Tisztelt Hitelnet!

“Másik megoldás az lehet, ha a célingatlanban ugyan tulajdonjogot szerzünk, tehát mi leszünk a lakástulajdonosok, de nem mi töltjük be az adós, adóstárs szerepét, csupán zálogkötelezettként veszünk részt a hitelügyletben. A pénzintézetek egyikénél ugyanis nem kizáró ok, ha a zálogkötelezett szerepel a KHR rendszerben. A zálogkötelezett jövedelmével nem felel a hitel visszafizetéséért, ő az ingatlanfedezetet biztosítja."

Aktív khr listás vagyok, párom nem. A khr listás szereplésem volt férjemnek köszönhető. Amennyiben kikerülök abból a lakáshitelből, mert volt férjem átvállalja, akkor vehetünk fel mostani férjemmel lakáshitelt? Mennyi idő míg ilyen formában lekerülök a listáról?

Ha nem kerülök le a listáról, akkor mit jelent a zálogkötelezett, milyen feltételek és lehetőségek vannak számunkra? Melyik az a bank, amelyik így nyújt lakáshitelt?

Köszönöm a választ!
Tisztelettel.
Gabi

Kedves Gabi!

A Központi Hitelinformációs Rendszert működtető BISZ Zrt.-nél érdeklődhet arról, hogy a KHR-rel érintett lakáshitelből való kikerülés esetén adatai törlődnek-e a rendszerből, illetve ha maradnak, akkor milyen formában. Ennek ismeretében határozható meg, hogy mikor és milyen feltételek mellett lesz lehetőségük lakáshitel felvételére.

Egy hitelügyletbe csak zálogkötelezettként kerül bevonásra az a személy, aki a fedezetül bevonásra kerülő ingatlanban tulajdonos lesz, de jövedelmével nem felel a kölcsön visszafizetéséért. Amennyiben Ön a KHR listán aktív státuszú negatív információval fog szerepelni, akkor sajnos nem lesz lehetőség a férjével történő hitelfelvételre. Ennek oka, hogy a házastárs adóstársként történő bevonása kötelező, tehát Ön csak zálogkötelezettként nem szerepelhet a hitelben, ha férje adós lesz. Ez abban az esetben működhetne, ha a vásárolandó ingatlannak Ön és a férje lenne a tulajdonosa, de a lakáshitel adósa más hozzátartozó - például szülő - lenne.

Ha adatai passzív státuszba kerülnek, akkor 6 hónap elteltével nyílik lehetőségük lakásvásárlási hitel felvételére. Ez esetben más személy adósként történő bevonása nem feltétel.

Ha a volt férjével felvett hitelből Ön kilép és adatait ezt követően törlik a negatív KHR rendszerből, akkor bármelyik hitelintézetnél elérhető lehet a lakáshitel.

Elsőként tehát annak kellene utánanézni, hogy a volt férjjel közös lakáshitelből történő kilépés hogyan fogja befolyásolni az ÖN KHR státuszát. Ezt követően a további információk ismeretében Szakértőink készséggel nyújtanak Önöknek személyre szabott tájékoztatást az elérhető lakáshitelekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves hitelnet.
Nekem volt tartozásom öröklődés miatt, és egy folyószámla tartozásom, sajnos ez által bár listán aktívként szerepelek. Ezeket a hiteleket törlesztettem.
Hogyan és miként kerülhetek le a listáról kell-e valamit tennem?
Mi hamarabb kölcsönt szeretnék felvenni lakásbővítés és újítás miatt.
Ellőre is köszönöm válaszát.

Üdv! Szeretnék egy lakást vásárolni ingatlanfedezettel, hitellel. Azonban aktiv bar listas vagyok.
Tudnak segíteni?