Üdvözletem!

Azt szeretném kérdezni, hogy valóban van-e olyan rendelet, amely szerint a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanra nem adható államilag támogatott lakásépítési hitel?

Illetve milyen hitelt tudnának ajánlani egy egyedülálló 29 éves, alkalmazottként dolgozó fiatalembernek, akinek a tulajdonában lévő, épülő társasházi lakás (az apa életfogytig tartó haszonélvezeti jogával terhelten) 2015.12.31-re lesz szerkezetkész (fűtés kész) állapotban. A teljes befejezéshez szüksége lenne még kb. 4 millió Ft-ra 5-10 év futamidőre. Nettó jövedelme 175 ezer Ft és egyéb hitele, levonása, nincs!

Köszönettel: László

Kedves László!

Kamattámogatott lakáshitel az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendelet, illetve a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló kormányrendelet alapján nyújtható. Az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendelet rögzíti, hogy a támogatott személynek vállalnia kell, hogy a kölcsön futamidejének első 5 évében tartó kamattámogatási időszak lejártáig a kamattámogatással érintett lakást haszonélvezet vagy használati jog nem terheli. Ennek értelmében fia lakásszerzéséhez valóban nem igényelhető ez a típusú államilag támogatott lakáshitel, ha a lakást az Ön haszonélvezeti joga terheli. Ahhoz, hogy ez a fajta kölcsön igényelhető legyen, töröltetni kellene az ingatlanról a haszonélvezeti jogot.

A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása esetében, melynél a kamattámogatás a futamidő első 20 évében érvényesíthető – a vonatkozó kormányrendelet alapján nincsen olyan feltétel, miszerint a célingatlant ne terhelhetné haszonélvezeti jog. Véleményünk szerint tehát ez a típusú kamattámogatott lakáshitel igényelhető lehet.

Illetve ezen túlmenően piaci kamatozású lakáshitel felvételre van lehetősége fiának. Jelenleg a piaci kamatozású lakáshitelek is hasonló kamatszint mellett érhetők el, mint a kamattámogatott kölcsönök. Amit tudni kell, hogy az államilag támogatott hitel esetében az 5 éves kamattámogatott időszak lejárata után szintén piaci kamatláb mellett folytatódik majd tovább a hiteltörlesztés, a majdani piaci kamatoknak megfelelően. A piaci kamatozású lakáshitelek esetében többféle kamatperiódus is választható, egészen a 3-6 havi kamatperiódustól a 10-15-20 éves kamatperiódusig. Ez azt jelenti, hogy adott kamatperióduson belül fix a kamat, tehát nem változik a havi törlesztő részlet összege. Így piaci kamatozású lakáshitel esetében hosszú távon kiszámítható hitelkonstrukció is választható. A hosszú távú kiszámíthatóság fejében azonban magasabb kamatot számítanak fel a bankok. A piaci kamatozású lakáshitelek – a támogatott hitelhez hasonlóan – 5 évig fix kamattal is igényelhetők.

Célszerű lenne kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s a további információk – például: jövedelmi adatok – ismeretében Szakértőink személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatot tudnak Önöknek készíteni, a legkedvezőbb hitelkonstrukciók ismertetésével.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Lakást vennénk úgy, hogy eladnánk a mostanit. Nevelőapukámnak haszonélvezete van az egész házon. Át szeretnénk vinni az újra, de vennénk föl 3 millió Ft lakásvásárlási hitelt. Kaphatunk így lakásvásárlási hitelt? Nevelő apukám természetesen engedi. Meg szerettük volna szüntetni a haszonélvezetet, de kiderült, hogy nem vérszerinti rokon, így 9% a ház árából a Navnak. Egy 10 milliós házról van szó. Ezért inkább vinnénk tovább, de az új 13 millió lenne. A vevők is beleegyeznének, ha pár hónapig haszonélvezettel vennék át a házat.
Kaphatunk hitelt így is?