Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődöm a következők iránt:
Lakást szeretnék vásárolni (használt) lakáshitelből, önrésszel. Az Erste és a K&H Bankok sajnos csak 70 éves korig finanszíroznak és csak 20% lehet a jövedelem terhelhetősége. Pénteken a Raiffeisen Bankban azt a tájékoztatást kaptam, hogy náluk is 70 éves korig lehet felvenni (futamidő miatt, 58 éves vagyok, hosszabbat szerettem volna), viszont a jövedelem az 50%-áig terhelhető a hiteltörlesztő részlettel, vagyis a jelenlegi 194.780 forinthoz képest elviekben így 97.000 forintos törlesztőt tudnék vállalni, ami a mai lakásárak mellett nekem fontos lenne.

Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, valóban így van-e és van-e még olyan bank, amely az 50%-os terhelhetőséget megengedni (ez a maximum, amit az MNB engedélyez).

Köszönöm.
Ibolya

Kedves Ibolya!

Az Erste Banknál az igénylő valóban nem lehet 70 évnél idősebb a kölcsön lejáratakor, ellenben a K&H Banknál futamidőben el lehet menni az adós 75 éves koráig is, vagyis további adóstárs bevonására csak akkor van szükség, ha a jövedelmével bevont adós életkora a kölcsön lejáratakor eléri vagy meghaladja a 75. életévet. Ha Ön betöltötte az 58. életévét, akkor az Erste Banknál 11, míg a K&H Banknál 16 éves futamidőre kaphat kölcsönt.

Ami a jövedelem terhelhetőségét illeti, MNB írja elő a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) használatát, mely alapján 400.000 Ft vagy az alatti nettó jövedelem esetén az igénylő összes havi törlesztése (meglévő és felvenni kívánt) nem haladhatja meg jövedelmének 50%-át, míg 400.000 Ft feletti nettó jövedelem esetén 60%-át. Ez alapján végzik a jövedelemvizsgálatot az említett bankok is, vagyis nem csak 20% a jövedelem terhelhetősége.

A szóban forgó pénzintézeteken kívül több bank is ez alapján számol hitelbírálat során, az ingatlan terhelhetősége és az adós lejáratkori életkora szempontjából azonban lehetnek különbségek.

Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és az ügylet további részleteinek ismeretében Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást az elérhető lakásvásárlási hitelekről! Irodáikban a teljes körű hitelügyintézést is díjmentesen vállaljuk! Irodáink elérhetőségét IDE kattintva tekintheti meg!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Azt szeretném tudni, hogy a K&H Banknál maximum hány adós-adóstárs lehet egy lakásvásárlási hitelnél?
Köszönöm.