Használt lakás tulajdoni hányada után fizetendő illeték

A vőlegényem (nem vagyunk házasok) örökölt egy jelzáloghitellel terhelt lakást. Nekem rendelkezésemre áll akkora összeg, amivel ez a hitel kiváltható lenne, ez az összeg értékben a lakás 1/3-ad részének felel meg. Szeretném tőle a pénzemért az ági örökségének az 1/3-ad részét megvásárolni. Nekem ez első lakástulajdon lenne, 30 év alatti vagyok, az 1/3 rész 4-4,2 millió Ft. Ebben az esetben mekkora illetéket kell fizetnem? A vőlegényemnek is kell fizetni az eladás után?
Köszönöm válaszát.
Kérdést feltette: Heni

Kedves Heni!

Itv. 21. § (1) Lakástulajdon szerzése esetén a visszterhes vagyonátruházási illeték alapja – ha e törvény másképp nem rendelkezik – a lakástulajdon forgalmi értéke. Az illeték mértéke – lakásonként – 4 millió forintig 2%, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 4%. Lakás résztulajdonának szerzése esetén a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2%-os illeték, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 4% illetéket kell fizetni.

A fenti törvény értelmében tehát 4 milliós ingatlanértéket tekintve az alábbi módon kell számolni: mivel tulajdoni hányad szerzéséről van szó, ezért a 4 millió forint arányos részére 2%-os illetéket kell fizetni, vagyis 1.333.333.- Ft-ig 2% az illeték. Az afölötti részre, vagyis 2.666.667.- Ft érték után pedig 4% fizetendő. Mindez 133.334.- Ft összegű illetéket jelent.

Itv. 26. § (6) Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő, de legfeljebb 40 000 forint kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 8 millió forintot nem haladja meg. Ilyen forgalmi értékű lakás részarány tulajdonának megszerzése esetén a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű kedvezmény illeti meg.

A maximum 40.000.- Ft-os illetékkedvezmény tehát az Ön esetében csak akkor járna, ha az ingatlan forgalmi értéke nem haladná meg a 8.000.000,- Ft-ot, vagyis ha az egész ingatlan több mint 8.000.000,- Ft, akkor ez az illetékkedvezmény nem jár.

A vőlegényének az eladás után illetékfizetési kötelezettsége nincsen, adófizetési kötelezettsége azonban felmerülhet.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Élettársam halála miatt 10 évi pereskedés után a Bíróság 63%-ban nekem ítélte a közösen vásárolt ingatlan tulajdonjogát – mivel ennyi pénzzel járultam hozzá az ingatlan megvételéhez. 37%-ban élettársam lányai a tulajdonosok. Én ezt a 37% tulajdonjogot megvásároltam 6.771.000 Ft-ért. Mennyi illetéket kell fizetnem ez után? A teljes lakás megvételekor (1997) mi megfizettük az illetéket.
Tisztelettel Judit

Kedves Judit!
Illeték kérdésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal területileg illetékes Illetékfőosztálya tud Önnek tájékoztatást adni.

T. Cím!
Lakóházas belterületi ingatlan eseten 2.100.000 Ft eseten mennyi illetéket kell fizetnem?
Az ingatlan fele részben már a tulajdonomat képezi öröklés jogcímén. A másik fél részt vásárolom meg a tulajdonostársaimtól a fenti értékben.
Köszönettel: Erika

Kedves Erika!
Használt lakóingatlan vásárlása esetén az illeték mértéke 4%. Ez 2.100.000 Ft értékű tulajdoni hányad esetén 80.000 Ft illetékfizetési kötelezettséget jelent.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Nemrég örököltünk a nővéremmel édesapánk után egy 7M forintra felértékelt lakás 1/2 részét. A haszonélvezeti jogot szerző élettárs megvásárolná tőlünk az 1/2 részt 3M forintért.
Milyen adót vagy illetéket kell fizetnünk, vagy fizetni az élettársnak, ha létrejön az üzlet.
Tisztelettel: Attila

Kedves Attila!
A tulajdoni hányad eladása után fizetendő illeték mértékéről ingatlanjogi szakértő vagy a NAV Illetékfőosztálya tud felvilágosítást adni Önöknek.

Szüleim szeretnének segíteni abban, hogy használt lakást vásároljunk, ehhez pénzt kapnánk ajándékba.
Ez az ajándékozás adómentes-e? Illetve erről készítsünk-e közjegyző előtt hivatalos iratot?
Köszönettel: István

Kedves István!
Irodánk hiteltanácsadással foglalkozik, adózást érintő kérdésekben sajnos nem vagyunk illetékesek. Javasoljuk, hogy az adózással kapcsolatos kérdését adószakértőnek tegye fel! A használt lakásra felvehető lakáshitelekről azonban készséggel tájékoztatják Önt Hitelszakértőink, ha kitölti online ajánlatkérő adatlapunkat!

Tisztelt Válaszadó!
A közeljövőben lakást szándékozunk venni gyermekeink számára és nevére. A fiúnk egyetemista, a lányunk még kiskorú. A jelenlegi házunkban 2x 1/10 tulajdonhányad van a nevükön. Jól tudom-e, hogy ha az új lakást 50-50%-ban fogják tulajdonjogilag birtokolni, első lakáshoz jutónak minősülnek? Az illeték fizetésénél a kiskorú gyermekünkre is ugyanaz a szabály/kedvezmény vonatkozik, mint a nagykorúra, 4%-os illeték és egy éves részletfizetési lehetőség vagy valami más?
Köszönöm válaszát!
Marianna

8 millió forintért vásárolunk lakást az élettársammal, fele fele arányban. Elmúltunk már 35 évesek mindketten.
Mennyi illetéket kell akkor pontosan fizetnünk?

Tisztelt Hitelnet! 2008. augusztus 12. napján a volt feleségemmel ingatlant vettünk 1/2-1/2 arányban, amely összege 10.800.000 Ft volt! Szeretném megtudni, hogy ez alapján mennyi illetéket kellett volna fizetni a 2008-2009-es törvény alapján? Két-három hónapja kijött a NAV-tól, hogy 244.000 Ft és 31.035 Ft kamat illeték tartozásom van! A volt feleségem 2009.08.01.-én elhagyott, elköltözött. A volt feleségem azt állítja, hogy az ő ráeső részét elengedték az egészet!! Ebben az összegben, amit a NAV küldött, ez valós-e, és benne van-e az, ami kedvezmény jár, mivel 2008-ban még egyikünk sem töltötte be a 35.életévünket és mind a ketten első lakástulajdonosok voltunk! Válaszát előre… Továbbiak »

2008 októberében vettem a férjemmel 1/2-1/2 arányban egy használt lakást 6.800.000.- Ft-ért. Első tulajdonú lakás és akkor én 33 éves, a feleségem 28 évesek voltunk!
Kérdésem, hogy mennyi illetéket kellett volna a 2009-es törvény alapján fizetnünk?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Barbara


16
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x