Szép napot!

Osztatlan közös tulajdonban lévő ház tulajdoni hányadának megvásárlása használati megosztás nélkül. Hitelcél: lakás- illetve ingatlanvásárlás.
Egy osztatlan közös tulajdonban lévő budai ingatlan 1/4 tulajdoni hányadát szeretném megvásárolni. Jelenleg már van benne 1/4 tulajdoni hányadom, ezért nem kell beszereznem a tulajdonostársaktól az elővásárlási jogról való lemondó nyilatkozatot. Az ingatlan földhivatali nyilvántartás szerinti megnevezése "34;lakóház, udvar". Az ingatlanra nincs és nem is lesz ügyvéd által ellenjegyzett használati megosztás.

Piaci kamatozású jelzálog alapú lakás- illetve ingatlanhitelt kívánok felvenni. A hitel fedezeteként egy budai építési telket kívánok bevonni, ami 1/1 az én tulajdonomban van, önállóan forgalomképes és a megvásárolandó ingatlan értékétől illetve értékelhetőségétől függetlenül teljes mértékben fedezetet nyújt a felvenni szándékozott lakáshitelre.

Önök szerint ehhez az ügylethez milyen jelzálog alapú, lakáscélú hitelt tudok felvenni és ezt hány havi BUBOR + kamatfelár mellett tudom megtenni?

Válaszukat várva.
Üdvözlettel.
Zsolt

Kedves Zsolt!

Fenti ügyletről bankpartnereink véleménye a következő: az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan ugyan nem lenne hitelfedezet, ennek ellenére jogilag rendben kell lennie, így lakáscélú hitel igénylése esetén elképzelhető, hogy hitelbírálat során a bankjogász feltételként előírná a Használati megosztás meglétét. Ez hitelbírálat során derül ki. A hitelügylet tehát elindítható a Használati megállapodás nélkül is, s amennyiben ezt mégis kérik, akkor még mindig eldöntheti, hogy megcsináltatja vagy a lakáscélú kölcsön helyett szabad felhasználású hitelből finanszírozza a tulajdoni hányad vételárát.

A másik lehetőség az, hogy eleve szabad felhasználású jelzáloghitelt igényel az építési telek fedezettel. Ez esetben még adásvételi szerződésre sincs szükség. A kölcsönt a hitelnyújtó Önnek folyósítja, melyből saját maga egyenlítheti ki a vételárat. Lakáscélú hitel felvétele esetén a bankok a vételárat az eladó adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára utalják.

A legkedvezőbb lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghiteleket online Hitelkalkulátorunk segítségével hasonlíthatja össze előzetesen. Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott hitelajánlatot is a további részletek (például: ingatlanfedezet (építési telek) értéke, igénylők igazolt nettó jövedelme, stb.) ismeretében. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Díjmentes jelzáloghitel ajánlatunkból megismerheti a lakáscélú és szabad felhasználású hitelkonstrukciókat egyaránt, továbbá tájékozódhat a hitelfelvétel járulékos költségeiről! Amennyiben talál olyan konstrukciót, mely elnyeri tetszését, díjmentes vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
A helyzetünk:
2 család (4 felnőtt) vásárolna használt családi házat első körben osztatlan közös tulajdonba személyenként 1/4-es tulajdonaránnyal. (Később társasházzá alakítjuk.) Mindkét család hitelt is igénybe venne, a hitel fedezete mindkét család esetében nem az újonnan vásárolt, nem a hitelcél, hanem 1-1 másik ingatlan lenne.
Nem akarunk adóstársak lenni.
Van lehetőség arra, hogy ugyanarra a hitelcélra vehessen fel a 2 család 1-1 külön lakáshitelt egyidőben egy ingatlan adásvételi szerződésbe foglalva?
Akár fogyasztóbarát lakáshitelt is? Akár különböző bankoktól?
Vagy milyen más megoldás van erre?
Ezek volnának a kérdéseink.
Kérem, ha lehet mielőbb válaszoljanak, mert ez a probléma hidegzuhanyként ért minket az előszerződés aláírása előtt 2 nappal, mert eddig senki sem említette, hogy ebből gond lehet hitelfelvételkor…
Válaszukat előre is köszönjük!

Tisztelt Szakértő!
Egy kétlakásos társasház egyik lakásának önállóan forgalomképes részére (tehát az egész ház természetben három lakás) szeretnék lakáshitelt felvenni. A lakásrész természetben egy teljesen leválasztott lakrész, saját közműórákkal, bejárattal, gépkocsi-beállóval, de a tulajdoni lapon egy lakás 72/144-ed része, önállóan forgalomképes. A három lakás rendelkezik ügyvéd által ellenjegyzett használati megosztással.
Van olyan bank, ami ilyen lakásrésze ad lakáshitelt? Szükséges-e a tulajdoni lap másik 72/144 rész tulajdonosát bevonni a hitelbe?
Válaszát köszönöm:
Dániel

Jó napot!.
Az lenne a kérdésem, van-e olyan lehetőség jelzáloghitelre, ahol nem szükséges a megállapodás? Sajnos a tulajdonosok nem hajlandóak aláírni, ezért kérem a tanácsukat.
Köszönettel.

Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szeretném eladni a sorházamat, amely osztatlan közös területen van. Ebben a tömbben 39 család lakik. A megosztási szerződést 2 család nem írta alá.
Milyen más lehetőség van, (társasházzá többen nem akarnak alakulni), hogy a vevőnk hitelt tudjon felvenni a mi lakásunkra? Egy helyrajzi számon van a 39 lakás, de mindenkinek az utcáról nyílik az ajtaja, mivel sorház, tehát mindenkinek más a házszáma is.
Válaszát előre is köszönöm: Erika

Sorházi ingatlan vásárlása előtt állok, amik részben jelzáloghitelből tervezek finanszírozni. A megvásárolni szándékolt ingatlan osztatlan közös tulajdon része. 120 lakás tartozik egyetlen helyrajzi szám alá, az ingatlanok ráadásul 3 különböző utcában találhatóak. A bank kéri a használati megosztási szerződést, ami sajnos azért nincs, mert ilyen létszámnál senki nem vállalta be a tulajdonosok közül ennek megszervezését. Hasonló ok miatt nem jött létre a társasházzá alakulás sem. Ez teljesen kizárja a jelzáloghiteles vevőket vagy van valami megoldás? Készpénzes vevő esetén is szükséges a 119 tulajdonostól kérni az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot?
Köszönettel!