Kedves Szakértő!

Az lenne a kérdésem, ha 5 éven belül vásárolt ingatlanomat eladom és annak vételárát nem teljes egészében forgatom be az új ingatlanba, hanem lakáshitelt veszek inkább fel és a lakásvásárlásból befolyt összeg egy bizonyos részét felújításra költöm, akkor milyen adóvonzataim vannak?

Eladott ingatlan: 23M forint, ennek vételi ára 10,6M forint volt. 5,5M forint a banké. Tehát az önrészem eladás után 17,5M forint. Az ingatlant 2013. december 5-én vásároltam és 2017 januárjában kívánom értékesíteni. Ha jól tudom, az eladásból származó különbözet (23-10,6 = 12,4M) jövedelem adóköteles.

Kérdésem, hogy itt kalendáriumi adóévet vesznek figyelembe (tehát 2014 vétel, 2017 eladás) vagy pontosan számítják az eltelt időt? Mivel én decemberben vettem és januárban adom el nem mindegy.

Az illeték is kérdés, a megvásárolni kívánt ingatlan 25,5M forint. Az eladott lakás 23M forint. Önrészem a bank kifizetése után 17,5M forint. De nem szeretném a teljes vételárat az új lakásba betenni, hanem csak 15M forint önrészt szeretnék beletenni 2,5 M forintot félre szeretnék tenni felújításra és a hiányzó 10M forintot lakáshitelből finanszíroznám.
Megtehetem?

CSOK-ot NEM kívánunk igénybe venni, azonban 5 éven belül adtam el a lakást, nem tudom van e bármilyen kötelezettség ez ügyben.
Van egyéb adózási kötelezettségem? Hogy alakul ez esetben az illetékfizetés? Megtehetem, hogy nem forgatom be a teljes vételárat?

Nagyon köszönöm a választ előre is,
Katalin

Kedves Katalin!

Az 5 éven belül vásárolt és eladott lakóingatlan esetében adófizetési kötelezettsége keletkezik. A számítás alapja a vétel és eladás éve. A fizetendő adó mértéke időarányosan sávos, melyről pontos tájékoztatást a területileg illetékes NAV vagy az adásvételt bonyolító ügyvéd tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

A lakásvásárlást illetően illetékfizetési kötelezettség merül fel. Az illetéket az eladott és a vásárolt lakás értékének különbözete után kell megfizetni. Ennek mértéke 4%.

Az adózással és illetékfizetéssel összefüggésben nincsen továbbforgatási kötelezettsége, tehát nem szükséges a teljes eladási árat továbbforgatni a vásárolandó lakás vételárába. Továbbforgatási kötelezettsége csak CSOK igénylés esetén merülne fel.





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése