Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr!

Egyedülálló 1 gyermekes anyuka vagyok, óvodapedagógusként dolgozom, de nem közalkalmazott (egyházi fenntartású óvoda). Havi bruttó keresetem 160.000 Ft.(nettó 121.000 Ft). Használt lakást szeretnék vásárolni, melynek értéke 4.500.000 Ft.

Kérdésem a következő lenne: mivel úgy tudom, szocpolt nem tudok 2014. évben igényelni használt lakásra, kb. hány % önerőre lehet szükségem, ha lakáscélú hitelt vennék fel a fent említett ingatlan esetében, illetve a munkabérem összegének tekintetében?

Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Judit

Kedves Judit!

Használt lakóház vásárlásához valóban nem igényelhető szocpol 2014-ben sem, így ez esetben egy összegű, vissza nem térítendő támogatás önerőként történő felhasználására nincsen lehetőség.

Az önerő kérdése összetett dolog. Számos tényező szerepet játszik a maximálisan felvehető hitelösszeg megállapításában, s így a minimálisan szükséges önerő kiszámításában. Meghatározó az, hogy helyileg hol található a megvásárolni kívánt ház. Egy kisebb településen lévő ingatlan esetében ugyanis a finanszírozás mértéke is alacsonyabb, mint egy nagyobb város, esetleg megyeszékhely esetén. Ugyancsak lényeges az ingatlan állapota (például: felújított vagy felújításra szoruló). A banki értékbecslő megállapítja az ingatlan aktuális piaci és úgynevezett hitelbiztosítéki értékét is, mely a hitelösszeg meghatározásakor alapul szolgál.

Másik oldalról a bankok számításba veszik az igénylő igazolt nettó jövedelmét és a háztartás rendszeres kiadásait. A kiadási oldalon kalkulálnak a lakásvásárló esetlegesen fennálló egyéb hiteltörlesztésével és figyelembe veszik az eltartottak számát.

Végezetül nem hagyható figyelmen kívül a vonatkozó kormányrendelet azon pontja, mely a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig engedélyezi a hitelfelvételt. Ám a pénzintézetek gyakorlatát tekintve a finanszírozási arány nem éri el általában ezt a 80%-ot.

Fenti információk birtokában határozható meg tehát a maximálisan nyújtható kölcsön összege, ami általában a forgalmi érték 50-70% között szokott lenni. Ezért arra kérjük, hogy az előzetes kalkuláció elvégzéséhez szükséges adatokat küldje el online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével. Ez alapján konkrétabb tájékoztatást tudnak adni Önnek Szakértőink arról, hogy minimum hány százalék önerővel vásárolhat lakást egyedülállóként.

Személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatunk tartalmazza a legkedvezőbb forint alapú lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletét, a THM mértékét és a díjkedvezmények figyelembevételével számított járulékos költségeket is!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Egyedülálló 35 éves nő vagyok, van egy 9 éves fiam és szeretnék venni egy házat, mert most albérletben lakunk.