Jelzáloghitel igénylése előtt nemcsak az aktuális hitelkamatok, törlesztő részletek, a teljes hiteldíj mutató (THM) mértéke és a járulékos költségek összege lehet kérdés, hanem fontos szerepe van egy-egy futamidejének is. A futamidő hossza ugyanis nagyban befolyásolja a havi törlesztés összegét. Az alábbiakban összefoglaljuk a hitelek futamidejével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Jelzáloghitelek esetén – hiteltípustól függően - a pénzintézetek meghatározzák az a futamidőt, melyre egy-egy kölcsön maximálisan felvehető. Ezen belül az ügyfelek tetszés szerint választhatják ki a számukra megfelelő hosszúságú kölcsönt, figyelembe kell azonban venni, hogy a hiteligénylő életkora az adott bank által meghatározott életkorhatároknak is megfeleljen.

Szabad felhasználásra felvehető kölcsönök futamideje egy évtől legalább húsz évig terjedhet, de van olyan pénzintézet is, ahol akár 25-30 esztendőre is kérhető ez a típusú kölcsön. Lakáshitelek futamideje ennél hosszabb is lehet. A maximális futamidőt ez esetben a 35 év jelenti.

Jelzáloghitelek – függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy szabad felhasználású hitelről van szó – minden pénzintézetnél jellemzően 18 éves kortól igényelhetők. Létezik azonban olyan bank is, amely 21 évben határozza meg a hiteligénylők minimális életkorát. A maximális életkort tekintve szélesebb a skála. A legtöbb pénzintézet azt írja elő, hogy a hitel lejáratakor az adós életkora nem haladhatja meg a 70. életévet, de találkozhatunk olyan bankkal is, ahol ez 65 illetőleg 75 évben van meghatározva.

A hitelben szereplő személyek közül minden esetben annak a személynek illetve azoknak a személyeknek az életkorát kell figyelembe venni, akinek. illetve akiknek a jövedelmével is számol a bank a hitelbírálat során.

Minél hosszabb futamidőt választ az ügyfél, annál alacsonyabb havi törlesztő részletet érhet el, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy minél hosszabb a futamidő, annál többet fizetünk vissza összességében.

Az optimális futamidő kiválasztásánál érdemes összehasonlítani egy-egy kölcsönösszeg törlesztő részletét több futamidőre is, s ha nincs jelentős különbség a törlesztések között, akkor célszerű a rövidebb futamidőt választani.
A különböző futamidőkre vonatkozó törlesztő részlet összege kiszámolható, és könnyen összehasonlítható Hitelkalkulátorunk segítségével, így Ön egyszerűen tájékozódhat a konkrét kölcsönösszegekre vonatkozó fizetés kötelezettségekről.

Ha nem szeretne számolgatni, akkor megteszik ezt Ön helyett Hiteltanácsadóink. Nem kell mást tennie, mint elküldeni ajánlatkérését, s Tanácsadóink e-mailben juttatják el Önnek az igényeinek megfelelő törlesztő részleteket a kívánt futamidőkre.

A jelzáloghitelek futamidejével kapcsolatos további kérdésekkel Hitelszakértőnkhöz is fordulhat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése