Tisztelt Szakértő!

Párommal a közeljövőben szeretnénk Pest megyében, megyei jogú városban használt lakóingatlant (ikerház egyik fele) vásárolni önerő nélkül, de plusz ingatlan fedezet bevonásával. Ez utóbbi ingatlan ajándékozási szerződés által az én tulajdonomba került, édesanyám haszonélvezőként szerepel a szerződésben. A megvásárolni kívánt lakóingatlan irányára 14 millió forint körül van. A párommal mindketten aktív keresők vagyunk (közalkalmazottak), 35 év alattiak.

A kérdésem a következő lenne: jelen felállásban igényelhetünk-e államilag támogatott lakáshitelt a meglévő, fedezetként bevonható ingatlan segítségével, önerő nélkül?

Segítségüket köszönöm!
Tisztelettel.
Krisztina

Kedves Krisztina!

A használt lakás vásárlásához igényelhető államilag támogatott lakáshitelnek kormányrendeletben rögzített feltételei vannak. Az nem előírás, hogy az igénylőknek nem lehet meglévő lakástulajdonuk, ezért nem lenne gond, hogy Önnek van már egy ajándékozás útján, haszonélvezeti joggal terhelten tulajdonba került lakása. Ez plusz fedezetként bevonható a hitelügyletbe akkor, ha édesanyja is hozzájárul a jelzálogbejegyzéshez és részt vesz a hitelügyletben. A lakás - értékét tekintve - szintén megfelel a jogszabályban előírtaknak, vagyis a vételár nem haladja meg a 20 millió forintot. Ami viszont problémát jelent, a felvenni kívánt hitelösszeg. Az államilag támogatott lakáshitel összege - használt lakás esetén - nem lehet több 10 millió forintnál.

Megoldást tehát a piaci kamatozású lakásvásárlási hitel igénylése jelenthet, melynél nincsen ilyen, hitelösszegre vonatkozó korlátozás. Piaci hitelnél a két ingatlan együttes bevonásával - a plusz fedezet értékétől függően - elérhető lehet a teljes vételár, vagyis a 14 millió forint.

Ami jelenleg még a piaci kamatozású lakáshitel mellett szól az államilag támogatott konstrukcióval szemben, az a támogatott kamatlábnál alacsonyabb kamatszint. A piaci lakáshitelek tehát alacsonyabb törlesztő részlettel érhetők el jelen pillanatban, mint a kamattámogatott termékek. Ennek oka, hogy támogatott hitelnél a kormányrendelet meghatároz egy minimum kamatszintet, ami 6%. Ezt akkor is meg kell fizetni, ha egyébként az ügyleti kamat kevesebbre jönne ki. Ellenben piaci hitelnél nem került meghatározásra minimális kamatszint, így e hitelek alapját képező BUBOR jelenlegi alacsony mértékének köszönhetően a piaci kölcsön kamata kedvezőbb.

Államilag támogatott hitelnél a kamattámogatás a futamidő első 5 évében biztosított, azután ez a konstrukció is piaci kamatozásúvá válik. A piaci hitelek báziskamatát jelentő BUBOR 3, 6 illetve 12 havonta változhat, s a törlesztő részlet is ennek megfelelően módosul. A piaci hitelek kamata a jelenleginél sokkal alacsonyabb szinte már nem süllyedhet, ugyanakkor a gazdasági események hatására a kamat mértéke növekedhet is.

A piaci és kamattámogatott lakáshitelek aktuális törlesztő részletét Ön is összehasonlíthatja lakáshitel kalkulátorunk segítségével.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése