Hiába a könnyítés, csak így vehető igénybe az ÁFA visszatérítés!

Az új lakások építéséhez kapcsolódó lakáscélú állami támogatások nyújtását szabályozó kormányrendelet 2018. március 15-ei módosítása érintette az adó-visszatérítési támogatás igénybevételére vonatkozó előírásokat is.  Több könnyítés is történt, de felhívnánk a figyelmet egy új szabály pontos értelmezésére is!

Így változtak az ÁFA visszatérítés szabályai

 Első hallásra jelentős könnyítésnek tűnik, hogy két meghatározó szabály is kikerült a rendeletből az ÁFA visszatérítésre vonatkozóan. A sorok között olvasva azonban világossá válik, hogy nem könnyítés, sokkal inkább az ellenkezője történt az adó-visszatérítési támogatást illetően. Mutatjuk a részleteket!

Megszűnt szabályok

Adó-visszatérítési támogatás igénylése során két korábbi előírást már nem kell figyelembe venni. Ezek a következők:

(4) Nem igényelhető az adó-visszatérítési támogatás az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII. törvény 10. § d) pontja szerinti termékértékesítésre, valamint

(6) Az igénylő az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy nem kötött és az építési munkák befejezéséig nem köt olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles.

Fenti két rendelkezés korábban kizárta a támogatásra való jogosultságot már akkor is, ha az építtető olyan vállalkozói szerződést kötött, amely akár szerkezetkész állapot kivitelezésére irányult.

Új szabályok

69.§ (4) Az adó-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe. A 44. § (2) bekezdése szerinti számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla nem vehető figyelembe.

FONTOS!

 Fentiek alapján hangsúlyozni kell, hogy adó-visszatérítési támogatás igénylése esetén a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél 5% ÁFA tartalmú számla tehát nem vehető figyelembe.

A visszatérítés eddig is csak 27% ÁFA tartalmú számla esetén volt lehetséges. Ám mivel az új szabály előírja, hogy a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél sem vehető figyelembe az 5%-os ÁFA mértékű számla, ezért a jogosultsághoz a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-áról benyújtásra kerülők számlák kizárólag 27% ÁFA tartamúak lehetnek.

Kikerült ugyan a rendeletből a korábbi termékértékesítésre vonatkozó tilalom, tehát akár szerkezetkész állapotú kivitelezői szerződés esetén is igényelhető lenne az ÁFA visszatérítés.

Kérdés az, hogyha a kivitelező a szerkezetkész állapotig végzett munkálatokról 5% ÁFA tartalmú számlát állít ki, akkor a fennmaradó munkálatok tekintetében teljesíthető-e a költségvetés 70%-ának erejéig a 27% ÁFA tartalmú számlabenyújtás.

A szerkezetkész állapot kb. 40%-os készültséget jelent. Erről 5% ÁFA tartalmú számla kerül kiállításra. Ha a fennmaradó munkálatokról már 27% ÁFA tartalmú számla kerül is kiállításra, az a bekerülési költségnek már eleve csak 60%-át fedi le, ami nem tesz eleget a rendelet előírásának, miszerint: bekerülési költség legalább 70%-áról benyújtásra kerülők számlák 27% ÁFA tartamúak.

Fentiekből következően továbbra sem érvényesíthető ez a támogatás már akkor sem, ha csak szerkezetkész állapotú kivitelezést vesz is igénybe az építtető.

Nyugdíjasok számára is elérhető az ÁFA visszatérítés

Az valóban könnyítés, hogy az adó-visszatérítés lehetőségével március 15-től már nyugdíjasok is élhetnek.

Az adó-visszatérítési támogatást az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik. Ezen ellátások esetén az adó-visszatérítési támogatás vonatkozásában a legalább 180 napos, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolásától el kell tekinteni. Ezen ellátások igénybevételét az igénylő − együttes igénylők esetén legalább az egyik fél − az ellátás megállapításáról rendelkező közigazgatási határozat hitelintézetnél történő bemutatásával igazolja.

Az ÁFA visszatérítés változatlan szabályai

Adó-visszatérítési támogatás igényelhető a

  • legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője azépítési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve
  • az építési telek természetes személy tulajdonosa az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához.

A támogatás a telek vételárához és az építésibekerülési költséghez egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, a 2015. január 1-jén vagy azt követően, kizárólag 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla alapján 2019. december 31-ig igényelhető.

A támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és az igénylő nevére kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5.000.000 forint.

A támogatás építési telekre jutó részét az építési telek vételáráról kiállított számla benyújtását követően egy összegben, a bekerülési költségre jutó részét az építkezés készültségi fokának megfelelően, utólagosan folyósítja a hitelintézet a támogatott személy fizetési számlájára.

FONTOS!

 Ha az igénylő az ÁFA visszatérítést csak az építési telek vételárának vonatkozásában kívánja igénybe venni, a jogosultság feltétele, hogy benyújtásra kerüljenek az alábbiak:

  • az építési engedély, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolása,
  • a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációk,
  • a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetés,

valamint az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is.

ÁFA visszatérítésre vonatkozó további információk

Ha további kérdése merült fel az adó-visszatérítési támogatás igénybevételével kapcsolatban, kattintson ide és tegye fel Szakértőnknek online.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
47 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértő!
Tájékoztatást szeretnék kérni a 27 %-os ÁFA visszatérítésével kapcsolatban. 2018. március hóban építési kérelmünket a helyi Hatóságnál megkértük, amit meg is kaptunk. Saját telkünkön egy 89 m2-es új építésű lakóházat építettünk. Az építési anyagokról ÁFÁ-s számlákat összegyűjtöttük és 2020. június hóban az APEH részére benyújtottuk. De a bank azt mondta, hogy nem kértük az ÁFA kérelmet, így nem jár vissza az ÁFA összege. Hitelt nem vettünk fel, így a bankkal nem találkoztunk, és azt nem mondta senki, hogy kérelmezni kell az ÁFÁT valamelyik banknál.
Mit lehet csinálni ebben az esetben?
Kérem szíves válaszát.

Kedves Asszonyom!
Sajnos utólagosan nem tudják visszaigényelni az Áfát.

Ha a költségvetésben több összeg szerepel, mint amennyit ténylegesen ráfordítottunk az építkezésre, akkor lehet módosítani a költségvetést?

Kedves Bea!
Már folyamatban lévő ügylet esetén az érintett bankfiók tud Önnek segíteni az ügylet pontos részleteinek ismeretében.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy igaz-e az, hogy a visszatérítés önerőnek számít-e új lakás vásárlásánál?
Köszönöm Válaszát!

Kedves Sándor!
Vásárlás esetén nincs lehetőség ÁFA visszatérítésre. Az adó-visszatérítési támogatás preferált településen történő új lakás építéséhez, valamint meglévő lakás korszerűsítéséhez, bővítéséhez igényelhető. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy kinek és milyen formában jár vissza, az 5% Áfával épített lakás után visszaigényelt összeg? A kivitelező sajnos elzárkózik a tájékoztatástól.
Köszönöm válaszát!

Kedves Attila!
Új lakóház építése esetén jelenleg kizárólag falusi CSOK által preferált településeken vehető igénybe az ÁFA visszatérítés. Ennek az a lényege, hogy Ön, mint építtető a 27% ÁFA tartalommal kiállított számla ÁFA tartalmát maximum 5M Ft-ig vissza tudja igényelni. A támogatás iránti kérelmet hitelintézethez kell benyújtani még a munkálatok megkezdése előtt. A preferált települések listáját és a további igénylési feltételeket IDE kattintva tekintheti meg.

Tisztelt Szakértő!
2019-ben vásároltam üdülő övezeti besorolású építési ingatlant. 2020-ban szeretnénk építkezni. Életvitelszerűen fogunk ott lakni és kivitelezővel oldjuk meg az építkezést. A 27%-os Áfa kapcsán kérdezném. Csak akkor térítik vissza az ÁFAt, ha finanszírozás egy részét hitelből oldjuk meg? Tehát az Áfa visszatérítésnek a feltétele a hitelfelvétel?

Kedves Tímea!
Áfa visszatérítés 2020. január elsejétől már csak preferált településen történő lakásépítés esetén vehető igénybe. Ez esetben is csak akkor, ha lakóingatlan kerül felépítésre. Üdülő építése esetén a támogatás preferált településen sem vehető igénybe.
Az áfa visszatérítés további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy a falusi CSOK keretében 2020. január 1-től érvénybe lépő Áfa visszatérítési támogatás részleteiről lehet-e már bővebb információkat tudni?

Kedves Balázs!
A témával kapcsolatban egyelőre nincs új információnk. Ha lesz, honlapunkon be fogunk számolni. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy ha magánszemélyként építettem a saját családi házamat és nincs lakáshitelem, akkor is igényelhetem az ÁFA visszatérítést? Amennyiben az én nevemre vannak kiállítva a számlák (anyag költségekről).

Kedves Virág!
ÁFA visszatérítésra akkor lehet jogosult, ha vaanak még a költségvetésből hátralévő munkálatok és amennyiben még nem került kiadásra a használatbavételi engedély. A támogatás akkor is igénybe vehető, ha a támogatott személy lakáshitelt nem vesz igénybe. A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Hitelnet!
2019 évben kezdtem a családi ház építést. Generálkivitelező került megbízásra. Hitelfelvétel nem történik.
Kérdésem annyi lenne, hogy mivel generálkivetelezésről van szó és a számlák így nem a saját nevemre szólnak, ebben az esetben vissza tudom igényelni az Áfát?

Kedves László!
Generálkivitelezés esetén a generálkivitelező is állít ki az Ön nevére számlát. ÁFA visszatérítés azonban csak 27% ÁFA tartalommal kiállított számla után lehetséges.
Az adó-visszatérítési támogatás jogosutsági feltételeiről bővebb információk ITT talál.

Hol kell benyújtani az igénylést az áfa visszaigényléshez?
Van-e valamilyen szervezet, aki foglalkozik ennek elkészítésével?

Kedves Márta!
Az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem a hitelintézetekhez nyújtható be.

Tisztelt Hiteltnet.
A párommal könnyűszerkezetes ház építésén gondolkodunk, kaptunk is árajánlatot. Ott mondta a kivitelező cég munkatársa az ÁFA visszaigénylést.
A telek már meg van, Fundamenta + szeretnénk csok-ot felvenni az építkezéshez.
Kérdésem az volna, hogy jogosultak lennénk az ÁFA visszaigénylésre?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Dániel!
Az ÁFA visszaigénylés jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Ha az adott feltételek fennállnak és teljesül a számlabemutatásra vonatkozó – fenti bejegyzésben olvasható – elvárás, akkor igényelhető a támogatás a CSOK-kal egyidejűleg.

Tisztelt szakértő.
Kerítés építtetése előtt állok. Kb 1,5 M lesz a teljes kivitelezés.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőségem valamilyen áfa visszaigénylésre mint magánszemély. /Kivitelező az építőanyagot és a munkadíjat is 27% áfával terheli./

Kedves Sándor!
Kerítés építéséhez az adó-visszatérítési támogatás sajnos nem vehető igénybe.

Tisztelt hitelnet.
Ha a telket 27%-os áfás számlával vettem, de már a számlám 120 napnál régebbi (nem sokkal, kb. 15-20 nappal), akkor is vissza tudom igényelni az áfa tartalmát?
Előre is köszönöm.

Kedves Csaba!
Az adó-visszatérítési támogatás igénylésénél nem jelent akadályt, ha a telekről kiállított számla 120 napnál régebbi.

T.cím!
Mivel a társasházak magánszemélyek, a felújítási alap+Fundamenta előtakarékosság+ hitel onnan, igénybe vételével pl. tetőfelújításra került sor 15M Ft értékben. Visszaigényelhetik-e az ÁFÁT?
Köszönettel: B-né

Kedves Asszonyom!
Korszerűsítés esetén adó-visszatérítési támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség. A támogatásról bővebb információt IDE kattintva talál.

Tisztelt Szakértő! Tavaly kezdett építkezésemre igényeltem az 5 milliós ÁFA visszatérítést és CSOK-ot, és elkezdődtek a munkálatok. Közben az iden külföldre kellett költöznöm, így váltanék magánerőből történő építkezésről generál kivitelezőre. Az 5 milliós ÁFA visszatérítésből még nem kaptam semmit. Kérdésem, hogy ha a szerződést megkötöttem a hitelintézettel, és a szerződésben benne van, hogy nem köthetek generál kivitelezővel kiviteli szerződést, de közben a jogszabály megváltozott, akkor melyik érvényes rám? Az új jogszabály, vagy a régi, ami a hitelintézettel kötött szerződésben benne van? Megtehetem-e azt, hogy a hitelintézethez benyújtott költségvetés 70%-ról kérek a vállalkozótól 27% ÁFA tartalmú számlát, amit benyújtok a bank… Továbbiak »

Kedves Péter!
Információink szerint az Ön által leírtak alapján működhet a számlabemutatás és ÁFA visszatérítés.

Tisztelt Cím! Feleségemmel házépíttetés előtt állunk. A telekvásárlás pár héten belül megvalósul, utána kötünk szerződést egy kivitelező Kft-vel a ház építésére. Ők kulcsrakész házakat csinálnak, de úgy állapodtunk meg, hogy néhány munkafolyamatot saját szakemberrel (vállalkozóval) végeztetnénk (víz-fűtésszerelés, burkolás). A kivitelező Kft. tájékoztatása szerint idén nyáron tudnak nekiállni, az építkezés biztos, hogy áthúzódik 2020-ra, és már minden részteljesítéskor 27 %-os áfás számlát fog adni részünkre. A kérdésem az lenne, hogy működik-e ez esetben a 27% Áfa visszaigénylés 5 millió forintig (a kivitelező Kft. részünkre adott számláit is beleértve), illetve a majd csak 2020-ban kiállított számlák esetében is szóba jöhet ez? Vagy… Továbbiak »

Kedves Balázs!
A telekvásárlás után akkor igényelhető vissza az ÁFA, ha a telket nem magánszemélytől, hanem gazdálkodó szervezettől vásárolták.
Adó-visszatértési támogatás igénybe vehető a 2020-ban kiállított számlák után is akkor, ha a támogatás iránti hiánytalan kérelmüket a hitelintézet legkésőbb 2019. december 31-ig befogadja. A jogosultság további feltétele, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át 27% vagy 0% ÁFA tartalmú számlával fedjék le. (Az ÁFA természetesen csak a 27% ÁFA tartalmú számlák esetében igényelhető vissza.)

Üdv, hát azt hiszem akkor ez rám nézve gáz. Az építettőnek nem jó sehogy sem… Cserben hagyott a kivitelezőm. Sajnos már több, mint 50%-ról 5%-os számlát adott, viszont vele már nem tudom folytatni, szerződésbontás stb. Most akkor mehetek tovább 27%-os áfával? Azt már nem is mondom, hogy új enapló, új FMV, új tervezői szerződés és ezek ára természetesen, meg még az áfa is. Csőd, mert ugye nekem elvileg 5%-kal kulcsrakész házamnak kellene lenni, jó, ha 50% megvan, a határidő rég lejárt… Honnan veszem elő a plusz pénzt? Ez a kisebbik gond, a nagyobb, hogy vissza se kapom, minden oldalról enyém… Továbbiak »

Tisztelt Szakértő!
Új (társasházi) lakás vásárlásához magánszemélytől vásároltunk telekhányadot 3.700.000 Ft-ért (adásvételi szerződés van, számla nincs). A hitelintézethez benyújtani kívánt költségvetés 27.900.000 Ft, mely tartalmazza a telekhányadot. Jól értelmezem, hogy amennyiben a fennmaradó 24.200.000 Ft-ról 27% ÁFA-kulcsú számlát nyújtok be (19.055.118+5.144.882 ÁFA), akkor a teljes 5.000.000 Ft-ot visszaigényelhetem?
És ha a 24.200.000 Ft-nyi számla közé adómentes számla is kerül, és ezzel a 27%-osok a teljes költségvetés 70%-a alá esnek, attól még azok áfáját visszaigényelhetem?
Köszönöm válaszát.

Kedves Anett!
Igen, adott esetben jogosultak lehetnek a bekerülési költségből 5M Ft összegű ÁFA visszatérítésre, ha az egyéb jogosultsági feltételek is teljesülnek. AZ ÁFA a 27% ÁFA tartalmú számlák után igényelhető vissza, de a 70%-os számlabemutatási kötelezettségnél az adómentes számla is elfogadható. Erről bővebb információt IDE kattintva talál.

Az alábbi, és a honlapon fent szereplő részhez szeretnék hozzászólni, és pontosítást kérni: “””Ha az igénylő az ÁFA visszatérítést csak az építési telek vételárának vonatkozásában kívánja igénybe venni, a jogosultság feltétele, hogy benyújtásra kerüljenek az alábbiak: az építési engedély, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolása, a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációk, a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetés, valamint az igénylőnek vállalnia kell, hogy a hitelintézethez benyújtja az építkezés bekerülési költéségének legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat is.””” Most jön a kérdés: Ha már a telek vásárlási ÁFA kimeríti az 5 millió forintos visszatérés max összegét, akkor… Továbbiak »

Kedves Sándor!
Az NGM állásfoglalása alapján csak a telek ÁFA visszatérítésének is feltétele a fent rögzített dokumentáció (köztük bekerülési költség 70%-áról számla) benyújtása. A számla kizárólag 27% vagy 0% ÁFA tartalmú lehet. 5% ÁFA tartalmú számla nem fogadható el. Minderről bővebb információt ITT talál.

Tisztelt Hitelnet!
Áfa visszatérítés igénylésekor a pénzintézetnek benyújtott számlák kötelező adattartalmára vonatkozóan van kérdésem. Úgy tudom, ha 50-50 százalékban leszünk tulajdonosok feleségemmel, akkor bármelyikünk nevére szólhat a számla. A lakcím adatok vonatkozásában mi a szabály? Jelenlegi lakcímem, az építés helyének címe, esetleg mindkettőnek szerepelnie kell a számlákon? Mindkét cím szerepeltetésére kötelezhet a pénzintézet?
Köszönöm válaszukat: Gábor

Kedves Gábor!
Nem szükséges mindkét cím szerepeltetése a számlákon, elegendő, ha a támogatott személy állandó lakcímére vannak kiállítva a számlák.

A cikkükkel kapcsolatban lenne kérdésem.
Ezek szerint én magánszemélyként családi ház építésénél köthetek generálkivitelezői szerződést, akkor is ha igényelni szeretném 5M Ft-ig az adó visszatérítést?
– Ha jól értem arra kell figyelnem, hogy a teljes kivitelezési költség 70%-ról, 27%-os ÁFA-s számla kell legyen?
– Ezek a számlák már nem kell, hogy a saját nevemre legyenek kiállítva? Mehet a generálkivitelező cég nevére?
Köszönettel,
Róbert

Kedves Róbert!
Ha Ön a teljes építkezésre generálkivitelezői szerződést köt, akkor a kivitelező Önnek 5% ÁFA tartalmú számlát fog kiállítani és emiatt nem fogja tudni bemutatni a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség 70%-áról a 27% ÁFA tartalommal, saját nevére kiállított számlákat. Így az ÁFA visszatérítésre nem lehet jogosult.

Üdv!
Ha magánszemélytől vettem a telket, és így nem kaptam számlát, akkor mi a helyzet? Így is visszaigényelhető az áfa?

Kedves Emőke!
Magánszemélytől történő telekvásárlás esetén adó-visszatérítési támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Üdvözlöm!
Amiatt érdeklődnék, hogy ha én vettem egy házat kivitelezőtől 10+10M Ft-os csok felhasználásával 2016-ban 27%-os áfás számlával. Ezt kaptam róla. Az áfát én igényelhetem vissza vagy a vállalkozó?
Köszönöm a válaszukat!
István

Kedves István!
Vásárlás esetén nincs a támogatott személynek nincs lehetősége adó-visszatérítési támogatás igénybevételére, így Ön ÁFA visszatérítésre jelen esetben sajnos nem lehet jogosult.

Tisztelt Hitelnet!

A 0%-os Áfa tartalmú számlák ügyében mi is utána érdeklődtünk a banknál és azt a tájékoztatást nyújtották, hogy az beleszámít a 70%-os számla bemutatási kötelezettségbe, mivel csak az 5%-os áfa tartalmú számla van kizárva. Természetesen mivel áfa fizetési kötelezettség nincs mögötte így pénz nem jár vissza utána, de a 70%-os számlabemutatási kötelezettségnek eleget teszünk vele.

Üdv!
Érdeklődnék, hogy az új szabályokat figyelembe véve az ÁFA visszaigénylésnél a 27% ÁFA tartalom mellett 0%-os tartalmú ÁFA is fedezheti a 70%-os bemutatási kötelezettséget?

Kedves Tamás!
Banki információink szerint fenti esetben a 0% ÁFA tartalmú számla sem fogadható el sajnos a 70%-os számlabemutatási kötelezettség teljesítése során.

Kedves Tamás!
Korábbi banki információnk pontosításra került, mely alapján a 27%-os és az általános forgalmi adó mentesen kiállított számla fogadható el a 70%-os számlabemutatási kötelezettség teljesítése során. Korábbi válaszunkkal szemben tehát a 0% ÁFA tartalmú számla is megfelelő!


47
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x