Tisztelt Hölgyem/Uram!

2,5 éve dolgozom Ausztriában. Magyarországon, Szombathelyen találtam egy számomra megfelelő lakást, amit szeretnék megvásárolni, mivel ha albérletet vennék ki, az nem az enyém, viszont ha lakást veszek, a hitel letelte után tudom, hogy az enyém lesz. Vendéglátásban dolgozom. Határozatlan idejű a szerződésem. A fizetésemet bankszámlára kapom. Az ingatlan egy teljesen felújított lakás, a megadott vételár 13.000.000 forint.

Szeretném megérdeklődni, milyen lehetőségeim vannak a fent említett ingatlan megvásárlásával kapcsolatban.
Igényelhető osztrák hitel kedvező törlesztő részlettel?

Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: Péter

Kedves Péter!

Irodánk osztrák hitelközvetítéssel nem foglalkozik, így ausztriai pénzintézetnél történő hitelfelvételben sajnos nem tudunk segíteni Önnek. Ellenben a hazai bankoknál elérhető lakásvásárlási hitelekről készséggel adunk felvilágosítást.

A magyarországi hitelintézetek külföldi munkaviszonyt is elfogadnak lakáshitel igénylésénél. A munkabér igazolására munkáltatói igazolást kell kitöltetni, mely német nyelven is rendelkezésre áll. Mellé csatolni kell a munkabért tartalmazó általában utolsó 3-6 havi bankszámlakivonatot. 2,5 éves külföldi munkaviszonya, határozatlan időre szóló munkaszerződése és bankszámlára érkező jövedelme alapján megfelel az ezzel kapcsolatban előírt feltételeknek.

Ami az ingatlanfedezettséget illeti, tudni kell, hogy a teljes vételárat nem lehet felvenni hitelként még magas igazolt jövedelem esetén sem. A vonatkozó jogszabály ugyanis a fedezetként felajánlott – adott esetben vásárolandó – ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig nyújt hitelt. A vételár fennmaradó részét önerőből kell fizetni. Amennyiben az nem áll rendelkezésre, akkor a 100%-ban hitelből történő lakásvásárlás kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával valósulhat meg. Plusz fedezetként bármely személy ingatlana bevonható, ha megfelel a feltételeknek.

A bankok államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitelt is nyújtanak használt lakás vásárlásához, de mivel a kamattámogatott kölcsönhöz OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) által kiadott igazolás szükséges a legalább 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonyról és ilyet az OEP külföldi munkaviszony esetén nem tud kiadni, Ön piaci kamatozású lakásvásárlási kölcsönt tudna igényelni. Ez jelenleg, az alacsony jegybanki alapkamat szintnek köszönhetően nem kedvezőtlenebb a támogatott hitelnél. Sőt, van olyan bankpartnerünk, amely alacsonyabb törlesztő részlettel kínálja ezt a hitelét.

E kedvező törlesztő részleteket online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerheti meg. Személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunkat online ajánlatérő adatlapunk kitöltésével igényelheti. Ha az osztrák bankoknál elérhető konstrukciókra is kíváncsi, akkor esetleg személyesen kellene érdeklődnie a kinti hitelintézeteknél.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm,
Érdeklődöm, hogy külföldi (ausztriai) jövedelemmel, határozatlan munkaszerződéssel, folyamatos több éves munkaviszonnyal, otthon nem vagyok Bar listás, teljesen tiszta, hogy tudnék új lakást vásárolni?
Mik a feltételei?
Üdvözlettel.
Csaba

Ausztriában ház vásárlás ára 140 ezer €. Saját részem 50 ezer euró. A megvételben szeretem tudni a feltételeket. Melyik hitel lenne a legjobb? Havi nettó 1.200 euró kinti jövedelem.

Információt szeretnék kérni az ügyben, hogy a fiam szeretne lakás vásárolni, de van egy gond, hogy Ő Ausztriában dolgozik.
Kérésem az lenne, hogy itt Magyarországon kaphat-e kölcsönt.
A fizetése ide jön magyar számlára forintban.
Tájékoztatást szeretnénk kérni, mert ha nem lehet, akkor más megoldást keresünk.
Tisztelettel: Éva

Jó napot kívánok!
Ausztriában dolgozok fél éve és azon gondolkozok, hogy Sopronon lenne érdemesebb lakást venni, mint Bécsben.
Kérdésem az lenne, hogyan lehetne ezt megoldani? Ausztriában lehetne venni lakáskölcsönt egy magyarországi házra, vagy lehetne Magyarországon kölcsönt felvenni egy osztrák fizetéssel? Mi lenne a jobbik és biztosabb megoldás?
Köszönettel, Rebeka