Kedves Szakértők!

A következő esetben kérném a segítségeteket:
Páromnak van két 25 év alatti gyermeke, illetve folyamatban van egy 3. közös gyermek, aki várhatóan 2020. márciusban születik. Párom már vett igénybe 2 gyermeke után új lakás vásárlásra 2.4 millió Ft összegben szocpolt.

Most szeretnénk összeköltözni, és amennyiben lehetséges igénybe venni a csok hitelt. Használt lakásra 2,2 millió csok vehető fel, szóval a különbözet negatív lesz.
Igényelhetek-e ettől függetlenül csok-ot vagy csak hitelt vagy sem?

Minden más feltételnek megfelelünk, csak az van mindenhova írva, hogy csok hitel a csok mellé igényelhető.

Válaszukat előre is köszönöm.
Ákos

Kedves Ákos!

A CSOK összegét mindenképpen csökkenteni kell a korábban igénybe vett szocpol összegével. Kérdés az, hogy párja korábbi házastársi, illetve élettársi kapcsolatban vagy egyedülállóként vette-e igénybe a támogatást. Ha párkapcsolatban igényelte, akkor a 2,2M Ft CSOK összegéből csak a 2,4M Ft szocpol felét (párjára eső rész) kell levonni, vagyis 1M Ft összegű CSOK különbözet és így a CSOK hitel is igényelhető.

Amennyiben egyedülállóként vette igénybe, akkor sajnos a teljes összeggel csökkenteni kellene a 2,2M Ft összegű CSOK-ot és a negatív különbözet miatt valóban nem lehetne igénybe venni sem a támogatást, sem a CSOK hitelt.

Másik lehetőség, csak azon gyermek után igényelni a támogatást, aki után még nem lett igénybe véve, vagyis a születendő gyermek. Egy gyermek után 600.000 Ft igényelhető. Ehhez azonban a CSOK hitel nem vehető fel, mert annak feltétele a legalább két gyermek után igénybe vett CSOK.

Amennyiben ez utóbbi eset lesz a járható út, akkor a 3% kamatú CSOK hitel helyett piaci kamatú lakáshitel igénylésére lesz lehetőségük. Ezek a CSOK hitelnél valamivel magasabb kamattal, de jelenleg szintén kedvező törlesztő részlet mellett vehetők igénybe.

A piaci kamattal elérhető lakáshitelekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak. Szakértőink készséggel készítenek Önnek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót is! Ehhez elsőként online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése