Tisztelt Szakértő!

2013 áprilisában 1 elő-adásvételi szerződést írtunk alá egy használt ház és egy építési telek megvásárlására. (A telekre nincs szükségünk, de az eladó azt mondta, hogy csak együtt a kettőt hajlandó eladni.) A ház ára 7.000.000,-, a teleké 3.000.000,-Ft.

Az elmúlt fél év alatt kiderült, hogy a férjem régebbi munkahelye, egy saját Bt. becsődölt, majdnem 1,5M Ft tartozása van a cégnek a NAV-nál. A spórolt pénzünket ráköltöttük a megvásárolni kívánt házra, augusztusban be is költöztünk. Azt nem tudjuk, miből fizetjük ki a Bt. tartozását, és a hitelhez a saját erő sem gyűlik.

Kérdéseim:
1. Mivel egy szerződés van, de két külön ingatlan, így ugye nem vehető fel egy hitel? Ha két különböző hitel kell, akkor a házra lehet felvenni lakáshitelt, de mi van a telekkel? (Egyáltalán kötelezhetnek minket a telek megvásárlásra, ha csak a házra van szükségünk?)
2. Ha a Bt. tartozását nem sikerül kifizetni, a férjem mint beltag felel a saját vagyonával, kikerülhető-e, hogy a ház az ő tulajdonrésze is legyen? A hitelhez valószínű az én bérem egyedül kevés, ha ő is adós, akkor kötelező-e tulajdont is szereznie?
3. Van két kiskorú gyermekünk, lehetséges az, hogy én és a férjem vagyunk a hitelkötelékben, de ők lesznek a ház tulajdonosai?

Most, első körben ezek a gondolatok foglalkoztatnak.
Várom szíves válaszukat.
Tisztelettel:
Gabriella

Kedves Gabriella!

1. A jelenlegi törvényi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan teljes vételárát hitelből finanszírozza a vevő. Az előírásból fakadóan minimum 20%, de gyakorlati tapasztalatok alapján ennél nagyobb mértékű saját erőre van szükség a lakáshitel felvételéhez. Ha az építési telek külön helyrajzi számon van és 3 millió forint értékű, akkor azt fedezetként a bankok nem tudják elfogadni, mert értéke nem éri el az elvárt minimális ingatlanértéket, ami általában 4,5-5 millió forint. (Az eladó döntése, hogy a házat és a telket csak együtt vagy esetleg – amennyiben lehetséges – külön is értékesíti.)

2. Az adósnak nem kötelező tulajdont szereznie a hitelcél szerinti ingatlanban, ám a NAV felé fennálló köztartozás kizáró ok hitelfelvételnél.

3. Kiskorú gyermekek nevére történő lakásvásárlás esetén a hitelfelvételhez az illetékes gyámhatóság hozzájárulása szükséges, amit általában meg szoktak adni. A lakásvásárlás előtt célszerű egyeztetni a gyámhivatallal.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése