Tisztelt Hitelnet!

Most nősültem és a feleségemmel szeretnénk a fészekrakó hitellel használt lakást vásárolni, amely 7 millió Ft, a valós értéke az ingatlannak ettől nagyobb. A kezdeti tőkénk 1.000.000 Ft. Mindkettőnknek van bejelentett munkaviszonya, az én nettó keresetem általában 120.000 Ft, a páromé bruttó 100.000 Ft, viszont jelenleg kismama és táppénzen van.

Mi történik akkor, ha megállapodunk a tulajjal, hogy a vásárolt ingatlan a vétel előtt a nevünkre kerüljön, arra tudunk-e hitelt felvenni?
Jelenleg albérletben élünk, havi 83.000 Ft + rezsit fizetünk. Ezt az összeget szívesebben fizetnénk inkább hitelbe.
Milyen lehetőségeink vannak a fentiek ismerete alapján?

Előre is köszönöm a segítséget!
Tisztelettel.
Dávid

Kedves Dávid!

Fészekrakó hitellel a törvényi előírás szerint a lakás vételárának maximum a 70%-a finanszírozható és a használt lakás vételára Budapesten és megyei jogú városokban nem haladhatja meg a 12 millió forintot, egyéb településeken a 8 millió forintot. 7 milliós vételár esetén tehát maximum 4.900.000 forintot tudnak felvenni a fészekrakó hitel keretében. Ez alapján az 1.000.000 Ft saját erő sajnos nem lesz elegendő a vételár kiegyenlítéséhez.

A vételár kifizetése előtt általában nem kerül a vevő nevére az ingatlan, de az eladó miért is mondana le a tulajdonjogáról a vételár megfizetése előtt. Amennyiben az Önök eladója ezt mégis megtenné és az Önök nevére kerülne a vásárolandó lakás, akkor már nem tudnának rá felvenni lakásvásárlási hitelt. Ebben az esetben szabad felhasználású jelzáloghitelhez juthatnának, aminek a kamata és így a havi törlesztő részlete is magasabb, mint a lakáshiteleké.

Ha nem a fészekrakó hitel keretében igényelnek lakásvásárlási hitelt, akkor esetlegesen magasabb arányú hitelösszeghez juthatnak. A felső finanszírozási korlát ugyanis nem fészekrakó hitelek esetén 80%. A ténylegesen nyújtható hitelösszeget azonban a bankok mindig a hitelbírálat eredménye alapján állapítják meg, amely során meghatározó az adott ingatlan területi elhelyezkedése és az igénylők jövedelmi helyzete is. Van olyan pénzintézet, amely a lakáshitel összegének meghatározásakor az értékbecslés eredményéből indul ki, nem pedig az adásvételi szerződésben szereplő vételárból. Ha tehát a megvásárolni kívánt lakás többet ér 7 millió forintnál, akkor ezt a lehetőséget lenne érdemes kihasználni.

Ahhoz, hogy Szakértőink személyre szabott lakáshitel ajánlatot tudjanak Önöknek készíteni, online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése szükséges!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése