adómentes számla is kerül, és ezzel a 27%-osok a teljes költségvetés 70%-a alá esnek, attól még azok áfáját visszaigényelhetem?
Köszönöm válaszát.

Az alábbi, és a honlapon fent szereplő részhez szeretnék hozzászólni, és pontosítást kérni:
„””Ha az igénylő az ÁFA visszatérítést csak az építési telek vételárának vonatkozásában kívánja igénybe venni, a jogosultság feltétele, hogy benyújtásra kerüljenek az alábbiak:

az építési engedély, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolása,
a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációk,
a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetés,
valamint az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is.”””

Most jön a kérdés:
Ha már a telek vásárlási ÁFA kimeríti az 5 millió forintos visszatérés max összegét, akkor mégis minek kell a 70 %-os számlaköteg benyújtása, illetve az idézett tájékoztatásban nem szerepel, hogy ezen „70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is” alatt milyen ÁFA tartalmú számlákat kellene benyújtani?

Köszönettel várom a szíves válaszukat.

Tisztelt Hitelnet!
Áfa visszatérítés igénylésekor a pénzintézetnek benyújtott számlák kötelező adattartalmára vonatkozóan van kérdésem. Úgy tudom, ha 50-50 százalékban leszünk tulajdonosok feleségemmel, akkor bármelyikünk nevére szólhat a számla. A lakcím adatok vonatkozásában mi a szabály? Jelenlegi lakcímem, az építés helyének címe, esetleg mindkettőnek szerepelnie kell a számlákon? Mindkét cím szerepeltetésére kötelezhet a pénzintézet?
Köszönöm válaszukat: Gábor

A cikkükkel kapcsolatban lenne kérdésem.
Ezek szerint én magánszemélyként családi ház építésénél köthetek generálkivitelezői szerződést, akkor is ha igényelni szeretném 5M Ft-ig az adó visszatérítést?
– Ha jól értem arra kell figyelnem, hogy a teljes kivitelezési költség 70%-ról, 27%-os ÁFA-s számla kell legyen?
– Ezek a számlák már nem kell, hogy a saját nevemre legyenek kiállítva? Mehet a generálkivitelező cég nevére?
Köszönettel,
Róbert

Üdv!
Ha magánszemélytől vettem a telket, és így nem kaptam számlát, akkor mi a helyzet? Így is visszaigényelhető az áfa?

Üdvözlöm!
Amiatt érdeklődnék, hogy ha én vettem egy házat kivitelezőtől 10+10M Ft-os csok felhasználásával 2016-ban 27%-os áfás számlával. Ezt kaptam róla. Az áfát én igényelhetem vissza vagy a vállalkozó?
Köszönöm a válaszukat!
István

Tisztelt Hitelnet!

A 0%-os Áfa tartalmú számlák ügyében mi is utána érdeklődtünk a banknál és azt a tájékoztatást nyújtották, hogy az beleszámít a 70%-os számla bemutatási kötelezettségbe, mivel csak az 5%-os áfa tartalmú számla van kizárva. Természetesen mivel áfa fizetési kötelezettség nincs mögötte így pénz nem jár vissza utána, de a 70%-os számlabemutatási kötelezettségnek eleget teszünk vele.

Üdv!
Érdeklődnék, hogy az új szabályokat figyelembe véve az ÁFA visszaigénylésnél a 27% ÁFA tartalom mellett 0%-os tartalmú ÁFA is fedezheti a 70%-os bemutatási kötelezettséget?