Házastárs adóstársi kötelezettsége lakáshiteleknél

A párom vásárolt egy ingatlant a volt párjával aki azóta nem lakik itt én a felesége lettem de az adóstárs még az ex életára és 1/2 tulajdonos is kötelezhetnek engem arra hogy átvállaljam az adóstársi szerepet??? és tényleg fizetnem kell az exnek lakbért az ő tulajdonhányada használatáért de amúgy hivatalosan nem lakom itt??? kérem mielőbb válaszoljon köszönöm.
Kérdést feltette: Anikó

Kedves Anikó!

Mivel Önnek az ingatlanban nincsen tulajdonrésze, nem kötelezhető a hitelügyletbe való bevonásra. A vásárolt ingatlan 1/2 része (mivel a férje a házasságkötésük előtt szerezte az ingatlan tulajdoni hányadot) a párjának a különvagyonát képezi. Önt egyéb fizetési kötelezettség sem terheli csak azért, mert időközben a felesége lett. A férje vagyonjogi szempontból a saját különvagyonával valamint házastársi közös vagyonuk rá eső részével felel a tartozásért.

A férje és a férje volt élettársa megállapodhatnak, hogy a férje átvállalja a volt élettársra eső tartozást és ennek keretében a tartozásátvállalással egyidejűleg megszüntetik a közös tulajdont is, így férje az ingatlan kizárólagos tulajdonosává válik. A volt élettárs így kikerül az adóstársi kötelemből, viszont a bank valószínűleg bevonja Önt, mint feleséget adóstársként. A tartozásátvállaláshoz kell a bank hozzájárulása.

Férje volt párjának tulajdonrészét Ön is megvásárolhatja, s hitel felvétele esetén Ön is a kölcsön adósává válik. A tulajdonrész kivásárlására nyújtott lakáshitelekről Tanácsadóink készséggel adnak felvilágosítást. Ha szeretne tájékozódni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x