Ha az elárverezett lakás ára nem fedezi a hiteltartozást, akkor mi lesz a többi tartozással?

Tisztelt HitelNet!

Édesanyám elhunyt, örököltem az öcsémmel 55.000 Euró (+ kamatok) hitelt, adóstárs voltam és az ingatlan a mi nevünkön van régóta. A lényeg, hogy 2009-ben vettük fel a hitelt, majd nagyon rossz helyzetbe kerültünk, így nem tudtuk fizetni, 2011-ben fel is mondták a hitelünket. Ez év júliusában írták ki először árverésre a házunkat.

A kérdésem annyi lenne, hogy egy ismerős által eljutottam egy "emberhez", aki azt mondta, hogy meg tudja állítani a végrehajtást és az árverezést, ha ügyenként (3 adós 3 ügyszám, ami számomra érthetetlen hiszen 1 hitel van) fizetek neki 85.000 Ft-ot, valamiféle illeték címén. Eddig ilyenről nem hallottam és kíváncsi lennék, hogy ez valóban járható út-e valamilyen módon, vagy csupán lehúzás?

Valamint, az lenne még a kérdésem, hogy ha elárverezik a házat, a hiteltartozás feléért, a többi tartozással mi lesz? Örök életemben feketén kell dolgoznom és semmi nem lehet a nevemen? Sajnos a bank jóval többet követel a ház értékénél, így eladhatatlan, valamint elég rossz állapotban is van, sajnos. Az eszközkezelőhöz nem tudok menni, mivel a kritériumoknak nem felel meg az ingatlan.

Köszönöm válaszát.
Petra

Kedves Petra

Elsőként a hitelintézetet kellene megkérdezni, hogy ha az árverés során kisebb összegért kel el a ház, mint a fennálló tartozás, akkor van-e mód a fennmaradó tartozás teljes vagy részleges elengedésére. Amennyiben az árverés után további tartozás áll fenn, akkor azt Önöknek tovább kell törleszteni. A visszafizetésért jövedelmükkel, illetve egyéb ingatlanvagyonukkal felelnek. Ha tehát nemfizetésre kerülne sor, akkor tiltható a jövedelmünk, illetve az esetlegesen nevükön lévő ingatlan is végrehajtás alá kerülhet.

Az Ön által említett lehetőségről, miszerint a végrehajtás, illetve az árverés fenti módon megállítható, nincs információnk. Ebből kifolyólag sajnos nem tudjuk megmondani, hogy ez valóban járható út-e vagy sem. A kérdésben végrehajtási ügyekben illetékes jogi szakértő megkeresését javasoljuk!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi a megoldás akkor, ha válás után 3 évre elárverezték az akkor közös ingatlant. Tulajdoni jog 1/2 a volt férjemmel. Ő is maradt a lakásban, csak árverés után költözött ki. Két tanuló gyermekünk velem vannak. Maradt még tartozás, nem lett elég az árverési összeg. Kb. 7 millió Ft. Nekem van bejelentett munkahelyem, viszont a volt páromnak nincs. Már a lakás közös költség tartozását tőlem tiltják. Nekem van hitelem, mivel vásároltam ingatlant.
Mi a teendő, hogy a közös tartozást ne csak tőlem követeljék?
Előre is köszönöm a választ.
Zsuzsanna

Segítséget szeretnék kérni, ha mód és lehetőség van.

Kedves Dániel!
Aktív KHR státusszal nincs lehetőség hitelfelvételre.
Amennyiben Ön nem szerepel az aktív KHR listán, akkor kérjük töltse ki online adatlapunkat és bővebb információk ismeretében Szakértőnk készséggel tájékoztatja Önt a lehetőségekről. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Szép napot!
Az unokám 10 évesen örökölt egy házat az édesapja után. 1/1-ben ö lett az örökös. Most 12 éves az unoka, de mivel édesapja elhunyt egy csomó tartozást örökölt az unoka, így az ingatlant is, amit most árvereznél. 600 ezer a kikiáltási ár.
Lehet ezt, hogy övé az ingatlan és elveszik tőle 300 ezerért?

Árverezés után kérhetek a banktól segítséget?

Üdvözletem!
Szeretnék segítséget kérni. A bank elárvereztette a házamat és most követeli a fenmaradó tartozást, de ugyabár jóval kevesebbért, mint amit ér! Olvastam egy olyan törvényrendeletről, amiben azt írják, hogy ha kevesebbért adják el mint a becsült érték, akkor a fennmaradó tartozásra nem tarthat igényt. Se más ingatlan, se semmi nincs, amit már el tudna vinni.
Ilyenekor mit lehet tenni? Valóban jogos a követelése a banknak?
Üdv.
Tamás

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy örököltünk egy házat, aminek több tulajdonosa van! Az én részemre rákerült x tartozás, amit nem fedez a részemért kapott pénz!
Ilyenkor mi történik?

Tisztelt Hitelnet!
Elárverezték családi házunkat, melyben 30 éve élünk. Egy licitáló volt, aki 22 millió kikiáltási áron tett ajánlatot. Továbbértékesítés céljából vásárolta. Azóta próbálom telefonon hívni, hogy meddig lakhatunk még itt, de sem a cég, sem a végrehajtó nem veszi fel a telefont. Egyenlőre egy ingatlan árverési jegyzőkönyvet kaptunk. Miután az adósság 27 millió Ft, nyilván pénzt nem látunk az eladásából, de a bizonytalanság is szörnyű így télen főleg.

Adóstárs vagyok. A ház elkelt. A Magyar Állam vette meg. A fennmaradó összeg hatalmas.
Mit tegyek?

Üdvözlöm! Elváltunk a férjemmel és van 1 közös házunk. 15 évre én vettem fel a hitelt, én törlesztem egyedül 4 éve és én élek a házban 2 kiskorú gyermekemmel. Bíróságon kérte a közös vagyon megszüntetését. Így azt követeli, hogy fizessem ki a házból. Több mint 10 év van hátra a hitelből. Őt kifizetni nem tudom, mert irreális összeget követel. Szeretnék a házban maradni, mert nincs hova mennünk. Viszont ő már bosszúból el akarja árvereztetni. Azt szeretném megkérdezni, hogy árverezéskor hogyan kell visszafizetni a hitelt? 2,4 milliót vettünk fel 15 évre. Kamattal együtt kéri a bank a 15 év összes kamatát?… Továbbiak »

Szabad felhasználású jelzáloghitele volt a volt férjemnek. Én voltam az adóstárs. A ház övé volt 1/1 arányban. Árverezés történt a házra, ami nem fedezi a felvett hitelt. Tehát 5 millió a hitel, 4 millió ami az árverezés után maradt a banknak. A fennmaradó 1 millióval mi történik? Fizetni kell tovább? Ha igen, milyen néven? Mármint az már nem szabad felhasználású ingatlanhitel lesz?


20
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x