Tisztelt szakértő!

Arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen támogatást vehetnénk fel a párommal használt lakás vásárlására? Párom 3 hónapja folyamatosan dolgozik, igaz még diákként alkalmazzák, de november 1.-től már rendes dolgozóként. Egy gyerek is útban van. Viszont lenne használt lakásra vásárlási lehetőség 500.000 Ft alatt?

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen támogatást tudna ajánlani, illetve a félszocpol járna-e erre az esetre, ha bevezetnék újra.

Segítségét előre is köszönöm!
Gábor

Kedves Gábor!

Használt lakás vásárlásához egy összegű, vissza nem térítendő támogatás jelenleg nem vehető igénybe. A félszocpol, illetve a fiatalok otthonteremtési támogatása (FOT) 2009. július 1. óta nem igényelhető, jóllehet korábban ez az állam által biztosított támogatási forma nagy segítséget jelentett a használt lakást vásárlók számára a hitelfelvételhez szükséges önerő megteremtésében.

A félszocpol újbóli bevezetésének lehetősége ugyan felmerült ez év tavaszán, de az elképzelés akkor csak a törvénytervezetig jutott, elfogadásra egyelőre nem került. Így továbbra sem elérhető a támogatás. Arról, hogy sor kerül-e az újbóli bevezetésre, pillanatnyilag nincs információnk.

Használt lakás vásárlásához jelenleg kamattámogatás vehető igénybe, melyekről tájékozódhat oldalunkon is. Ez azt jelenti, hogy a piaci kamatozású lakáshitelek mellett olyan konstrukció is elérhető, melynél az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez biztosít kamattámogatást. A kedvezmény tehát nem egy összegű támogatás formájában jelentkezik. A kamattámogatás a futamidő első 5 évében biztosított, s ezáltal ebben az időszakban a piaci törlesztő részlethez képest alacsonyabb havi törlesztést kell fizetni. A kamattámogatás mértéke független az eltartott gyermekek számától.

Az államilag támogatott lakáshitelnek jogszabályi feltételei vannak. Egyik ilyen követelmény, hogy a lakásvásárló - élettársak, házastársak esetén legalább az egyik fél - minimum féléves folyamatos, bejelentett munkaviszonnyal rendelkezzen. Mivel a párját csak november 1-től fogják alkalmazni, ezért ő nem felel meg ennek a feltételnek, de ha Ön igen, akkor teljesül ez a feltétel.

A másik lényeges pont az ingatlanfedezet. Fedezetként elfogadható a megvásárolni kívánt lakás, de csak abban az esetben, ha értéke eléri legalább a 4,5-5 millió forintot. Alacsonyabb értékű lakásokra nem vehető fel banki hitel.

Amennyiben az Önök által megvásárolni kívánt lakás vételára valóban 500.000 Ft, akkor ehhez az összeghez fedezet nélküli személyi kölcsön formájában juthatnak hozzá. Ehhez legalább féléves folyamatos munkaviszony szükséges. A nettó jövedelemnek körülbelül az 5-6-szorosa vehető fel ebben az esetben.

Ha fenti feltételeknek Ön megfelel, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat. Személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunkból tájékozódhat a konkrét hitelkonstrukciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése