Tisztelt Hitelnet!

A férjem tulajdonában van egy ház 1/1 arányban. Jelzálog nincs rajta. Szeretném megvenni tőle a felét úgy, hogy arra kapjunk államilag támogatott lakásvásárlási hitelt.

Házastársak között ez lehetséges? Vagy a bank ezt így nem fogadja el?
Mik a feltételei és milyen díjakra kell számítanunk?

Van már egy közös lakáshitelünk. Adóstársat tudok bevonni, ha a saját jövedelmem nem elég. 200.000.- Ft a nettó jövedelmünk, ebből jelenleg 62 ezer megy törlesztésre.

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel.
Marianna

Kedves Marianna!

A tulajdonrész kivásárlásának ezt a formáját a pénzintézetek nem finanszírozzák, tehát erre a célra sajnos sem államilag támogatott, sem piaci kamatozású lakáshitel nem adható.

Pénzügyi partnereinknél a tulajdoni hányad megszerzésének a következő formái lehetnek:

1. A vevő már részben tulajdonosa az ingatlannak és a megvásárolni kívánt tulajdoni hányaddal a hitelfelvevő egyedül vagy a kötelezően bevonandó házastárssal vagy élettárssal együtt, az ingatlan kizárólagos tulajdonosává válik. Ezen hitelügylet célja a közös tulajdon megszüntetése, ezért az eladó - a korábbi tulajdonos - nem maradhat tulajdonosa az ingatlannak.

2. Csakis piaci kamatozású lakásvásárlási kölcsön nyújtható az olyan tulajdoni hányad megvásárlására, ahol a vevő már részben tulajdonosa az ingatlannak, de a megvásárolni kívánt tulajdoni hányaddal sem szerzi meg az 1/1 tulajdoni hányadot. A hitelnyújtás feltétele az ilyen ügyeletek esetén, hogy legalább egy korábbi tulajdonos összes tulajdoni hányada teljes mértékben kivásárlásra kerüljön.

A fentiektől eltérő, egyéb, tulajdoni hányad kivásárlási esetek nem finanszírozhatók.

Az adott formában - férj 1/1 tulajdoni hányad - csak szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele lenne megoldható, melyet Ön is igényelhet adósként. Férjének is szerepelnie kellene a hitelügyletben, mivel egyrészt ő lenne a fedezet tulajdonosa, másrészt mert minden jelzáloghitel ügyletbe kötelező a házastárs bevonása. A felvehető hitel összege az ingatlant forgalmi értékének maximum 80%-áig terjedhet, de ezt befolyásolja a háztartás jövedelmi helyzete (rendszeres bevételek és kiadások összege) is. Legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszony igazolása szükséges. A KHR negatív tartalmú információja kizáró ok.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleket forint alapon, piaci kamatozással nyújtják a pénzintézetek, maximum 25 éves futamidővel. Az aktuális törlesztő részleteket online Hitelkalkulátorunk segítségével ismerhetik meg. A banki költségekről, díjakról és az elérhető konstrukciókról Szakértőink díjmentes hitelajánlatot készítenek online ajánlatkérést követően!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Házastársammal 50-50% -ban vagyunk tulajdonosok az ingatlanban amiben élünk. Megromlott a kapcsolatunk és közös megegyezéssel arra jutottunk, hogy kifizetem az ő tulajdonrészét, lakáshitellel.
Mik a lehetőségeim jogilag, kell-e hozzá a válókereset, illetve ha igen, meg is kell várni a válást vagy előtte ez elindítható?
Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Enikő

Tisztelt Cím!
Szeretném a volt férjem tulajdonrészét kivásárolni jelenlegi ingatlanunkból, de a házat hitelre vettük, amit még jelenleg is törlesztünk. Láttam, hogy létezik hitel tulajdonrész kivásárlására is. Az lenne a kérdésem, hogy ha értékbecslővel felméretnénk a ház értékét, a már meglévő lakáshitel egészét én fizetném tovább, akkor mellé fel tudnék-e venni egy másik "tulajdonrész kivásárlásra" való kölcsönt, vagy mivel már eleve hitel van a házon, ez nem is lehetséges? Vagy a régi hitelt variálja át egy egészen új és egybevont hitellé ilyenkor a bank?
Előre is köszönöm válaszukat!
Szép napot kívánva: Emőke