Tisztelt Szakértő!

Fiatal pár vagyunk gyermekkel, de önerő nélkül. Jelenleg tartunk ott, hogy saját otthon kellene. Most kezdenénk 3 lakáskasszát 20.000 Forinttal rakni, de még mielőtt belekezdenénk, szeretnénk egy kicsit informálódni a lehetőségeinkről. Milyen kiskapu, vagy lehetőség lenne önerő nélkül forint alapú hitellel használt ingatlan vásárlására?

Ahogy a neten bogarásztam, nem láttam rá lehetőséget, ezért is kerestem most fel önöket. Jövedelem havi 230-250 ezer között alakul, és a továbbiakban további javulás várható ez ügyben. Párom jelenleg otthon van 3 hónapos gyermekünkkel, neki havi viszonylatban 110.000 Forint érkezik a számlájára. Társ ingatlan fedezetnek nem megoldható. Más alternatívára van lehetőség? Ha igen, akkor milyen konstrukcióval? 15 év a maximum futamidő amit be szeretnénk vállalni.

Várjuk válaszukat!:)
Köszönjük.
László

Kedves László!

A pénzügyi válság óta a lakáshitelek finanszírozási arányára vonatkozó törvényi szabályozás szigorúbb lett. A jogszabály a fedezetül szolgáló ingatlan aktuális piaci értékének 80%-ban maximálja az adható hitelösszeget. A bankok keze tehát jogilag meg van kötve, e jogszabály figyelembevételével helyezhetnek ki hitelt lakásvásárlásra. Ebből következően önerőre mindenképpen szükség van lakásvásárlás során. Készpénz hiányában a kiegészítő ingatlan jelenthet megoldást, de mint ahogy írta is, ez nem megoldható.

A lakáskasszában gyűlő megtakarítást önerőként a bankok sajnos nem tudják figyelembe venni. A lakáskasszából származó megtakarítás állami támogatással növelt összege csak a szerződéses időszak lejáratát követően fogadható el saját erőként.

Használt lakóingatlan megszerzéséhez egy összegű, vissza nem térítendő állami támogatás nem vehető igénybe, tehát az eltartott gyermekek után igényelhető szocpol ez esetben nem jelent segítséget.

Használt lakás vásárlása esetén az önerő nélküli lakáshoz jutás általunk ismert egyetlen egyéb módja az lehet, ha olyan lakást találnak, melyet tulajdonosa a valós piaci ár alatt kíván értékesíteni vagy melyet hitel nemfizetés miatt elárvereznek a zálogszerződésben megállapított minimális hitelbiztosítéki értéken, ami – az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően – a forgalmi értéknél akár 20-25 százalékkal alacsonyabb összeg is lehet. Ha ilyen ingatlant találnak és az előzetes hitelbírálat alapján felvehető hitelösszeg fedezi a vételárat, akkor megvalósulhat a lakásvásárlás. Ehhez forint alapú, piaci kamatozású és államilag támogatott lakáshitel egyaránt igényelhető. Ezekről honlapunkon részletes leírás olvasható. A kívánt 15 éves futamidő esetén fizetendő törlesztő részlet kiszámításában lakáshitel kalkulátorunk lehet segítségére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

16 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha más banktól szeretnék felvenni lakásvásárlásra hitelt, de más banknál van folyószámlám vezetve, kaphatok hitelt vagy mit kell tennem?

A ház amit meg szeretnénk venni 8 millió forint. A férjem állandó munkahellyel rendelkezik, kb. 120 ezer forint keresettel. A kérdésem, ha megvan a 20% önerő, akkor a bank mennyi hitelt tud még adni, hogy meg tudjuk venni? Mennyire számít a kereset, vagy is ilyen kereset mellet megkapnánk a 8 milliót vagy is mennyire számíthatunk?
Válaszát köszönöm.

Ha a bank a megvásárolandó házra jelzáloghitelt vagyis 80 százalékát tudná adni, van rá lehetőség, hogy a 20 százaték önerőt hitelként vegyük fel? Így két hitelt tudnánk fizetni!

A megvásárolandó ház amit szeretnénk megvenni 8 millió forint. Nincs önerőnk, a férjem állandó bejelentett munkahellyel rendelkezik. Édesanyám el akarja adni a Pesten lévő házát aminek értéke 8-9 millió forint, de ezen a házon 3-400000 forint terhelés van. Van-e rá lehetőség, hogy a bank megvenné az édesanyám házát, így meg tudnánk venni a 8 millió forintos házat? Együtt szeretnénk élni. Készpénzünk nincs, csak evvel a házzal rendelkezünk. A testvéremet 3 millió forinttal szeretnénk kifizetni, de erre hitelt kéne felvennünk. 5 gyermekünk van, 3-ra már vettem fel szocpolt, 2 gyermekemre még nem és még nem volt a nevünkön ingatlan, első lakásvásárlók lennénk. Ebben az esetben miben és hogyan tud segíteni a bank?

Találtunk egy házat, ami 8 millió forint, de nincs önerő. A megvásárolandó házra a bank jelzálogfedezetként adna-e hitelt? Bármilyen lehetőség érdekelne!

Tisztelt
Oly kérdéssel fordulnék önhöz, hogy szeretnénk megvásárolni azt az ingatlant amiben élünk, de nincs önerőnk és a kérdés az, hogy erre az ingatlanra kapunk-e úgy hitelt, hogy maga az ingatlan lenne a fedezet? Mindketten dolgozunk a férjemmel, én részmunkaidőbe, mert van egy 3 éves kisfiunk, a férjem teljes munkaidős és mindketten az élelmiszeriparban dolgozunk. Kettőnk havi átlag jövedelme 320.000 Ft.

Használt lakást szeretnék vásárolni, mert élethelyzetem úgy hozta, hogy egyedül nevelek 2 nagykorú gyermeket. 1. iskolás 2. most kezdett dolgozni, de semmi félretett pénzem nincs, így nehéz elkezdeni valamit is, ezért érdeklődöm, hogy érdemes-e gondolkoznom lakásvásárláson. Munkahelyem van.

Üdv!
27 éves vagyok, a "Bm"-nél dolgozom, nettó fizetésem 110 e forint. A párommal lakást szeretnénk venni, amihez kb. 7,5 m Ft-ra lenne szükségünk. Van 2 gyermekünk, a szocpol is érdekelne, de félretett pénzünk az nincs. 25-30 éves futamidőt szeretnénk. Sajnos kezest vagy adóstársat nem tudunk felmutatni, csak magunkra számíthatunk. A párom gyeden van, kb. 50 e Ft. Hitel nincs rajtam, viszont a párom KHR listán van "A"-hitel tartozás miatt.
Kérem segítsen, ezekkel a feltételekkel tudunk-e lakáshitelt kapni és ön melyik banknál ajánlja?
Köszönöm!