Tisztelt Hitelnet!

Az lenne a kérdésem, hogy az egyébként rengeteg hírportálon, a kormány hivatalos oldalán (csalad.hu-n) és az Ön oldalukon is leírt "CSOK" mellé felvehető, állam által támogatott, legfeljebb 3%-os kamatozású kedvezményes hitelt fel tudom-e venni HASZNÁLT lakás vásárlására is?

Mert bár a híroldalak cikkei egyértelműen fogalmaznak, a szerintem! idevágó kormányrendelet (17/2016. (II. 10.)), 2019.VII.1-től hatályos állapota szerint a rendelet 14a. pontja is rendelkezik erről ( https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1600017.KOR&timeshift=20190701 ), ennek ellenére már a harmadik bank hajt el azzal, hogy nekik még nincs hivatalos álláspontjuk és nem is tudják, hogy a közelgő július 1. után mi lesz! Az ország legnagyobb bankjánál pedig azt mondta az ezzel foglalkozó banki ügyintéző, hogy lehet, hogy ez a kedvezményes hitel csak a Falusi CSOk mellé lesz igényelhető, nem tudja, hogy mi lesz.

Kicsit kétségbe estünk. Én értelmeztem félre a cikkeket, rossz trv-i rendelkezést néztem, vagy az Önök tudomása szerint is létezik ilyen hitel használt lakásra (ami nem preferált kistelepülés-en van) és valószínűsíthető, hogy július 1-től megjelenik majd a bankok "kínálatában" is?

Előre is köszönöm válaszukat!
Üdv.:
László

Kedves László!

Arról, hogy 2019. július elsejétől használt lakás vásárlásához is igényelhető lesz a kedvezményes kamatú, államilag támogatott CSOK hitel, korábbi cikkünkben mi is írtunk. A bejegyzést IDE kattintva tekintheti meg.

Az Ön által említett kormányrendelet július elsejétől hatályos változatának 51. §-a rendelkezik a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatásáról. Ennek értelmében a legalább két gyermekes CSOK-ot igénybe vevő személy a Magyarország területén lévő használt lakás vásárlásához felvett hitelintézeti kölcsön kamatainak megfizetéséhez a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatását igényelheti. Ez két gyermek után igényelt CSOK esetén maximum 10 millió, legalább három gyermek után maximum 15 millió forint hitelösszeget jelent.

Ez a fajta kamattámogatott hitel nemcsak a falusi CSOK keretében vásárolt használt lakás esetén lesz elérhető. A kölcsön akkor is igényelhető lesz, ha nem preferált településen vásárol használt lakóingatlant a támogatott személy. Továbbá a falusi CSOK keretében korszersűsítéshez és/vagy bővítéshez igényelt CSOK esetében is elérhető lesz a kamattámogatott hitel. Összege feleakkora lesz, mint vásárlásnál. Két gyermek estében tehát maximum 5 millió, legalább három gyermek esetében maximum 7,5 millió forint lesz elérhető.

A banki ügyintéző valószínűleg azért nem tudott még pontos tájékoztatást adni minderről, mert nem kapták még meg központjuktól az erre vonatkozó rendelkezéseket.

További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Szakértőink készséggel nyújtanak Önöknek további felvilágosítást a témában. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése