Tisztelt Hitelnet!

István vagyok, 35 éves alkalmazott, 135 ezer forintos nettó keresettel. Lakáslízing lehetőségén gondolkodom, de nem teljesen tiszta számomra ez a forma.

Ennél is szükség van valamennyi beugróra, vagy enélkül is működik a dolog?
Hét hónapja dolgozom az új munkahelyemen, ez elegendő időnek számít?

Használt lakást szeretnék vásárolni, körülbelül 8 millió forint értékben. A munkaviszonyon kívül mi szükséges még ahhoz, hogy lízinget vehessek igénybe?
Csak a teljes ár kifizetése után leszek én a tulajdonos, vagy esetleg már egy bizonyos százalék kifizetésekor?

Köszönöm a tájékoztatást.
István

Kedves István!

Nemcsak a lakáshitelek, hanem a lakáslízing maximális finanszírozási arányát is jogszabály határozza meg. Ez a jogszabályi korlát, attól függően, hogy forint vagy euró alapú lakáslízingről van szó, 80 illetve 60%. Forint alapú lakáslízing esetén tehát a vásárolni kívánt használt lakás forgalmi értékének legfeljebb 80%-a finanszírozható, euró alapon pedig a 60%-a.

8 millió forint értékű használt lakásra tehát fentiek szerint legfeljebb 6,4 millió forint vehető fel, amihez minimum 1,6 millió forint saját erőt kell biztosítani. Ez a 80%-os finanszírozási arány azonban nem automatikus, a hitelbírálat eredménye alapján az elvárt önerő mértéke ennél magasabb is lehet. Azt, hogy a 8 milliós lakáslízinghez mennyit önerőt kell felmutatni, további információk ismeretében tudjuk megmondani Önnek. Készpénz hiányában plusz ingatlanfedezet bevonása jelenthet megoldást.

A jelenlegi munkahelyén eltöltött 7 hónap elegendő az igényléshez. Alapelvárás, hogy az igénylőnek legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonya legyen a jelenlegi munkahelyén. További feltételként írják elő a bankok, hogy a lízingbevevő adatai nem szerepelhetnek negatív tartalommal a BAR listán. Életkorát és jövedelmét tekintve megfelel a feltételeknek.

Lakáslízingnél a lízingbevevő csak az utolsó lízingdíj megfizetése után válik a lakás tulajdonosává. Tulajdonjogát a hitelintézet a futamidő végéig, illetve az esetleges előtörlesztésig fenntartja. Gyakorlati szempontból azonban ugyanazok a jogok illetik meg a lízingbevevőt, mint lakáshitelnél: például a lízingelt lakás bérbe adható, eladható, stb.

Szakértőink készséggel elkészítik az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő hitel ajánlatot használt lakásra vonatkozóan, illetve igény esetén készséggel tájékoztatják a lakáshitel lehetőségekről is! Díjmentes lízingajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék megvásárolni egy családi házat. Az eladónak már fizettem 4 millió Ft-ot. Tartozok neki még 12,5 millió Ft-tal, amit a lakásom eladásából szerettem volna kifizetni. Sajnos ezidáig nem tudtam eladni. Van egy 4 milliós áthidaló hitelem és azt szeretném kérdezni, hogy tudnám-e kérni a lízinget? Nettó jövedelmünk 210 ezer Ft.

Tisztelt Hitelnet!
Igénybe vehetem-e a lakáslízinget, ha 25%-ban tulajdonos vagyok édesanyám házában?